Насловна Политика Ковачевић: Лекић повећао шансе ДФ-а

Ковачевић: Лекић повећао шансе ДФ-а

3
ПОДИЈЕЛИ

filip kovacevic ocekujem proteste talas nezadovoljstva slika 975 Ковачевић: Лекић повећао шансе ДФ а 

У Подгорици има још 10 до 20 одсто грађана на које кампања може утицати, првенствено да изађу на изборе умјесто да апстинирају и управо тај број може одлучивати о побједи ове или оне опције, сматра професор Факултета политичких наука у Подгорици Филип Ковачевић.

Он је, коментаришући за „Вијести“ досадашњи ток појединачних кампања, казао да је “логично да ‘ново лице’ има више шанси да мотивише апстинента или разочараног да гласа него ‘стара лица’ за која се везују негативне емоције и ставови.

Наравно, ово важи само у случају да то ‘ново лице’ има јак и доказан ауторитет у политичкој групацији коју представља. Нијесам сигуран да се то може рећи за мог колегу са Универзитета Црне Горе Драгана Богојевића који је релативно непознат црногорској јавности, а изгледа и да је био далеко од првог избора за носиоца листе ове коалиције. Може ли Богојевић гарантовати да неће бити политичка марионета Ранка Кривокапића у прављењу постизборног дила са Милом Ђукановићем”, пита се Ковачевић.

Са друге стране, Миодраг Лекић је на предсједничким изборима прошле године освојио далеко више гласова у Подгорици него кандидат ДПС-а Филип Вујановић, подсјећа Ковачевић.

Неспорно је дакле да има велики број подржавалаца у Подгорици и да ДФ, управо због личности Миодрага Лекића, може надмашити ДПС по броју освојених гласова. То је нешто што може бити један од додатних разлога за одржавање ванредних парламентарних избора, као и нових избора за предсједника државе. Кампања ове коалиције потенцира атмосферу равноправности и међунационалног повјерења за разлику од других који настављају да дијеле Црну Гору по националним и геополитичким матрицама. У томе, као и увијек, предњачи ДПС, мада су исте тенденције видљиве и у коалицији СДП-Позитивна“ сматра он.

Глас за СДП-Позитивна је глас за ДПС

На питање има ли владајућа странка простора да, како је оптужује опозиција, у Подгорици спроводи предизборне злоупотребе, Ковачевић подсјећа да „ауторитарни систем који се распада и његови главни протагонисти желе и да сви грађани и грађанке дијеле њихову судбину“

Сада се јасно види сав цинични садизам режима који је грађане сматрао само за слабашне пионе који су требали безрезервно и вјечно да их гласају. Када је простор за бруталне манипулације значајно смањен кроз нове законе, ДПС жели да иза себе остави спржену земљу. Надам се да ће грађани прозријети овакво нехумано понашање ДПС-а и свих државних институција које контролише, а затим их одговорно осудити оловком на изборима”, казао је он.

Одлуку да Миомира Мугошу замијени Славољубом Стијеповићем, Ковачевић види као знак да у ДПС знају да ће на овим изборима бити у мањини, па желе да повећају могућност постизборног договора са коалицијом СДП-Позитивна за коју је кандидатура Миомира Мугоше била неприхватљива.

У ДПС-у су очигледно спремни да позицију градоначелника препусте овој коалицији у случају да на тај начин могу да формирају одборничку већину. Мислим да је ово врло реалан сценарио, па бих упозорио све потенцијалне бираче коалиције СДП-Позитивна да је могуће да гласајући за ову коалицију индиректно дају свој глас ДПС-у“, казао је Ковачевић.

Не одлучује се о НАТО

На питање које би теме требале да доминирају у кампањи у Подгорици, Ковачевић одговара јасно је да су то градске теме.

На локалним изборима се не одлучује о уласку у НАТО пакт или о санкцијама Русији, па би било одговорно да се сви политички актери усмјере на осмишљавањ е рјешења за комуналне, санитарне, грађевинске и све друге проблеме којих је Подгорица препуна, јер се Мугошина камарила бавила првенствено пуњењем сопствених џепова, а не јавним интересом свих грађана. Ко год у кампањи буде ‘потегао’ причу о атланским интеграцијама, јасно ће дати до знања да му је више стало до мишљења Америчке амбасаде него до интереса грађана Подгорице“, казао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, побједа опозиције у Подгорици не доноси аутоматске промјене

Сигуран сам да ни опозиционе партије ни њихови активисти неће ни у Подгорици ни у другим градовима у којима се одвијају локални избори дозволити манипулације и да ће неустрашиво објелодањивати гњилеж система”, казао је он.

Сигурно је, истакао је Ковачевић, да ће послије подгоричких избора бити у оптицају и ванредни парламентарни избори, али без аутоматизма, чак ни у случају побједе опозиције.

За темељне политичке промјене ће бити потребни дани протеста, политички врело љето и још врелија јесен. Ја већ имам шатор, а ви”, пита Ковачевић.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Mislim da je gospodin Lekić, napravio lošu političku kombinaciju, prihvatajući se priče vezane za lokalne izbore. To me je iznenadilo. Sve i da pobijedi, da li uz njegove godine ide mjesto gradonačelnika?
  U pokušaju da sruši DPS SDP režim, opozicija neprirodno okupljena prije svega u DF pravi, po mom mišljenju greške poput ove sa gospodinom Lekićem.
  Kako sada stvari stoje DF tačnije Nova Srpska Demoratija, guši jedinog fajtera na političkoj sceni a to je PZP, koji je jedini u stanju da bude OTPOR sadašnjem režimu.

 2. 0
  0

  Lekic je pravi gospodin i posten covjek i on moze da ne odgovara samo ovim lopovima i ovim malim misevima sto prodaju duse za 20 evra Sto se tice pokreta ako ih neko gusi neka izadju samostalno na izbore i uvjeren sam odlicno ce proci oko 3 procenta im ne gine

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here