Насловна Колумне Конститутивни народ

Конститутивни народ

ПОДИЈЕЛИ

Недавно, не знам тачно где, набасах на неки текст у коме се износи идеја да Срби у Црној Гори траже статус констутивног народа. Остаје нејасно од кога ће се такав статус тражити? Зар ћете, Срби, то тражити од Мила? Или од странаца? Или ће вам дозвола бити потребна од Монтенегрина? То је исто као када бисте тражили да у кући, коју сте ви подигли, тражите од узурпатора, који вам кућу отима, да се књижите као сувласник.

zastava-Crna-Gora

Нема се, дакле, од кога тражити. Да је хтео вас за сувласнике, не би узурпирао ваша права. Хајде, и да тражите, али зар заиста мислите да ће вам неко статус конститутивног народа дати? Ти, од којих бисте то тражили, одавно вас сматрају реметилачким фактором у својој држави, а својину над том државом неће делити са вама.

Много сам пута слушао вакеле о црногорској државности, о црногорској држави и о Црногорцима као државотоворном народу. Често јe то било неумерено и пренаглашено, без мере и границе. Сад је дошла екипа која вас је ухватила за реч и која је државност Црне Горе, која је, у изворном виду, еминентно српска, преименовала у црногорску и то тако што је, пред јавношћу, стално бркала назив народа и државе.

У једном тренутку, сви сте учествовали у томе, наивно, а некад и лукративно, мислећи да се српски корен црногорске државности, просто, подразумева и да лебди у ваздуху и кад није изречен. Ђаво је, међутим, однео шалу: неки од Срба, који су се преселили у Црногорце, одбио је да прихвати подразумевани корен и није се вратио матичном народу. Као што каже она изрека: деца убијају птице из зезања, али птице умиру стварно; једновековно (од пописа 1905-те, до оног из 2011-е) прескакање из Срба у Црногорце и обрнуто, однело је данак. Из сталног грудобусања да су „Црногорци цвет српског народа“, некако се дoшло до тога да оно „српског“ нестане; победио је „ужи идентитет“, а онда се, временом, и заборавило да је ужи, те је постао једини.

Завршиће се тако што ће Црногорци постати „цвет борбе против српског народа“. Такав став браће Црногораца добрим делом је омогућен и тиме што они верују, не без разлога, да ће моћи, кад монтенегринска олуја прође, да се, као и више пута до сада, пребаце назад у Србе. Другачије би размишљали кад би недвосмислено знали да је испадање из националног корпуса трајно. Заправо, да је неке правде (које у овим стварима никада и нема), Црногорци и Монтенегрини би од вас тражили да они буду конститутивни народ. Могли би то чак и Италијани, који су се, на хромозомском нивоу, повезали са Црногоркама слободнијих схватања, током прве две године рата. Ви, браћо Срби, док траје ова подела крата, нећете бити државотворни народ у Црној Гори, јер ваша некадашња браћа, ваши сродници и братственици, не мисле да деле државу са вама; таман је има доста за њих. Није далеко дан кад ће вас ваши рођаци убеђивати да сте ви, у ствари, досељеници из Србије, а да су они староседеоци, иако имате заједничка презимена, исте славе и исте прадедове. Знаће они да је то лаж, али им та лаж образу неће сметати; знају и они да је тај ваш заједнички прадед био Србин и да није дошао из Шумадије, него да је ту одувек, ама неће црвенети од те лажи.

Стално поигравање идентитом је дошло на наплату. Мржња према Србији и српству су темељ државне политике у Црној Гори и тешко је замисливо да се, у тим условима, може тражити статус конститутивног народа. Кога не мрзи да памти, сетиће се како се та прича завршила у Хрватској 1991-е: у њој су Срби били конститутивни народ, али им то ништа помогло није. Људи пишу законе и уставе, живот их тумачи.

Данас је, отприлике, сваки трећи становник Црне Горе Србин. Неће се разбраћа смирити док вас не „укину“ јер, док постоји један Србин у Црној Гори, сведочиће о правом карактеру црногорске државности, али и о превери половине Срба, а нико не воли сведоке превере. У условима пренаглашене сујете брђана, то изгледа овако: „Шта ти мислиш, да си бољи од мене, зато што си остао Србин“? Мање чврстом у вери и роду лакше је да елиминише оног тврђег, јер је сам закаснио да тврђи буде. Западни Херцеговци су изградили нетрпељивост према Србима зато што су сами постали католици и Хрвати, већ зато што су вазда морали да гледају оне који нису преверили и зато што су осећали неми прекор.

