Насловна Политика Копривица: Новца има али је он у тајкункој каси

Копривица: Новца има али је он у тајкункој каси

0
ПОДИЈЕЛИ

Потпредсједник Демократске Црне Горе, Момо Копривица каже да кабинет премијера Душка Марковића пласира неистине да нема новца за социјалне потребе.

„Новца има, али је он у тајкунској каси, а не у државном буџету. Све захваљујући Влади“, каже Копривица и додаје да је очигледно Марковићу пречи профит Мићуновића и Грбовића од сиротињске дјеце.

„О томе говори чињеница да је износ који ће, на име остваривања уштеде, бити одузет од дјеце чији су родитељи незапослени и без икаквог социјалног примања готово идентичан суми коју је Лутрија Црне Горе незаконитим и погрешним обрачуном варијабилне концесионе накнаде избјегла да уплати у државни буџет. Ради се о 1,662 милиона еура, о чему су Демократе представиле јасне доказе и исправно тумачење Закона о играма на срећу. Такође, Управа за игре на срећу је уз достављање документације тражила од Управе за инспекцијске послове да изврши инспекцијску контролу обрачуна варијабилне концесионе накнаде од стране Лутрије ЦГ и донесе решење о утврђивању исправног износа варијабилне концесионе накнаде. У Управи за инспекцијске послове се губи сваки траг правној држави. То мора бити предмет истраге“, каже он.

Марковићев кабинет је показао своје морално лице, додаје Копривица, ударивши на нејач, отимањем од уста дјеци и поштеђивањем тајкуна.

„Дјеца се не могу одупријети кидисању режисера санационог плана, а поштеђени тајкун је управо у просторијама Министарства финансија атаковао на старјешину државног органа и снимцима снабдијевао јавност“, каже он.

Жртвовање беспомоћних, а помагање безаконика није својствено етици Црногораца, оцјењује Копривица.

„Док не искорачимо из бесудне земље у правну државу, стезаће се каиш дјеци, мајкама и незапосленим родитељима, умјесто да се ставе лисице на руке тајкунима и државним службеницима који газе закон за рачун тајкуна. У бесудној земљи се бестидним санационим планом ставља хипотека на будућност дјеце, а у правној држави се законским мјерама ставља катанац на тајкунска предузећа. Без правне државе нема здраве економије и разумне социјалне политике“, истиче потпредсједник Демократа.

Копривица каже да је 1,6 милиона еура износ на дохват руке држави.

„Тај дуг није још увијек застарио и није ненаплатив. Државна власт, ако је виша сила од тајкуна и ако има зрно образа, одустаће од санационог плана и неселективно ће примијенити законе о играма на срећу и о пореској администрацији. И у само једном случају узети оно што јој припада и тиме спасити од биједе 4300 дјевојчица и дјечака. Не смију се жртвовати потребе дјеце за рачун тајкуна. Правна држава не би смјела да има дилему између давања првенства: снагама свијетле будућности или силама мрачне прошлости. Драматична је и ургентна потреба да се државни органи ставе у функцију и наплате фамозних 1,6 милиона еура од Лутрије не би ли се одржао дјечји додатак којем недостаје управо тај износ“, закључио је Копривица.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here