Насловна Политика Копривица: Интелектуално лупежање ништа мање од других облика мафијашке „удруге“

Копривица: Интелектуално лупежање ништа мање од других облика мафијашке „удруге“

2
ПОДИЈЕЛИ

Поводом најновијег скандала државне ресавско-преписивачке школе, и несумњивих доказа о крађи хрватских програма за нашу домаћу употребу, ДНП и ДФ указују да наша држава мора одлучно стати у заштиту хрватских текстова, да их не поткрадају друге земље, јер је довољно и што их Црна Гора већ годинама пељеши, саопштио је данас шеф медијског центра Демократске народе партије др Драган Копривица. Он је нагласио да је држава овим показала и смисао за интелектуално лупежање које „није ништа мање од других облика мафијашке ‘удруге'“.

„Јавни шамар, који смо добили од наших сусједа коначно се морао десити, јер је превршила дара мјеру, а ако се под лупу ставе програми неких министарстава и бројна законодавна акта, може се отворили Пандорина кутија с дуплим дном, због чега би нам многи програми и закони били доведени у питање.

Уосталом, уз све јаче гласине већ годинама, јавна тајна је да су хрватски програми и закони права Мека, богати мајдан за манипуланте из кругова режимске Црне Горе,“ напоменуо је Копривица и истакао:

„У времену иза нас остаће упамћене неке преписивачке перјанице из самог врха ДПС-а, притом не само господа, него и даме, који су се увјежбали и ухљебили штанцујући прописе из Хрватске као своје, што у свакој правној држави представља криминал без преседана. А званична Црна Гора о томе редовно ћути, у нади да хрватска страна једном о свему неће ипак проговорити.

Увјерење да се може убирати партијска добит могу нанијете озбиљне последице Црној Гори

„Преписивања потичу из црногорског Завода за школство по и
Дрска преписивања хрватских програма потичу из црногорског Завода за школство, који је под ингеренцијама Министарства просвјете, у оквиру Владе Црне Горе, па је скандал комплетан,“ нагласио је функционер ДФ-а и додао:

„Иако су у Заводу изјавили да су се на хрватске програме само ‘позивали’, услиједио је јавни шамар из Хрватске. Морамо једино признати да су наши ‘позивари’ пажљиво избјегли све хрватизме у тексту програма, те им треба одати пуно признање бар за ту врсту креативности и оригиналности.

Наши Ресавци у својој већ разрађеној пракси нијесу много марили ни за укривање трагова, јер, по тврдњама хрватске стране, постоје дословце преписани пасуси, што говори о комоцији наших шверцера, и њиховом увјерењу да тако могу некажњено годинама. Али говори и о увјерењу да могу убирати партијску и другу, конкретнију добит, без и минимума осјећаја да тиме у једном тренутку, кад све избије на видјело, могу нанијети и немјерљиве штете Црној Гори у међународним оквирима.“

Најбоље функционише преписивачка гимнастика!

„Интересантно је да овога пута предњачи копирање програма за физичко васпитање! Али је и логично, јер најбоље и функционише преписивачка гимнастика.

Ударац за наше школство је што је скандал у Хрватској већ обнародован, а хрватски професор Јокић, бивши предсједник Експертске групе за реформу образовања, упозорава да је програме ‘неморално и нечасно преузети без консултовања нас, који смо на томе радили, или образовних власти у Хрватској’,“ казао је Копривица.

Он је напоменуо да је проблем што су „наши монтажери програма жељели и да се ‘позову’ на туђе програме, и да се на њих потпишу као на своје, што је врхунац извргавања права и школства руглу и медијској бламажи, слика режимских радњи испод жита“.

„На овај начин смо показали смисао за интелектуално лупежање, као и да оно није мање од других облика мафијашке ‘удруге’, чиме неминовно долазимо до статуса: Црна Гора ‘copy paste’ .

У овој међународној компромитацији још већа бојазан је да је овај ружан примјер крађе само врх леденог бријега бројних скандала, који нам тек пријете ако започне упаривање законских и других аката, фабрикованих у Црној Гори по хрватским обрасцима,“ нагласио је Копривица и истакао:

„А додатна мука је и што су, бирани по партијској подобности, састављачи програма по нашим заводима очито неспособни да их сами пишу, па ће, након хрватских, морати да се ‘позивају’ на неке друге, и притом још много пажљивије замећу трагове.“

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here