Насловна Политика Контакт група спремна да данас разговара у Минску (ВИДЕО)

Контакт група спремна да данас разговара у Минску (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Трилатерална Контакт група за Украјину је спремна да данас отпутује у Минск ради одржавања нове рунде консултација и финализације договорених обавеза са потписницима споразума из Минска постигнутих у септембру прошле године, саопштено је из Контакт групе.

Vojnik-u-Donjecku

У документу који би данас могао да буде потписан налази се низ конкретних корака усмерених на имплементацију приоритетних задатака у циљу деескалације ситуације на истоку Украјине, стоји у саопштењу, које је доставила Србија као председавајући ОЕБС-у.

Ови задаци укључују: обавезујући споразум о моменталном прекиду ватре и повлачењу тешког наоружања са линије разграничења, како је наведено у Меморандуму из Минска од 19. септембра 2014, неограничено снабдевање основних намирница и хуманитарну помоћ угроженим областима Доњецка и Луганска, као и напредак у ослобађању затвореника.

Документ је, како се наводи, финализован 29. јануара.

Украјински председник Петро Порошенко састао се 28. јануара са представницима Контакт групе – изасланицом Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Хеиди Таглиавини, бившим председником Украјине Леонидом Кучмом и амбасадором Русије у Кијеву Михаилом Зурабовим, како би разменили ставове везане за деескалацију ситуације у неким деловима Доњецка и Луганска.

Састанак Контакт групе, коју чине представници Украјине, Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), уз учешће представника проруских снага, одржан је крајем децембра у Минску.

Претходна рунда разговора у септембру резултирала је споразумом о прекиду ватре на истоку Украјине, који је у више наврата кршен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here