Насловна Политика Кривокапић неће одмах тражити Брајовићу и Лазовићу да врате мандате

Кривокапић неће одмах тражити Брајовићу и Лазовићу да врате мандате

0
ПОДИЈЕЛИ

Социјалдемократска партија (СДП) неће одмах тражити од министара коју су напустили ту странку, Ивана Брајовића и Вујице Лазовића, да врате мандате, већ ће сачекати да покажу демократску опредијељеност према НАТО-у и Црној Гори, поручио је лидер СДП-а, Ранко Кривокапић.RANKO KRIVOKAPIC

Он није желио да коментарише најаву бивших партијских колега о оснивање партије Социјалдемократа (СД), наводећи да жели да их памти “онаквим какви су некад били”.

Кривокапић је казао новинарима да постоји слобода удруживања и да не би коментарисао “бивше другове”, подсјећајући да се пред сваке изборе дешава, како је навео, поплава нових партија.

Неке од њих, како је рекао, испоставе се као „сателитске дружине“, а неке су стварно нове партије, “па ћемо видјети шта ће се десити и онда рећи шта ће се десити”.

Упитан да прокоментарише изјаву премијера Мила Ђукановићи да Брајовић и Лазовић имају легитимитет и да ли ће због тога покренути питање повјерења Влади, он је казао да му је драго да се десило оно што је и очекивао, а то је да ће Коалициони споразум двије партије бити испоштован.

“Ја сам видио оно што смо очекивао, а то је да ћемо као и до сада, и Ђукановић и ја, поштовати оно што смо потписали у Коалиционом споразуму, а то је јасно да сви ми заједно, као кандидати за НАТО, морамо се одлучити понашати демократски и држати се демократских стандарда”, навео је Кривокапић.

То значи, како је додао, да ће поштовати споразуме и дату ријеч, као и да ће “оно што је отето од СДП-а бити и враћено СДП-у, без великих процедура”.

“То је прилика да они који то треба да ураде, покажу и на дјелу да макар дијелом стоје иза својих ријечи и да тиме не отежавају позицију Владе на међунарондој сцени у шест мјесеци одлучујућих за НАТО, да не руше кредибилитет, вјеродостојност и легитимитет Владе”, казао је он.

Упитан када ће од министара тражити да врате мандате, Кривокапић је рекао да је за СДП важно да се покаже да Црна Гора не функционише само по „принципу условљавања“.

“За нас у СДП-у је веома важно да покажемо да Црна Гора не функционише само на принципу условљавања, него да се стварају демократска култура и стандарди и да политичари буду одговорни”, казао је Кривокапић.

То је, како је навео, оно што се од Црне Горе очекује и у НАТО и у ЕУ интеграцијама.

“Тако да бих дао још мало времена бившим колегама да докажу на дјелу своју демократску опредијељеност и према НАТО-у и према Црној Гори”, поручио је Кривокапић.

Он је указао на примјер када је 2003. године тражио да државни тужилац поднесе оставку и када је основа, како је навео, за то било само у демократској култури.

“Ја сам тад условио свој долазак на мјесто предсједника парламента оставком тужиоца”, објаснио је Кривокапић, наводећи да рачуна да је демократија сада много јача у Црној Гори, него 2003. године.

Он је казао да очекује да је држава која ће бити чланица НАТО-а и за коју се очекује да постана чланица ЕУ до краја ове декаде, довољно сазрала да јавне личности морају поштовати демократске стандарде и дати примјере другима како се то ради.

На питање како коментарише расипање СДП-а, Кривокапић је казао да се та партија не расипа.

“Не могу то да коментаришем јер није расипање”, рекао је Кривокапић, наводећи да се ту слаже са Ђукановићем упоређујући то са односом ДПС-СНП, 1997.године.

ДПС је тада, како је подсјетио, изашла јача.

Како је рекао, СДП је демократски донијела одлуке на Конгресу, а “они су, неспремни да поштују демократију у својој партији, напустили СДП”.

“Према томе, СДП овим јача, јер су партију напустили они који нијесу хтјели да слиједе политику СДП-а о којој је демократски одлучено”, навео је Кривокапић.

Према његовим ријечима, десетак или стотињак људи у партији од преко десет хиљада људи, није осипање.

Он је указао на примјер барског СДП-а, који је, како је навео, најјачи општински одбор те партије.

“Најјачи општински одбор није пошао за оним који је 25 година био на његовом челу, него је остао вјеран партији, три четвртине општинског одбора и три четвртине Предсједништва”, навео је Кривокапић.

СДП је, одласком дијела чланова, како је казао, добила јединство.

“СДП јача тиме што је добила акционо и политичко јединство”, казао је Кривокапић, наводећи да ће бити и јачи и по томе што долазе нови чланови.

На питање да ли би, евентуално, ступали у коалицију са СД, Кривокапић је навео да су СДП-у увијек прилазили други. “Оно што знам и што је увијек било, нијесмо ми ишли ни са ким него су други долазили уз наш програм и политику”.

“Сви који буду хтјели доћи на наш програм и на нашу политику, моћи ће са нама. Наравно, то треба и дјелима да докажу, не само ријечима”, казао је Кривокапић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here