Онај ко је издржао притисак и истрајао у вери и роду, непријатно је огледало за онога ко притисак није издржао, а то се не прашта. То што ви, Срби, стојите наспрам Монтенегрина „постојано, кано клисурине“ у њиховим очима није ваш квалитет, него је жива слика недостатка квалитета у њих.

И, на крају: Црна Гора је ваша и њена је државност ваша. Били сте ту пре Монтенегрина и пре црногорске нације. Они су ту ни пун век, а ви од памтивека. Они, Монтенегрини, су настали од вас, а не ви од њих. Судбина српског народа је да његови делови, током читаве историје, отпадају од њега и да му постају огорчени противници. Већини наших непријатеља је српски језик матерњи. Што бисте тражили статус конститутивног народа или, не дај Боже, националне мањине? Како би изгледало да је владика Данило за Србе тражио статус конститутивног народа у Црној Гори од Селим-паше? Траживши нешто што не можете добити, бићете додатно понижени.

ПОДИЈЕЛИ

40 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Траживши нешто што не можете добити, бићете додатно понижени.

  Trazimo i refrendum o NATO pkatu,dobili ga ili ne zbog toga necemo biti ponizeni.
  Trazit cemo da smo konstutivni narod,dobili ili ne ponizit nas nemogu jer ipak trazmo da zastitimo sebe od drugih ali i druge od nas a to je nesto sto je napisano kod Mraka Miljanova kojeg nasi nekako zapostavljaju jednako kao kralj Nikola,zato mu se i posrecilo i njemu i porodu!
  Mongo si nesto ocaran Djukanovicem sto jest jest,bilo je Srba koji su mislili da Tito nece krepavati a crko je ,njegova politika nije,eto to je borba protiv Broza i njegove politke,neka zive Njegovi i Djilasovi Crnogorci ali zivjet ce i Srbi Svetoga Save,isto kao sto zive sirom zemaljske kugle,ali ovdje ce da ostanu jos dugo.
  Nijesu nas Srbe pitali nego komuniste o referendumu ,jer ti koji su se dogovrili oko toga ja ne dozivljavam kao djecu Svetoga Save,danas ,isto kao i one u Srbiju koji posadise sajkace na glavi sa nekim znakovima pa izigravaju kao Jugoslovensku vojsku u otadzbinu -cetnike,e ti Udbini cetnic prodadose Kosovo i Metohuju kome ? ni oni ne znaju,a nijesam cuo da ijedan kaze da nije Srbin i to zestoki,bilo bi dobro da ih se bar ponekad sjetis (Srbea sa Kosova i Metohije) u radiju Snaga naroda ,radi njih je osnovan,iako tada nijsi bio na tom radiju.
  Bilo kako bilo svakoje je misljenje dobro cuti ,ali cemo raditi kako mislimo da je za nas najbolje,a nema boljeg pocetka nego Ustava i u njemu kao naroda da se upisemo sa drugima,to je demokratija ,necemo neko preglasavanje nego cist racun druga ljubav,ono sto trazimo za sebe zelimo i drugima,zasto da se unaprijed proglasavamo separatistima ili secesionistima ,ako se to dozvoli ,ako ne imamo prava tamo gdje mozemo da se i izdvajamo ako drzva u kojoj zivimo nece kao narod da ne prihvata,to su norme sadasnjeg savremenog svijeta ,zasto da se od toga odreknemo.
  Gradjanska drzav,ko tu glupost izmisli to vise nece moci ni u Svedskoj a ne kod nas,to prodavanje magle je isto kao privatizacija makro ekonomija a pljacka samo takva,prihvatas laz za istinu ,kao rece jednom prilikom Amfilohije „evo ti nista drzi ga cvrsto“.Srbi u Hrvatskoj su prosli tako kao su prosli,njihovu tragediju su dozivjeli samo Jevreji ako se pogleda danas pravno i fizicko stanje Srba iz Hrvatske,ne vidim da se ijedan glavar iz Srbije zbog toga nesto sekira,a ne zbog nas ,mi to i ne trazimo.
  Jednom prilikom je Milo nesto slicno priprijetio,nebih mu preporucio jer onaj dogadja sa pustinom oko vrat koju je nosio navodno zbog udesa ,bi mu ovaj put ipak bio malo drugaciji,nadam se da se toga posla nece latiti iako demostracije u Podgoric su pokazle njegovu manitost kao Zeka manitog ,ali moze jos jednom pokusati,kazem pokusati!
  Zato prvo Ustav i konstutivni narod u Ustavu pa iza toga sve drugo,a sada sto je nekome tata Djilas a nekome Sveti Sava mi za to nijesmo kriv,svaki ima oca duhovnog kakvog zasluzuje bioloske nijesmo mogli birati!

