Насловна Политика Ковачевић о накнадама за мајке са троје дјеце: Још један намет на...

Ковачевић о накнадама за мајке са троје дјеце: Још један намет на државу

0
ПОДИЈЕЛИ

У Црној Гори нико не зна податак колико ће новца бити потребно за исплате накнада мајкама са троје и више дјеце, рекла је министар рада и социјалног старања Зорица Ковачевић, оцјењујући да ће нова законска рјешења бити још један намет на државу и буџет.

Zorica Kovacevic 02

Упитана да прокоментарише усвајање измјена Закона о социјалној и дјечиној заштити, према којем ће мајке са троје или више дјеце, са 15 односно 25 година стажа добијатну доживотну накнаду, она је казала да Закон још није објављен у Службеном листу и да је било неколико амандана.

Ковачевић је навела да се према приједлогу Закона не зна која средстава треба планирати, имајући у виду да треба да ступи на снагу 1. јануара наредне године, преноси агенција МИНА.

“Ми смо у Министарству покушали и приликом расправе у Скупштини и давања мишљења на амандмане да дођемо до података који је то износ средстава, и ни данас не знамо колико је број жена које су на бироу рада и колико је мајки са троје и више дјеце”, рекла је она.

Ковачевић је, на конференцији за новинаре, на којој је потписан Протокол о електронској размјени података у области пензијског и инвалидског осигурања између Фондова ПИО Црне Горе и Србије, рекла да ни од Завода за статистику нијесу добили те податке.

“Са овим законом као и са претходним везано за пензионисање радника који су у моменту стечаја били у власништву државе, ни држава ни буџет немају фискални утицај и нећемо имати прилике да до 1. јануара у буџету планирамо тачно потребна средства”, поновила је она.

Ковачевић је рекла да је то још један намет на државу и буџет али да се закони морају поштовати.

“Као министар поштоваћу одлуке Скупштине везано за спровођење тог закона. Да ли је држава тако богата да може да издржи толики намет, ако знате да у окружењу ниједна држава нема овакав или сличан закон”, навела је она.

Ковачевић је додала да је право посланика да предлажу законе, они који су га предлагали вјероватно знају колико су то средстава.

“То нијесу саопштили на скупштинској расправи, а ми смо исказали сумњу само везано за обезбјеђење средстава и колики број мајки ће то моћи да оствари. Као министар ћу поштовати законе и покушаћемо да спремно дочекамо јануар”, казала је она.

То, појаснила је она, значи да у буџету треба обезбиједити средстава која ће бити потребна за исплату надокнада мајкама које се пријаве.

“Нико у Црној Гори не зна тај податак, ни посланик (Александар) Дамјановић који је предложио Закон. Дошли смо у ситуацију да Скупштина доноси законе не гледајући другу страну-која су та средстава у буџету, како ћемо средства да приходујемо ако знамо каква је ситуација у држави“, казала је Ковачевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here