Насловна Политика Кривокапић: СДП се не расипа, сигуран сам да ћемо бити јачи

Кривокапић: СДП се не расипа, сигуран сам да ћемо бити јачи

0
ПОДИЈЕЛИ

То што поједини чланови Општинских одбора Социјалдемократске партије СДП напуштају партију, за лидера Ранка Кривокапића није расипање. Он је поручио да партију само напуштају они који не слиједе њену политику, а за то је, како је навео, најбољи доказ барски одбор. Кривокапић је увјерен да ће бивши чланови – министри Иван Брајовић и Вујица Лазовић вратити мандате, и тиме доказати демократску опредијељеност.

ranko-krivokapic

На прозивке Владе и премијера Мила Ђукановића у вези са развојним пројектима и Краљичином плажом, Кривокапић је рекао да она никад није ни стигла до Парламента, те да је Скупштина до сада спријечила само један развојни пројекат. То што му коалициони партнер и премијер Мило Ђукановић замјера, како тврди, кочење развојних пројеката, за Кривокапића је и даље етикетирање, а не терен чињеница.

„Продаја неурбанизоване јавне земље је свуда у демократијима образац корупције. То је на западу тако. То је већ правни термин који се усталио. Што се тиче развојних пројеката до Парламента је стигао само један, а то је градња викенд станова у заштићеној државној зони Светог Стефана. Краљичина плажа никад није била у Парламенту, тако да је Парламент до сада спријечио само један развојни пројекат. Само је тај факат довољан да уђете на терен чињеница“, поручио је Кривокапић.

На наше питање када ће представити најављене цасе студy-је  и тиме одговорити на поруке које стижу од првог човјека Владе, Кривокапић каже да је у току припрема.

„У Скупштини се припремају све одлуке које је Парламент донио, направиће се правна анализа, од Владе ћемо добити економске ефекте свега тога, и онда ћемо као озбиљно друштво видјети што је од тих великих пројеката реално и остварено. Ми смо распродали 80 одсто државне имовине, да видимо колико је то радних мјеста, новца у буџету, пораза и доприноса, на основу чега живи наше здравство, школство, социјала, пензионери. Тако разговарају озбиљне државе, тако желим и ја. Да видимо што се од тих силних одлука о распродаји државне имовине вратило Црној Гори као ефекат. Тако ћемо знати да ли су те одлуке биле добре, ако јесу да их опет доносимо, ако нијесу, да то више никад не учинимо“, поручио је Кривокапић.

Он је коментарисао и напуштање чланова Општинских одбора СДП-а и истакао да није у току расипање партије.

„Чак се ту премијер и ја слажемо. Сличан је процес као ДПС и СНП 1997. године. ДПС је тада изашао јачи, а СДП је сада, још директније ојачан. Једноставно су СДП напустили они који не слиједе нашу политику, која је демократски изабрана на Конгресу. Десет, петнаест, стотину људи у партији од 10.500 људи колико СДП има чланова није осипање. Даћу вам најбољи примјер, да бисмо изашли из сфере спекулација. Наш најјачи општински одбор, на чијем је челу био 25 година један човјек, а ради се о Бару, има три четвртине подршке Општинског одбора и три четвртине Предсједништва. Све остало је медијска игра. Најјачи општински одбор није пошао за човјеком који је био четврт вијека на челу општинског одбора. Мислим да партија јача тиме што је добила јединство, на програму који је 25 година држао на правој страни историје. Сигуран сам да ћемо бити јачи, а то се већ види и по новим члановима који долазе. То што неколико малих одбора, Мојковац са пар чланова, Плужине се врте бесконачно на телевизији и то што пар људи више пута на дан поднесе оставку није расипање“, сматра Кривокапић.

Он је коментарисао и поруку премијера Мила Ђукановића да министри Иван Брајовић и Вујица Лазовић имају неспоран легитимитет.

„Ја сам видио и оно што сам очекивао. Да ћемо и премијер и ја поштовати оно што стоји у коалиционом споразуму, да се морамо научити демократском понашању, а то значи поштовати споразуме и ријечи, обавезе, односно да ће оно што је отето од СДП-а бити и враћено СДП-у, без великих процедура. Они који треба то да ураде, треба и да покажу да стоје иза својих ријечи и да тиме не отежавају позицију Владе на међународној сцени, у одлучујућим мјесецима за НАТО и да тиме не руше вјеродостојност и легитимитет Владе“, сматра Кривокапић.

Ипак, Лазовић и Брајовић су раније поручили да мандате неће враћати, па је Кривокапић одговорио и на питање када ће их затражити.

„За нас у СДП-у  је врло важно да покажемо да Црна Гора не функционише само на присили, на условљавању, него да се ствара политичка култура и стандард у којој ће политичари бити одговорни и вући потезе без великих процедура. Дајмо још мало времена бившим колегама да докажу на дјелу своју демократску опредијељеност и према НАТО-у и према Црној Гори“, поручио је лидер СДП-а.

Он се осврнуо и на искуство из 2003. године.

„Ја имам једно врло важно искуство које можете лако провјерити. Наиме, 2003. године када сам рекао да тада државни тужилац треба да поднесе оставку, исти сам одговор добио – да је неће дати. Ја сам тада условио свој долазак на мјесто предсједника Скупштине. Као што знате, тада је он поднио оставку. Рачунам да је демократија у Црној Гори много јача сада него 2003. године и да смо сазрели да јавне личности, полтичари, судије, морају поштовати демократске стандарде и дати примјер како се то ради“, сматра Кривокапић.

Није хтио да коментарише нову партију Социјалдемократе Црне Горе на чијем ће челу бити Иван Брајовић.

„Ја желим да их памтим онако какви су некада били. То су бивши другови, не бих коментарисао. Пред сваке изборе је поплава партија у Црној Гори, неке су нове партије, неке сателитске дружине, па ћемо видјети шта ће се десити“, рекао је Кривокапић.

На питање да ли је након избора могућа сарадња са бившим партијским колегама, Кривокапић каже да СДП никада није ишао ни са ким.

„Нијесмо ми ишли ни са ким, него су други долазили на наш програм. Као и 1998. ДПС. Они јесу били већи, али наша политика је била већа. Сви који желе нашу политику, моћи ће са нама. Наравно, потребно је да то и на дјелима докажу“, закључио је Кривокапић.

Кривокапић је данас уручио Тринаестојулску награду овогодишњим лауреатима Љубомиру Ђурковић за драмску трилогију “Грци”, Весни Килибарди за књигу “Његош и Италија” и Срђану Вукчевићу за изложбу “Хипсоново језеро”.           

   

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here