  • 0
   0

   Nikola, ne zanm ko vise pise nacionalistickih gluposti vi ili ovaj Milenkovic? Iz njega govori cisti nacizam – moze mu se. Ne zivi ovdje, pa moze da nas svadja. No, sto ce vama sva ova prica? Milsite da morate biti konstitutivan narod. Stvar je jednostavna. Promijenite Ustav CG.

   P.S. Meni je simpaticno sto vi toliko volite vase „srpstvo“, ali mi je krajnje nesimpaticno, degutantno, sto je ta vasa ljubav prema srpstvu, toliko puna mrznje prema drugima. Razmislite malo. Meni ne smeta sto ste vi Srbin. Zasto vama smeta sto sam ja covjek. I kao slobodan covjek mogu da kazem kojem narodu pripadam. Bez mrznje prema drugima.

   • 0
    0

    a meni je simpaticno kao se vi izvadite iz svake situacije gdje ste trebali da se pokazete kao ljudi,a ispali ste to sto ste danas ,isto mi je simpaticno kao uvjek pokusavate nekome podmetnuti svoje misli,mrznaj je bolest nacija Crnogorac je profit ali je nacija,a simpatije za naciju Srbin vidimo.Prema tome ti si dosta blisak Milanu ja samo konstatujem cinjenicno stanje,ti hoces da si kako kazes covje ,e pa dobro nemoras se drukce izjasnjavati to i nije obaveza ako se dobro sjecam listica,moze neopredijeljen ,ja to necu jer na to imam pravom ,jednako kao Albanci i drugi, i sta tu ima lose.Hocu jezik Crkvu i naravno skolu,neka je i ti imas gradjansku,moze ali cemo se dogovriti,pa onamo gdje mi budemo vladali nece moci da radi u drzavnoj sluzbi gdje je Srpski jezik ako nema zavrsenu skolu na istom ,nece moci da radi u drzavnoj sluzbi ako nije sluzio vojsku,to su stvari koje se moraju uvesti,nema tu reka MIlO,ili Brano!
    Mozete vi da kazete ko ste i nema tu nikakvih problema,oni nastaju kada vi to dovedete do primjene,pa se kaze svi u drzavnoj upravi su Crnogorci i podjekoji Albanac,kad se drzav decentarlizuje normalno ce biti da u Ulcinju rade u drzavnoj upravi vecinom Albanci,na Cetinje Crnogorci a za druge krajeve cemo vidjeti,zato nam je ovo potrebno.Drugo zakoni EU su dosta jasni,dobro sam ih pregledao nama oni trebaju i to mi to trazimo,necmo da nas predstavljaju Crnogorci,jer cemo donijeti zakon reciprociteta,i to moze kao Tirol.nemoj se sekirati sve demokratski,nema tu mrznje,svi ce biti zastupljeni i u Briselu a i u Podgoric na ravne casti.Zasto biste vi Crngorci svi bili ambasadori i velike diplomate a dokazani ste lazovi i nesposobnjakovici ,pa hocemo i mi da budemo i ambasadori da nasa djeca rade u Brisel Strazbur,necemo traziti dozvolu od Ranka i Mila vec od kantonalne vlasti Boka Bar ,za Juzni Jadran a za sjevre i centar isto tako.Rekonstrukcija skupstine na kantonalnom principu,a oni u Podgorici mogi sjedejeti u skupstini ali samo koliko mi u knatonima o tome odlucimo.ovo je demokratija,nema tu nista strasno.Dogaovat cemo se na Primorje o masilinama sa ljudima iz Ulcinja a o krtoli vu sa Gusinjem i sjevreom,sto tu ima lose.Dake ima tu hiljadu zakona resenja ,samo ih treba prilagoditi zakonima Eu ,nije to nimalo tesko ni lose
    Nema ni mrznje ni panike ,ali ima reciprociteta i podjele na kantone.

