Насловна Политика Кoсмет Исламској држави важан за регрутацију

Кoсмет Исламској држави важан за регрутацију

0
ПОДИЈЕЛИ

Исламска држава сматра Балкан и пре свега јужну српску покрајину Косово и Метохију, као важну област за регрутовање својих бораца, објављено је у емисији ФАКТ немачке телевизије АРД.islamisti-isis-dzihad

Како се наводи, Исламска држава врбује преко пропагандних „видео-записа на албанском и босанском језику“, пре свега Албанце из покрајине и позива на терористичке нападе.

Експерт за југоисточну Европу професор Флоријан Бибер са Универзитета у Гацу, сматра да те видео-поруке нису упућене само муслиманима на Балкану, већ и оним који су са тог подручја дошли у западну Европу.

Пошто многи од тих људи не знају арапски језик, зато су видео-записи направљени на албанском или босанском језику један важан инструмент за регрутацију, сматра овај професор, а преносе немачки медији данас.

Косово и Метохија у међувремену важи као важна база Исламске државе и бројни њихови борци потичу одатле, где влада огромна незапосленост, сматра тај експерт.

Медији преносе да је Балкан интересантна области и за немачку исламистичку сцену и наводе да су немачки салафисти скупљали новац за босанско село Горња Маоча, за које се каже да важи као важан центар за врбовање Исламске државе, преносе медији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here