Насловна Политика Крах ЕУ: Одлази и Финска – неће еврозону и геј бракове!

Крах ЕУ: Одлази и Финска – неће еврозону и геј бракове!

0
ПОДИЈЕЛИ

Предлог о одржавању референдума о изласку Финске из еврозоне за само неколико дана подржало око 26 хиљада грађана те земље.

eu

Аутор ове иницијативе је посланик утицајне странке „Фински центар“, Паво Вајрунен, који је и бивши шеф финске дипломатије. Његов предлог и анкета налазе се на сајту Грађанска иницијатива, који је отворен уз подршку финског министарства правде.

Вајрунен сматра да је чланство у еврозони оштетило Финску више него већину држава Европске уније, поготово када је реч о незапослености и јавном сектору економије.

Бивши министар иностраних послова поручује да би Финска могла да се угледа на северноевропске државе које нису одустале од националне валуте, али су и даље успешно интегрисане у ЕУ.

Фински народ би требало да одлучи хоћемо ли остати у еврозони или да се придружимо осталим северноевропским државама, да поред евра користимо и националну валуту„, каже Вајрунен.

За разматрање предлога у парламенту потребно је прикупити најмање 50 хиљада потписа за пола године. Раније је на сличан начин усвојена само једна иницијатива- за истополне бракове.

Међутим, занимљиво је да је прошлог викенда предлог за напуштање еврозоне „престигла“ иницијатива за укидање закона о истополним браковима, који је усвојен 2014. године. Ова анкета тренутно има 50 хиљада потписа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here