Насловна Насловна Ковачевић: Грађанска Црна Гора заборавила да осуди Тачијеве злочине

Ковачевић: Грађанска Црна Гора заборавила да осуди Тачијеве злочине

2
ПОДИЈЕЛИ

Боравак Хашима Тачија у Црној Гори и високи протоколарни ниво који је добила његова посјета, још увијек изазивају опречна тумачења у јавности. Интересантна су тумачења такозваног „грађанског сектора“ оличеног у неким невладиним организацијама и партијама које се сматрају опозиционим, „наднационалним“ и грађанским.

Taci-protest-PG-20

Наиме, ти субјекти избјегавају да се одреде о Тачијевој посјети и њему лично, обрушавајући се на протесте који су уприличени тим поводом.

Некадашњи колумниста „Вијести“ Душко Ковачевић се осврнуо на те критике путем свог фејсбук профила:

Шта нам говори прећуткивање монструозних злочина Хашима Тачија од стране црногорских пацифиста из раних 90 – их, „грађанских“ интересних асоцијација, појединих медијско – политичких центара и најмаркантнијих невладиних организација (Центар за грађанско образовање, прије свега)?

И не само прећуткивање, него јавни линч усмјерен према оним грађанима и политичким ентитетима који су се усудили организовати легитимне протесте због посјете Тачија Црној Гори.

То нам јасно говори да њихов вишедеценијски критички дискурс у којем су упорно стигматизовани „радови“ Милошевића, Караџића…оштри говори митрополита Амфилохија, Цркве итд, није мотивисан хуманизмом и алтруистичком бригом за човјека, комшију, сународника…. него огољеном шовинистичком или нарученом мржњом према једном народу.

Јер да није тако, са истом страшћу би осудили и све остале злочине без разлике. И Тачијеве, подразумјева се!

Проучавајући помно фашизам и његове изворе, Жорж Батај је установио да је он дошао директно из грађанства. Наводног грађанства. Није био усамљен у тој констатацији. Треба размислити о томе“, закључио је Ковачевић.

Подсјетимо, Ковачевић се осврнуо на ставове  Далиборке Уљаревић која је јавне демонстрације организоване близу Виле „Горица“ у којој се Тачи сусрео са руководством Црне Горе, оцијенила као фактор „који поларизује црногорско друштво и шире нетрпељивост“, а оптужила опозиционе партије које су присуствовале протесту да „немају храбрости у прављењу искорака према истинском грађанском концепту“:

daliborka uljarevic

 „Умјесто тога, они бирају да се удварају конзервативном дијелу бирачког тијела подгријавајући њихове заблуде, хомогенизујући их како би покушали себи да обезбиједе даљу сигурну политичку егзистенцију“, казала је она.

Функционер новоформираног Грађанског покрета Раде Бојовић је био још жешћи у тумачењу учешћа опозиционих странака на протесту:

„ДПС може мирно спавати док за свог противника има опозицију која игнорише међународне политичке реалности, која са позиција етничког национализма и давно пропале политике реагује на Тачијеву посјету“, додајући да се тиме сужавају могућности опозиционе сарадње.

Ни Уљаревићка ни Бојовић, али ни многи други који су се оглашавали ових дана, нису се осврнули ниједном на Тачијеву биографију испуњену најстравичнијим злочинима, од којих је приличан број поткријепљен необоривим доказима, док најмонструозније оптужбе о трговини органима отетих невољника, чекају годинама на истражно-правосудни епилог међународне заједнице. 

Љуљђурај: Посјета Тачија –  допринос новом мандату Ђукановића

Антон Љуљђурај из Демократског форума за интеграције, сматра да је Тачијева посјета Подгорици, уприличена само како би Мило Ђукановић политички поентирао. Он наводи да је приликом разговора са Игором Лукшићем разговарано само о Црногорцима који живе на Космету, али не и о Албанцима који живе у Црној Гори, „чија су права угрожена“.

anton ljuljdjuraj

„Ми смо и даље једина земља у Европи која за 25 година није промијенила власт, а Ђукановић спада у ред најбогатијих премијера на свијету“, наводи Љуљђурај, сматрајући ову посјету само доприносом да Ђукановић „ове године одржи изборе и добије још један мандат гласовима Албанаца“.

Љуљђурај каже да из тих разлога Тачију није ни стало да обиђе „Малесију, која је дала огроман допринос борби Алабанаца на Косову и милионе долара“.

 

 

 

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here