Насловна Поглед Кристофер Кларк: Принцип и његове колеге нису били терористи

Кристофер Кларк: Принцип и његове колеге нису били терористи

0
ПОДИЈЕЛИ

christopher-clark-6eeda32c3fabbf6763112e4a6f61a8ae2f19fbde-s6-c30

Кристофер Кларк, професор модерне европске историје на Кембриџу, изјавио је да не криви Србе за Први свјетски рат, оцјењујући да би било апсурдно, чак и комично изјавити тако нешто.

Кларк је ипак, и сам раније знао да назове Гаврила Принципа терористом, али сада је промјенио став, У својој најновијој књизи ,,Мјесечари: како је Европа кренула у Први свјетски рат“ , он Принципа назива атентатором.

Проблем је, по њему, у временском раздобљу схватања терминологије терористе. Данас под тим појмом сврставају се сви они који нападају ,,лаке мете“, жене дјецу, трговачке центре, ресторане. Циљ тих напада је ширење страха међу широком популацијом. Док Принцип и Млада Босна нису имали циљ и жељу да убијају недужне људе, и шире страх међу становништвом.

,,Принцип и његове колеге желеле су да створе климу страха у политичкој елити двојне монархије (Аустроугарска), али нису били терористи у данашњем значењу те речи“.

Кларк је објаснио и да се Србија није понашала ништа другачије од осталих европских сила у то вријеме, а одбацује тезу да је цио свијет кренуо у рат због Сарајевског атентата.

,,Сарајево је врло брзо заборављено. Мјесец дана касније један амерички дипломата из Брисела јавља писмом Вашингтону да је прије само неколико дана Србија била у главној улози, али да је сада нестала негде иза позорнице „,наводи Кларк.

По њему рат је био неизбјежан, и опасност никад није долазила из једног или два центра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here