Насловна Политика Кривокапић: Министарство хтјело да прескочи бављење крупним криминалом

Кривокапић: Министарство хтјело да прескочи бављење крупним криминалом

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Скупштине и СДП-а Ранко Кривокапић казао је да је Министарство финансија кроз Кривични законик покушало да провуче увођење ослобађања од дговорности за пола милијарде пореских дугова, и затрпао правосудни систем малим споровима онемогућавајући тако бављење крупним криминалом.

ranko-krivokapic

Кривокапић синоћ није подржао измјене Кривичног законика који је за циљ, поред кажњавања црногорских држављана који ратују на страним ратиштима, имао и да прогура члан којим би се слали у затвор до двије године они који не плате обавезне социјалне доприносе запосленима у износу од 1.000 евра.

„Ствар је јасна због чега нисам подржао. Морамо вратити парламент у стање када је Закон оно што је понуђено а не покушај да се у њега убаци нешто друго. народ би рекао уз месо се продају кости, кукавичје јаје да се прода. У овом законику кукавичје јаје је било ван онога што је била тема измјене кривичног законика, да се провуче увођење аболирања од одговорности ослобађања одговорности за пола милијарде пореских дугова, да се покуша затрпати судски и правосудни систем гомилом спорова, то је неозбиљан приступ“, рекао је Кривокапић.

Кривокапић је новинарима рекао да је са потпредсједником Владе Душком Марковићем договорено да се Кривични закониг без спорних чланова пошаље у Скупштину,  и да се о њему расправља већ мартовском засиједању.

 „И да се стварно бавимо страним ратницима а не покушајем да се од одговорности ослободи читава пореска администрација а да се истовремено затрпа правосудни систем малим споровима и онеспособи да се бави крупним криминалом, организованим криминалом и свим оним што тражи ЕУ од нас. Не могу приговорити Министарству правде, већ Министарству финансија које је то шпокушало да провуче мимо свих принципа и на штету грађана“, рекао је шеф Скупштине.

Кривокапић је, коментаришући изјаве државног секретара САД Џона Керија, да се Црна Гора налази на линији ватре између САД и Русије, казао да неко ко је суштински једини кандидат за чланство у Алијанси  и ко дијели политику Алијансе, увео је санкције појединцима из Русије, свакако да јесте на другој страни од оних којима су увели санкције.

ranko krivokapic

„И то је линија ватре и линија сучељавања два тренутно сукобљена система, надам се да је тренутно и да ће брзо проћи“ рекао је Кривокапић.

Он није желио да коментарише изјаве шефа посланичког клуба СДП-а Борислава Бановића да је СДП погријешио на три нивоа када је подржао Миомира Мугошу за функцију амбасадора у Словенији. 

„Већ сам рекао дешавају се такве грешке у политици, надам се да ће то СДП-у бити највећа и посљедња грешка“ рекао је шеф Скупштине.

Коментаришући оптужбе из опозиције након одбијања прелазне Владе, лидер СДП-а је рекао да је садаб итна  стабилност владе у години НАТО интеграција, обавезе Владе да то испуни,  и да је  одговор СДП-а  био системски.

„Нисам до сада хтио да коментаришем оно што је очигледно, опозиција која се сама распада, не може да нађе унутрашње јединство покушава да нађе спас у нуђењу јединства држави. Није логички озбиљно, опозиција прије свега треба да се интегрише унутар себе и сви ти партијски субјеткти који су у фази растакања, рекао је Кривокапић и додао да  СДП није партнер за такве ствари.

 Он је рекао да  никакве преваре није било, него се разговор овдје схвата очигледно као власт.

„Ми хоћемо да разговарамо, наша обавеза је да разговарамо. Мислим да се морамо вратити заједно, и власт и опозиција, за сто, разговоарати о развојним изазовима Црне Горе, у пузећој смо кризи, плате су дуго замрзнуте, еконмски показатељи нису добри и то је брига за сваку политичку елиту без обзира на којој се страни налазили. Ми око тога треба да тражимо одговор а не ко ће бити на власти. Власт ће бити онај кога грађани изаберу. Али то мора бити на фер изборима“, закључио је Кривокапић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here