Насловна Насловна Котор: ЛП предложила предсједника из СНП-а, опозиција напустила сједницу

Котор: ЛП предложила предсједника из СНП-а, опозиција напустила сједницу

13
ПОДИЈЕЛИ

Представници опозиције напустили су данашњу сједницу СО у Котору, не изабравши нову власт у тој општини, што је већ трећи пут да се парламентарна опозиција није усагласила око заједничког кандидата за предсједника СО Котор.

До напуштања конститутивне сједнице дошло је након предлога предсједника Либералне партије Андрије Поповића да челник Општинског одбора Социјалистичке народне партије Бранко Ивановић буде предсједник Скупштине општине Котор. Да би Ивановић био изабран, уколико СНП прихвати понуду, биће потребно да га подрже и Демократска партија социјалиста, Хрватска грађанска иницијатива и Социјалдемократе.

Сједница је настављена излгањем представника ЛП, СНП, и ДПС, након чега је прекинута како би се ОО СНП очитовао о овом предлогу.

Овоме су, подсјећамо, претходили 45-дневни преговори између опозиционих субјеката. Одборници Демократа, ДФ, СДП и УРА су заједно потписали да неће са ДПС-ом и да ће формирати нову управу у Котору, док су одборници СНП одбили да ставе потписе на тај документ. СНП је условаљавао било какве разговоре о формирању нове управе претходним оставкама функционера СДП који су запослени у локалној управи и Луци Котор.

Остатак опозиције је упутио апел лидерима да они покушају да разријеше ову ситуацију, како не би било којим потезом нарушио јединство опозиције на државном нивоу.

apel-opozicija-kotor

apel-kotor

Одмах након отварања данашње сједнице, у име 14 одборника опозиционих партија (Демократе, Демократски фронт, Социјалдемократска партија, ГП УРА), обратио се предсједник которских Демократа Владимир Јокић и појаснио ситуацију у том граду, истакавши да је избор пред политичким представницима једноставан:

„Или ће нас пет политичких субјеката формирати нову власт, или ће неко ступити у преговоре са ДПС-ом, или ће се тражити поновљени избори, што ћемо сматрати такође пруженом руком ДПС-у“, оцијенио је Јокић.

vlado-jokic

Јокић је истакао да је опозиција већ првог дана послала снажну поруку јавности потписивањем заједничког документа у којем се наводи да четрнаест одборника из наведених опозиционих партија жели да формира нову власт у Кoтору, без учешћа ДПС-а.

„Ми нисмо кренули у преговоре већ у договоре. У садашњем процесу договора Социјалистичка народна партија је испоставила свој политички принцип у вези са формирањем локалне власти, а везано за захтјев Социјалдемократској партији. Не улазећи у оправданост овог захтјева, сматрамо да је приоритетни принцип смјена ДПС-а у Котору изнад сваког другог политичког принципа“, оцијенио је Јокић.

СНП да одлучи до краја наредне недеље да ли ће заједно са остатком опозиције

Јокић је у име четири политичка субјекта (Демократе, Демократски фронт, Социјалдемократска партија, ГП УРА) позвао СНП да у што скоријем року, а најкасније до краја наредне недеље, заузме коначан став: да ли ће са Демократама, ДФ-ом, СДП и УРА да формира нову локалну управу.

„Ми смо спремни за отворене разговоре са укљученом јавношћу“, поручио је Јoкић у име опозиције.

Подсјећамо да су четири опозиционе листе (Демократе, Демократски фронт, Социјалдемократска партија, ГП УРА) заједно освојиле 14 мандата на локалним изборима у Котору октобру, чиме је створена могућност за развлашћивање Демократске партије социјалиста у том граду. Почетком новембра Демократски фронт, покрет УРА, Демократе и Социјалдемократска партија (СДП) планирале су да Социјалистичкој народној партији (СНП) у Котору понуде политичку платформу о сарадњи, како би се у том граду што прије формирала власт.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Јадних ли одборника и још јаднијих странака.Ова господа изгледа незнају што хоће,Што вам то значи“отворени разговори са укљученом јавношћу“Ви господо сте изгледа још у изборној кампаљи.Ви нијесте дорасли ни одборници да будете а не власт да преузмете, за кога ли је нажалост овај биједни народ гласао .

 2. 0
  0

  Sad se vidi ko je snp i njegovi funkcioneri jedne obicne olosi i prevaranti.Narode svi na ulice na proteste do pada diktatora i njegovih pojedinih sluga iz opozicije.

 3. 0
  0

  Niko iz ostatka opozicije nije trgovao u Kotoru.
  SNP odbija da staavi potpis na izjavu o imperativnoj nesaradnji sa DPS. Uslovljava oko potrebne saradnje.
  Ivanovic i Milic su u dilu sa vlascu.

 4. 0
  0

  Е мој добри анонимни,изгледа да ми је правописна грешка једино са чиме се не слажеш.

 5. 0
  0

  Poštovana gospođo, nije vrijeđanje naroda kada mu se saopšti istina.Nikog pojedinačno nijesam od stranaka navodio.Vrijeme će pokazati koliko ste svi skupa dorasli političkom trenutku.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here