Насловна Политика Копривица: Нехумани однос актуелног режима према ватрогасцима у Црној Гори

Копривица: Нехумани однос актуелног режима према ватрогасцима у Црној Гори

0
ПОДИЈЕЛИ

Без жеље за стицањем јефтиних политичких поена, ДНП је као грађанска партија у обавези да реагује поводом најновијег нехуманог односа актуелног режима према ватрогасцима спасиоцима у Црној Гори, који су дословце одбранили земљу од елементарне катастрофе ширих размјера, саопштио је данас шеф Медијског центра ДНП-а Драган Копривица.

„Након обећаних награда за пожртвовану одбрану људи и државних ресурса од ватрене стихије, власт је у свом препознатљивом маниру покушала да игнорише херојске напоре ватрогасаца, и да прећути обећано, које они, уосталом, нијесу ни тражили, а своје обавезе би извршили професионално.

По народној ‘Кад је мука – ђе си Вука?!’, док је горјела Црна Гора од мора до Дурмитора, тешко приступачне високе борове шуме и други локалитети, уз активне пожаре на Луштици, у Ластви Чевској, на подручју општина Подгорица, Никшић, Котор, Херцег Нови, и на другим локацијама, док су пожари угрожавали животе спасилаца, домове, имовину и посједе грађана, и Црна Гора била у ванредним околностима, док су ватрогасци стизали и до непроходних терена и гасили пожаре у немогућим условима уз пламене језике и до тридесет метара, челници из власти су се утркивали у одавању признања спасиоцима,“ казао је Копривица и нагласио:

„Али су пожртвовани ватрогасци ових дана бивали омаловажени у покушају прећуткивања обећаног од стране власти, па су у више наврата морали јавно апеловати да се обећано и испоштује. Њихова реаговања, малтретирања и људска повријеђеност да су након херојске борбе с ватреном стихијом били заборављени, уз амнезију премијера Марковића, показују наличје власти која гази елементарно достојанство радних људи и прегалаца. Притом, чак оних који су сопственим животима од катастрофе бранили и одбранили Црну Гору, њене грађане, али и бројне туристе, чувајући тиме и имиџ наше земље као сигурне туристичке дестинације.“

Статус припадника ватрогасних јединица у Црној Гори да се преиспита и валоризује

„Углавном, тек након израженог незадовољства припадника ватрогасних јединица, исплате су кренуле. А да бламажа буде већа, пошло се селективно, по систему ‘за ове може, за оне не’, заборављене су и дневнице и надокнаде за прековремени рад. Тако су Влада и премијер игнорисали припаднике ватрогасних јединица из Плава, Рожаја, Пљеваља, Мојковца, Берана и других градова, који су такође дали немјерљив допринос, а са њима и припадници Војске Црне Горе, који би макар требало да добију плакете у знак захвалности.

Посебну причу представља смијешно понижавајућа висина износа надокнаде, од двјеста до четирсто евра, па је боље да су сви спасиоци одбили такве мизерне суме, јер се и по њима види да су изманипулисани и омаловажени,“ напоменуо је Копривица и додао:

„Од посебног значаја је и што су екстремни пожари у Црној Гори отворили још једну важну тему, као што је статус и позиција ватрогасаца спасилаца, уз њихове прениске личне дохотке и технички недовољну опремљеност, због чега реагује и грански синдикат. Плате у тако одговорној служби су неуједначене од града до града, крећу се у износу од око триста евра, а касне и по више мјесеци (!), број запослених је недовољан, при чему су присиљени да обављају и послове ван описа свог радног мјеста, што је све доказ немара актуелног режима према професији од највишег државног значаја.

ДНП апелује на укупну црногорску јавност и државне органе да се статус припадника ватрогасних јединица у Црној Гори коначно преиспита, и валоризује на адекватан начин за добро Црне Горе. Очигледно, једнократним наградама у смијешно малом износу за гашење пожара диљем државе статус припадника ове службе не само да није ријешен, него је отворен читав сет проблематичних питања о њеном даљем раду. А пожара ће, нажалост, бивати и сљедећих дана и година, можда већих и опаснијих, па је крајње вријеме да се стање у овој области ријеши. Уосталом, на територији општине Цетиње пожари су и данас опет активни, а ватрогасци спасиоци и даље на својим радним задацима.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here