Насловна Друштво Kрајишник свједочи у одбрану Kараџића

Kрајишник свједочи у одбрану Kараџића

0
ПОДИЈЕЛИ

Nikola-KrajišnikПретресно вијеће Хашког трибунала одбацило је данас захтјев некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића да се тужилаштву забрани да свједока одбране, Момчила Крајишника, испитује о изјавама које је давао на сједницама скупштине, преноси Срна.

Вијеће је јуче наговијестило да би могло да „уопште не дозволи“ Крајишнику да свједочи.

Крајишник је 1991. и 1992. године био предсједник скупштине БиХ, а од 1992. до 1995. године предсједник Народне скупштине Републике Српске. Одбрана је навела да су изјаве дате у скупштини привилеговане и да не могу бити предмет испитивања пред судом, док је тужилаштво указивало да Крајишник нема право да се позива на имунитет и да је већ опширно свједочио о својим говорима у скупштини, укључујући властито суђење у Трибуналу.

Предсједавајући судија О-Гон Квон саопштио је да аргумент одбране важи за национална законодавства, али не и за суђење пред међународним кривичним судом.

Крајишник је крајем августа пуштен на слободу након што је у затвору у Великој Британији ослужио око двије трећине казне од 20 година, на коју га је Трибунал осудио.

На почетку свједочења, Крајишник је изјавио да је за све те године прикупљао доказе за ревизију пресуде и да „живи за дан када ће чути оно фамозно ‘нисте криви’ и видјети како два најбоља тужиоца Трибунала Питер Кремер и Алан Тигер, подижу бијелу заставу“.

Главно испитивање ће, како је најављено, трајати шест сати.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here