Насловна Друштво До краја јуна Мишковићу заказано 26 рочишта

До краја јуна Мишковићу заказано 26 рочишта

0
ПОДИЈЕЛИ

Власнику „Делте” неће се више судити у згради Специјалног суда већ у Палати правде, у којој нема услова за симултани превод за стране посматраче које Мишковић финансира.

miroslav_miskovic_1

Ново суђење Мирославу Мишковићу, власнику „Делта холдинга” почеће 10. фебруара, а судија Маја Илић, нова предсједница вијећа, заказала је унапријед чак 26 рочишта у овом судском процесу која ће бити одржана до љетње паузе. Убудуће, Мишковићу се неће судити у згради Специјалног суда, већ у Палати правде.

Обједињено суђење, у којем је процес за малверзације са путарским предузећима спојен са случајем крушевачке фабрике мазива ФАМ, јуче није почео због штрајка адвоката који су изостали, а њихово присуство је обавезно. Адвокати су одлучили да ће обуставу рада прекинути онда када одлука скупштине о усвајању измена и допуна Закона о нотарима буде и званично објављена.

Судија Маја Илић најавила је распоред суђења до средине љета, па ће се тако Мишковићу судити и 11. и 23. фебруара. Одређени су и термини за 2, 3, 4 , 5 и 6. март, за 7, 8, 9. април као и 27. и 28. април, затим 17, 18, 19, 20, 21 и 22. мај, 8, 9, 10, 11, и 12. јун као и 15, 16 и 17. јул.

miskovic

Сви оптужени дошли су јуче у Специјални суд, а после одлагања суђења кратко су се споречкали Мирослав Мишковић и судија Маја Илић због њене примједбе да Мишковић доводи јавност на суђење. Он је тврдио да страни посматрачи не представљају јавност, али је судија одговорила да су посматрачи, са аспекта суда, јавност у судници.

Страни посматрачи од почетка прате суђење Мишковићу пред Специјалним судом уз помоћ симултаних преводилаца које финансира Мирослав Мишковић. У Палати правде нема техничких могућности за симултани превод, због чега су људи из Мишковићевог окружења сугерисали новинарима да је суђење намјерно пребачено из Специјалног суда у Палату правде како би страни посматрачи били искључени из процеса. Ијан Форестер, представник Мишковићеве фирме „Хемслејд”, јуче је дошао на суђење, док остали посматрачи нису били у судници.

Преводиоци бораве у посебној просторији у судници, а посматрачи су до сада добијали слушалице како би могли да слушају превод свега о чему се у судници говори. За сада није познато да ли ће они наставити да прате суђење и како ће проблем са симултаним преводом бити ријешен.

Подсјећамо, спајање поступака прихваћено је у децембру прошле године, на предлог одбране Мила Ђурашковића, власника „Нибенс групе”, који је оптужен у оба случаја.

На оптуженичкој клупи сада су Мило Ђурашковић, Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Бора Јелић, Бранислав Јовасовић, Љиљана Костић, Срђан Филиповић, Мирослав Мишковић, Марко Мишковић, Милутин Гашевић, Зоран Михаиловић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић, Живојин Петровић и Јадранка Бадрић.

Када 10. фебруара почне ново суђење, оптужени ће се поново изјаснити о кривици пред новим вијећем. Они ће моћи детаљно да изнесу одбрану или да је само допуне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here