Насловна Друштво Креће серија на РТС о суђењу Принципу

Креће серија на РТС о суђењу Принципу

1
ПОДИЈЕЛИ

ТВ серија Срђана КољевићаБранио сам Младу Босну“ емитоваће се недељом на РТС 1. Прича о храбрости и части младог адвоката Рудолфа Цистлера, после биоскопске, стиже и пред ТВ публику.

Branio sam mladu Bosnu (film)

Био је 12. октобар 1914. Пред сарајевским Окружним судом почело је суђење (унапред осуђенима) – Гаврилу Принципу и омладинској организацији „Млада Босна“ за велеиздају и атентат на аустроугарског престолонаследника Фердинанда.

Два дана и 100 година касније, у Сава центру у Београду, на премијери филма режисера и сценаристе Срђана Кољевића „Бранио сам Младу Босну“, који реконструише један од пресудних судских процеса 20. века, публика није крила одушевљење.

Дошао је ред на пресуду ТВ аудиторијума. Једини играни филм којим је обележен век од почетка Великог рата стиже премијерно на РТС 1 у свом серијском издању. Четири недеље од 20.маја Принципа и другове, који снивају о слободи, по службеној дужности ће бранити адвокат Рудолф Цистлер.

Син Аустријанца и Хрватице имао је само 24 године. Дирнут идеализмом младобосанаца, Цистлер успева да обори оптужницу. Његова одбрана ушла је у уџбенике и до данас остала морални узор. Пред нама је Рудолфова животна прича… прича о части, храбрости и непоколебљивости.

Branio sam mladu Bosnu (film)2

Цистлера тумачи Никола Ракочевић, а у екипи „ветерана“ су Вук Костић, Небојша Глоговац, Бранислав Лечић, Ирфан Менсур, Борис Исаковић, Љубомир Бандовић… Младобосанце су оживели дебитанти, нова генерација глумаца: Милан Марић, Милош Ђуровић (Принцип), Ваја Дујовић, Вучић Перовић, Марко Грабеж, Марко Павловић..

За историјску драму, спој фактографије и емоција, рођени Сарајлија Кољевић (49) сакупљао је материјал скоро две деценије. Имао је, између осталог, на располагању и стенограме са суђења.

Антологијска одбрана

Цистлер је доказао да је анексија БиХ бесправна, да се темељи на сили, а не на закону, и да зато оптужница, по којој је циљ атентатора био одвајање Босне од Аустроугарске, не стоји. Јер тај циљ „не само да није чин велеиздаје, него није ни кажњиво дело.“

Тврдити тако нешто у судници, док се око вас води рат, огромна је храброст – каже режисер.

Он је доказао да је монархија срушила синтагму на којој почива: Iustitia fundamentum regnorum – правда је темељ краљевства. Сматрао је да је Аустроугарска, кад је одустала од принципа правне државе, саму себе уништила“

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Улоге: Никола Ракочевић као Рудолф Цистлер, Вук Костић као Вељко Чубриловић, Небојша Глоговац као Лео Пфефер, Ваја Дујовић као Јованка Чубриловић, Драган Петровић као Судија Куринаиди, Милош Ђуровић као Гаврило Принцип, Марко Грабеж као Недељко Чабриновић, Марко Јовановић као Трифко Грабеж, Љубомир Бандовић као Наредник Мурат, Борис Исаковић као Фрањо Свара, Милан Марић као Данило Илић, Вучић Перовић као Васо Чубриловић, Бранислав Лечић као Виктор Ивасјук, Новак Билбибја као Митар Керовић, Радослав Миленковић као Венцл Малек, Бранислав Томашевић као Мишко Јовановић, Ирфан Менсур као Адвокат Премужић, Андреј Пиповић као Цветко Поповић, Милан Новаковић као Иво Крањчевић, Владислав Михаиловић као Писар, Марко Јанкетић као Иво Андрић, Андреј Шепетковски као Вељко у Керестинцу, Ивана В. Јовановић као Јулијана Цистлер, Јована Стојиљковић као Јелена, Пеђа Марјановић као Драго Мраз, Михајло Јовановић као Виктор Рупчић, Никола Васиљевић као Усташа командир, Владимир Максимовић као Хамдија Никшић, Ненад Пећинар као Адвокат Перишић, Милан Поповић као Благоје Керовић, Бора Ненић као Славко, Иван Заблаћански као Иван Ендлихер, Бранко Перишић као Полицајац, Кристина Савков као Ванда Цистлер, Дејан Карлечик као Доктор, Стефан Вукић као Наредник, Милан Вучковић као Новак, Матија Ђикић као Мориц Алкалајз и Владимир Тица као Ивасјуков помоћник.
    Овај филм је много сјајан и одличан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here