Насловна Политика Кривокапић: Протести неизбјежни ако се што прије не сједне за преговарачки сто

Кривокапић: Протести неизбјежни ако се што прије не сједне за преговарачки сто

4
ПОДИЈЕЛИ

Лидер Социјалдемократске партије (СДП) Ранко Кривокапић казао је да је Влада Црне Горе на потезу како би се постигао компромис о повратку опозиције у парламент и поручује да ће протести бити неизбјежни, уколико се што прије не сједне за преговарачки сто.

Кривокапић је у интервјуу Телевизији „Вијести“ нагласио да понављање избора и рјешавање афере „државни удар“ остају кључни услови опозиције за разговор о рјешавању политичке кризе.

На изјаву премијера Душка Марковића како чине све да опозицију врате у парламент, одговара да је Влада погубљена и да само продубљује политичку, али и економско-социјалну кризу.

На питање хоће ли у скорије вријеме опозиција имати неку иницијативу према власти, како би се нашао компромис у вези са њеним захтјевима, или се први корак очекује од Владе, Кривокапић је одговорио да је лопта у дворишту Владе.

„Влада је на потезу. Она зна шта је основни захтјев – понављање избора и ту нема спора. Лопта је у дворишту Владе. Умјесто да покушава да рјешава кризу, барем политичку, Влада продубљава и економско-социјалну и политичку кризу и то јој је дијагноза – погубљене Владе, а у економско социјалном дијелу и потпуно однарођене владе“, казао је Кривокапић.

Премијер Душко Марковић је прошле седмице у Бриселу рекао да Влада снажно и посвећено чини све да опозицију врати у парламент. Како сте Ви доживјели премијерову поруку?

„Па исто као ону да је безбједносна ситуација у Црној Гори одлична, то је на истом степену и озбиљности и одговорности. Наравно, у Бриселу се не говори да ће избори бити 2020., јер знамо тачно да се тражи договор са опозицијом.Очекујем, иако им је изгледа вода ушла у уши, да ће кроз притисак управо тешких проблема у којима се Црна Гора налази и наше зеље да то рјешавамо и кроз тако крње и нелегитимне институције, да вратимо ту ствар, да рјешавамо проблеме“, истакао је Кривокапић.

Европски парламентарци и јуче су поновили да је важно да се све политичке структуре у Црној Гори кроз парламент укључе у политичке процесе. У опозицији се, међутим, размишља и о протестима – ДФ каже да је вријеме за протесте, лидер Демоса Миодраг Лекић не искључује тај вид борбе – Ста је Ваш став?

„Па наш став је управо то што смо рекли у платформи, да треба учинити све да се покушамо договарати, да сједнемо што прије, а ако се буде отежало онда, као и свугдје, протести су крајње средство када не функционишу институције. Желимо да дамо шансу и овако крњим институцијама и крњој Влади да рјешавамо проблем кроз политички договор, ако тога не буде, онда ће протести постати неизбјежни“, објаснио је Кривокапић.

У фокусу су, свакако и предстојећи избори у Никшићу. СДП И УРА иду самостално. Да ли је излазак опозиције у више колона вјетар у једра за ДПС и зашто уопште излазите на изборе у Никшићу, без испуњавања услова које тражите од власти?

„Треба дати шансу јер је то једини начин да, ипак, не побиједимо са 10, него са 20 одсто разлике које ДПС неће моћи да надомјести злоупотребама Мислим да одлазак у више колона не штети опозицији, да даје више избора и унутар опозиције“, рекао је лидер СДП-а.

Ви сте једини из опозиције који ћете у парламент, ако се буде гласало о НАТО. Замјерате ли другима што неће, као сто они негдје Вама замјерају што хоћете?

„Та одлука мора имати некога ко има неспоран политички и морални легитимитет и ауторитет у међународној заједници, за будућност. Оставити је само парламенту државног удара или купљеним парламентарцима би била историсјка штета за Црну Гору и не замјерамо никоме што неће бити, ми имамо обавезу да будемо. То је одлука која у суштини има елементе историјске трајности за Црну Гору и у зато јој СДП мора дати ауторитет, морални и политички за будућност, а ДПС ће бити прошлост и не треба он да нам одреди тај тренутак“, рекао је Кривокапић.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Mogu da razumijem SDP i Ranka da je nihova program prikljucenje NATO-u. Mogu da nadjem opravdanje za njihov jednokratni povratak u Skupstinu kako bi glasali i realizovali svoj programski cilj, ali ne mogu da shvatim sa kojim obrazom ce da udju u onu Skupstinu za koju tvrde i Ranko i SDP da je nelegitimna i koja je stvarana u uslovima „drzavnog udara“. Kako cete da sjednete, g. Krivokapicu, sa onim nesrecnikom iz HGI za koga glasase svuda po CG i nesto malo njegovih sunarodnika? Kako cete da sjednete sa onima koji nipodastavaju Njegosa i Njegosevu CG? Zar zbilja mislite da oni CG zele bilo koje dobro? Sa kojim obrazom cete zajedno sa takvim „dobromislecim crnogorcima“ da trasirate CG novi put ili put u nepoznato? I na kraju, i najvaznije, sa kojim cete obrazom ponovo medju nama da rusimo vlast?

 2. 0
  0

  Ako se SDP vrati u Skupštinu za vrijeme glasanja o NATO-u,to će biti poslednji pijev te stranke.Završiće kao pozitivna i već čujem komentar“izgubili smo stranku,ali smo spasili Crnu Goru“

 3. 0
  0

  Ранку је НАТО био последња шанса да се врати у живот. Збогом Ранко. Ниси ни за шта одговарао !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here