Насловна Насловна Копривица: Владина провидна брига за студенте

Копривица: Владина провидна брига за студенте

1
ПОДИЈЕЛИ

Пише: проф. др Драган Копривица, проф. Универзитета Црне Горе

Безлична Влада премијера Марковића остаће можда једино упамћена по томе како је, науштрб аутономије Универзитета Црне Горе и перспектива високог школства, политиком чврсте руке тренирала строгоћу смјењујући чланове Управног одбора УЦГ и постављајући нове, да би тек након четвртог гласања „спасила“ уништено Беране опстанком Високе медицинске школе у том граду.

Читава ова шаховска фарса на високом нивоу, уз премјештање различитих фигура, показала је и индоленцију универзитетских професора, који из више разлога не желе да се огласе и конфронтирају с властима, а о суштинским интересима УЦГ ће ваљда неки други пут.

А о прогресивној студентској популацији данас можемо само евоцирати сјећања, тим прије што њени данашњи представници врло вјешто одрађују налоге режима науштрб напретка УЦГ, чиме показују да међу њима расту вјешти будући политичари.

У исти контекст су се добро уклопили и будући студенти из Берана, који знају да су критеријуми на сјеверу свакако испод оних у Подгорици, са чиме је и аутор овог текста добро упознат након једне године извођења наставе у Беранама, гдје је немогуће задржати исте критеријуме као на валидним универзитетским јединицама.

Посебна прича у свему овом је класична замјена теза: студенти из Берана, у жељи за стицањем најширих знања, требало би, у ствари, оштро да протестују да им је неко забранио да пређу у Подгорицу, велеград с врхунски опремљеним Клиничким центром и неупоредиво бољим условима. Умјесто тога, они су се истрајно бунили да не мрдну из Берана, да се упишу на програм који није ни акредитован, и показали да им је опортунизам ближа страна. А ако им се једног дана све дипломе прогласе за невалидне, предлажем да се онда обрате премијеру, и питају ко је манипулисао беранском омладином у локално-политичке сврхе пред предстојеће локалне изборе.

Уосталом, ако сједницу Управног одбора, на којој је Влада коначно намакла довољан број гласова, демонстративно напусти један број чланова, па и ректор Универзитета, а предсједник Научног одбора оцијени да је ријеч о гротескној политичкој одлуци која урушава академизам и Уставом загарантовану аутономију Универзитета, онда је јасно да је на УЦГ заживјела мучна атмосфера несагласја. Од свега нико неће имати користи, а понајмање изманипулисани студенти из Берана, који студије на забаченом и уништеном сјеверу доживљавају као моралну побједу у корист струке и науке. Смијешно, да није тужно и отужно. Посебна прича је што наш Универзитет, уз све напоре, најблаже речено, и не стоји баш високо на љествици европских универзитета, а читава ова ујдурма пријети да га још више уназади и компромитује пред међународним универзитетским институцијама.

Пандорина кутија око валидности диплома из Берана је отворена

У Влади, наравно, за све то и не хају, Пандорина кутија око валидности диплома из Берана је отворена, па студенти треба да студирају по сумњивом процесу и програму, уз путујуће професоре, те све једног дана може доспјети и на суд, уз протесте исте те изманипулисане студентске популације.

У свему овоме сваком је јасно да је читав овај галиматијас сведен на то да ДПС, кад већ нема ниједан други адут, по основу локал-патриотизма покуша добити сљедеће локалне изборе у Беранама. Да на рачун опстанка школе побере политичке поене у том граду, који је та партија на државном и локалном нивоу већ одавно уназадила. А Универзитет Црне Горе у овој провидној игри је тек класична монета за поткусуривање.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here