Насловна Мозаик Критике на рачун најбогатијег Кинеза због куповине Пикаса

Критике на рачун најбогатијег Кинеза због куповине Пикаса

0
ПОДИЈЕЛИ

pikasova slika

Најбогатији човек у Кини нашао се на удару жестоких критика јавности пошто је његова компанија потрошила 28 милиона долара на слику Пабла Пикаса.

Ванда, група тајкуна Ванга Ђенлина купила је слику „Клод и Палома“ на којој су представљена Пикасова најмлађа деца, на аукцији прошле седмице за готово двоструко вишу цену од процењене (12 милиона долара).
„Са тим новцем, колико болесних је могло да добије лекове? Зашто није вратио нешто друштву“, навео је један блогер. „Новопеченим богаташима у Кини једино недостаје савест“.

Менаџер уметничке колекције Ванда групе бранио је куповину рекавши „Глобал тајмсу“ да само „компанија са културом разуме уметност и сакупља најбоља уметничка дела на свету“.
„Кинези би требало да буду поносни, а не да се фокусирају на то колиико је новца потрошио“, рекао је Гуо Ћингсјанг.

Ванг, чије богатство „Форбс“ магазин процењује на 14 милијарди долара, недавно се окренуо уметничким круговима и прошле године је купио амерички ланац биоскопа АМЦ, а у септембру је био домаћин вечере којој су присуствовале бројне холивудске звезде.

Многи су критиковали Вангову одлуку да купи западњачку слику оценивши да је тај новац требало да потроши на дела кинеских уметника. „Зашто није купио кинеску слику? Шта се дешава са заштитом нашег наслеђа?“, пита један микроблогер а преноси АФП.

Други је поручио: „Могао би прво да купиш изгубљена блага Кине, кад већ имаш толико новца за трошење“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here