Насловна Политика Космет: На изборима пријављено 103 листе

Космет: На изборима пријављено 103 листе

0
ПОДИЈЕЛИ

lokalni-izbori-podgorici-jesen-slika-210198

На косовским локалним изборима, заказаним за недељу, 3. новембар, учествоваће 103 изборне листе које је потврдила Централна изборна комисија, са укупно 7.932 кандидата за одборнике.

Право гласа на изборима има 1.779.357 гласача који ће бирати одборнике и градоначелнике у 39 општина.

Од укупно 103 потврђене изборне листе, 38 је албанских, 33 су српске, а остало су листе независних кандидата, Бошњака, Турака, Рома, Црногораца, Хрвата, Горанаца и Ашкалија. Изборе ће, осим локалних, пратити и страни посматрачи, међу којима и они из ЕУ, која је први пут послала посматраче на локалне изборе. Безбедност ће током изборног дана обезбеђивати 6.000 косовских полицајаца, као и припадници Еулекса и Кфора.

Гласачи ће у недељу на бирачким местима добити два гласачка листића са кандидатима за градоначелнике и одборнике. Очекује се да прелиминарни резултати избора буду прогласени 4. новембра, а званични најкасније 6. новембра. Медији у Приштини објавили су истраживања која су показала да би одзив на изборе могао да буде велики.

Истраживања невладиних организација указала су на неизвесну изборну трку, посебно за места градоначелника, па се у 80 одсто случајева очекује и други изборни круг, заказан за 1. децембар, када ће се гласати за два кандидата која су у првом кругу добила највише гласова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here