Насловна Политика Копривица: Фашизам и подјеле атомизирају друштво и слабе појединца

Копривица: Фашизам и подјеле атомизирају друштво и слабе појединца

1
ПОДИЈЕЛИ

Дизајнирање подјела је у сродству са фашизмом, а Црна Гора мора очувати своје антифашистичко наслеђе и указивати на прегнућа других народа у антифашистичкој одбрани достојанства човјека, оцјењује потпредсједник Демократске Црне Горе Момо Копривица.

momo-koprivicapress

Он сматра да политика не смије бити сукобљавање, већ здраво надметање идејама и лојална конкуренција у потрази за решењима друштвених проблема, а да се носилац другачијег мишљења мора уважити и третирати као конкурент, а не као преступник на којег треба сручити државну интервенцију.

„Данашњи идентитетски предузетници би ондашњој држави замјерили да нема став и да игнорише реалност. А нико од ондашње државне власти није имао утемељењији став и већу заинтересованост за културолошку и политичку реалност и разнолокост, са дугорочним позитивним ефектима. Уздражавањем од тоталне контроле и регулације, ондашња државна власт није претворила историјско вријеме Црне Горе у своју краткотрајну вјечност. Слобода и разноликост не смију бити угушене правом и полититчким одлукама. Став је био и био је јасан: усаглашавање, прилагођавање и толеранција морају бити принципи изградње друштвеног поретка. Само идентитетски предузетници и присталице наметања културних образаца, који гуше посебности, у толеранцији виде игноранцију“, указао је Копривица.

Према његовим ријечима, дизајнирање подјела као и фашизам атомизира друштво да би се ослабио појединац, па му је на тај начин олакшана контрола над појединцем и отежано повезивање са другима што би му иначе увећало друштвени значај.

„Онај ко тежи добру, да сруши ограде и прегради провалије између људи неминовно наилази на замке идентитетских предузетника. Вриједно је заобићи вредносну периферију људских понашања и особина. Пут Демократа је „неразумљив“ и “нејасан“ некима јер има донкихотску црту. Демократе остају отвореног срца у подијељеном друштву и промовишу могућност спајања , а не затварања људи у себе и званичне владајуће концепције и реторике. Снови ће се претворити у стварност, ако су једини стандард и репер за стварност. То потврђује искуство хероја „мријет навикнутих“ из антифашистичке епохе наше земље. Прикладно је вријеме да се истакне да институције слободе и грађанско друштво морају имати утицај на формирање правне, политичке и друштвене свијести, као и на комуницирање и сарадњу међу људима“, поручио је Копривица.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here