Насловна Политика Костић: Продаја земље страницима је угрожавање суверенитета Србије

Костић: Продаја земље страницима је угрожавање суверенитета Србије

0
ПОДИЈЕЛИ

Реакције многих удружења пољопривредника јасно говоре, да су пољопривредници прозрели намеру Владе Србије и да се изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту прави проблеми неће решити и да се распродаја државног земљишта странцима наставља, саопштио је данас посланик Српског покрета Двери Иван Костић.

„Став Српског покрета Двери је јасан већ 7 година, нема продаје пољопривредног земљишта странцима! Земља је важан национални ресурс и продаја макар и једног хектра земљишта је угрожавање суверенитета државе Србије!

Влада Републике Србије је изменама закона хтела да угоди и својим шефовима у Бриселу тиме што ће омогућити странцима да постају власници нашег земљишта у складу са штетним Споразумом о стабилизацији и придруживању, а и да обмане наше пољопривреднике да ће држава заштитити њихове интересе,“ напоменуо је Костић и додао:

„Смутња међу посланицима владајуће коалиције се видела и у томе, да су и њихови посланици имали различита тумачења закона и да Министар Недимовић није био превише сигуран и јасан у својим излагањима. Чак се и Министар за заштиту животне средине Горан Триван пре неки дан огласио, рекавши да изворе пијаће воде које смо продали странцима треба опет вратити у власништво државе!“

Он је истакао да су се многи представници пољопривредних асоцијација огласили у медијима протеклих дана и послали јасну поруку Влади и Министарству пољопривреде, да се не слажу са новим законским решењима, јер се ствари у суштини неће променити.

„Странци ће и даље моћи да постају власници нашег пољопривредног земљишта ако купе неко пропало пољопривредно предузеће баш као и у протеклих 15 година. Зашто власт у протеклих 5 година није преиспитала власништво над преко 20.000 хектара државног земљишта којим сада газдују разни Тодорићи, Главаши, Ирци, Мађари…?,“ упитао је Костић и нагласио:

„Последице оваквог накарадног закона, убрзо ће видети наши пољопривредни произвођачи када држава прода ПКБ и када 5.200 хектара земљишта које је у власништву ове компаније постане имовина неког страног тајкуна.

Суштина је да ће ова напредњачка власт наставити да крчми 400.000 хектара државног обрадивог пољопривредног земљишта и да га даје својим страначким тајкунима, баш као што и сада раде.

Српским сељацима је потребан нов Закон о пољопривредном земљишту, који ће омогућити да државну земљу добију на бесплатно петогодишње коришћење српска породична газдинства и да се одређене количине земљишта поклоне младим пољопривредницима који хоће да остану да живе на селу.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here