Насловна Политика Копривица: Јавне набавке су приватни резервоар ДПС-а

Копривица: Јавне набавке су приватни резервоар ДПС-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Јавне набавке су приватни резервоар ДПС-а и транзиционе привредно-политичке класе, саопштио је потпредсједник Демократа Момо Копривица.

momo koprivica

Он је казао да је законодавство о јавним набавкама непотпуно, неодређено и некохерентно и да је обмањујућа крилатица да имамо добре законе, а да је једини проблем њихова недовољна примјена.

Грађани морају да контролишу трошење државног новца„, рекао је Копривица.

Он је додао да је пракса да из законских рупа искачу коруптори и картелисти, а након тога идентитетски предузетници својим репертоаром затрпавају законске рупе.

Јавни ресурси се не распоређују према приоритетним потребама, већ према дослуху јавних наручилаца и понуђача, а непознанице су правна интервенција за случај злоупотреба у поступку јавних набавки и свеобухватна анализа степена конкурентности поступака јавних набавки, односно да ли само мали број понуђача добија вриједне уговоре и какав је карактер њиховог међусобног надметања. Оправдана су питања зашто нема санкција за кршење прописа о јавним набавкама и зашто је забрињавајуће мали број понуђача по једном тендеру“, истакао је Копривица.

Он је саопштио да лоше законодавство служи многоструким и многостраним обрачунима власти са политичком конкуренцијом и будућим генерацијама које ће плаћати данашњи потрошачки експанзионизам јавних званичника.

За грађанског надзорника треба именовати физичка лица са неопходним стручним знањем, као и правна лица, невладине организације, удружења која се баве јавним набавкам, институционалним питањима, антикорупцијом, проблемом сукоба интереса. То морају бити особе неповезане са јавним наручиоцем и политичким партијама„, навео је Копривица.

Додаје да би законом требало дефинисати начин састављања листе грађанских надзорника након јавног позива надлежног државног органа и прецизне критеријуме за њихово именовање у поступцима које би надзирали.

„Грађански надзорник мора имати овлашћења да оствари потпун увид у ток поступка, у све акте и документацију и комуникацију између јавног наручиоца и понуђача. Такође, морао би са има овлашћење да присуствује свакој радњи у поступку, тражи појашњења, иницира правну интервенцију, али и обавезу да поднесе детаљан извјештај о надзору и налазима институцији народног представништва, надлежним органима и јавности, уз право да оствари разумну награду из неутралног државног фонда“, рекао је Копривица.

Копривица је казао да, осим недостатка бројних антикартелних и антикоруптивних механизама, у законодавству недостаје институт грађанског надзора јавних набавки, присутан у праву земаља које су одлучно кренуле у борбу против корупције.

Политика мора отворити врата антикорупције свим чиниоцома друштва, јер корупција код нас није само политички, већ најшири друштвени и културни проблем. Грађански надзорник јавних набавки допринио би политичкој и привредној неутралности система јавних набавки, односно непристрасној процедури која неће погодовати унапријед одабраној привредној и политичкој елити. Побједа се мора стећи надметањем са конкурентима, а не дослухом са јавним наручиоцем“, закључио је Копривица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here