Насловна Друштво Космет: Бивши официр ЈНА врбовао за ИД и Нусра фронт

Космет: Бивши официр ЈНА врбовао за ИД и Нусра фронт

0
ПОДИЈЕЛИ

Основни суд у Урошевцу осудио је Фуада Рамићија, бившег официра ЈНА а садашњег вођу Уједињеног исламског покрета, на седам година затвора због кривичног дјела регрутовање за тероризам, преноси „Танјуг“. Он је оптужен да је 2012. и 2013. регрутовао и организовао пребацивање више особа са Космета до ратишта у Сирији, а које су се прикључиле јединицама Исламске државе и Нусра фронта.

Како преносе медији, Рамићи је бивши официр бивше ЈНА који је службовао у у БиХ и Хрватској. По избијању сукоба, почетком деведесетих година, учествује у формирању Армије БиХ, у којој је командовао бригадама у петом корпусу. Своју „богату“ каријеру је након рата у Босни и Херцеговини наставио на Космету те учествовао у раду самопрокламованог министарства одбране тзв. косовске владе у егзилу. Током рата је био ангажован и на терену, наводи РТС.

Фуад Рамићи је у септембру присуствовао примопредаји дужности команданта Кфора, када је дужност команданта Кфора преузео италијански генерал Гуљелмо Луиђи Миљиета, а само пар дана након тога тзв. косовске власти су подигле оптужницу против њега и неколико имама због подстрекавања тероризма и распиривања међуетничке и расне мржње.

Он је након 1999. године покушавао да се политички ангажује, али без успјеха. Годинама уназад на Космету управља организацијом ЛИСБА, која пропагира вјерски фанатизам, наводи „Танјуг“.

РТС наводи да постоје информације да су га израелске власти ухапсиле и држале у притвору мјесец дана под сумњом да је учествовао у организацији радикалних исламиста, али да је Рамићи на крају ослобођен због недостатка доказа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here