    • 0
     0

     Nikola, Pocinjem da mislim da je vama lakse ucinjeti sve to cime prijetite, nego meni odgovoriti na ovu vasu logoreju.Mozete li sakupiti misli i napisati nesto smilseno u par recenica? Svaki vas odgovor otvara deset puta vise pitanja, nego sto ima vasih odgovora. Ako ih uopste ima?

     Posto ne uzivam u pljuvanju i vrijedanju drugih, odustajem od daljeg razgovora. Samo bih vam skrenuo paznju da pazite sto citate. Milenkovic pise opasno stivo – sije mrznju i razdor. Ne interesuje me Crna Gora u kojoj treba da se prvo pitam ko je ko prije no pocnemo razgovor. Kakv ce nam zivot biti ako vi mislite o Crnogorcima (i ostalima) i pola onoga sto kazete? I kakav bi vama zivot bio u velikoj Srbiji u kojoj bi Crnogorci djelovali na isti subverzivan nacin na koji vi djelujete sada u CG? Vrijeme je da se svi opametimo. Rekoh, postujem svaku naciji i svaki narod. I postujem svaku osobu koja u sebi ima „cojstva“. Zasto bi to vama bilo tesko?

     Uzgred, iako sam „Crnogorac“, nemam nikakvih benefita od drzave. I, apolitican sam. Navijam samo za Crnu Goru.

     • 0
      0

      e dobro kad si ovo rekao,navijas samo za Crnu Goru,to mozemo tumaciti na vise nacina,ali necemo,ne zivim u Srbiju nego ovdje,e sve sto vi imate hocu i ja ,a isto nijesam nikad bio clan nijedne stranke.
      pa kada ste tako demokratski raspolozeni sto vama smeta da se u Ustavu stavi ono sto bi trebalo da stoji,vi hocete da ste Crnogorac,vase je to pravo,zasto to pravo osporavate drugima,navedi jedan razlo,a kazete da postujete svakoju naciju,recite razlog.
      Uporno ponavljate rijec mrznja,nije to nikakva mrznaj ako se konstatuje cinjenicno stanje koje vlada,sada u Crnoj Gori,necete valda reci da postoji neka jednakost,ili su izneseni podaci lazni.Razgovarati o jeziku Crkvi necu jer se tome smije svako ko zna i jedno slovoi i procitao samo bukvar,a naciju imate,kazem neka je,ali ta nacija ugrazava sve sto nije Crnogorac ili nece da se podcini tom nekom vasem nacionu,kada se to konstauje i rece vam se da to nije to odmah stavite rijec MRZNJA.nemate koristi od drzave ,ja vam to vjerujem ,jer krug onih koji imaju korist sve su ovo izmislili nasto vi insistirate,a recite svi koji ste Crnogorci ,da li bi vi protesovali da je ekonomska situacije kao u nekoj razvijenoj zemlji ,vjerujem da nebiste,eto ja bih,i bilo bi me srmota da tamo gdje zivim polovina stanovnistva ne moze da ostvari svoje gradjansko pravo samo zato sto se eto pise Crnogorac ,licno bih se stidio,isto kao sto se moramo stidjeti da se o tome u 21 vijeku raspravlja,ali nazalost moramo.
      A sad da ti ispricam najkraci proces u sudstvu koji se dogodio zbog jednog ubistva.Preko 20 godina jedan covjek se rugao drugome zbog svoje grbavosti i zvao ga je GOBO.on jeste bio prirodno pogrbljen ali to mu je bila jedina mana,kda mu se dosadilo uzeo je pistolj i ubio ovg koji se sa njime tako ophodio.Na sudu kada se pretres zavrsio njegov advokat je uzeo zavrsnu rijec u odbrani i ovako poceo : Slavni sude,postovani sudio.pa je zastanuo,pa je ponovio slavni sude ,postovani sudio i naravno namjerno ponovo zatade,sudija ga gleda a nista ne govori ,tako on ponovi treci put istu stvar „slavni sude postovani sudijo.dok ga sudija prekinu i rece mu ,hoceteli vise poceti sa odbranom nemogu vise slusati iste rijeci slavni sude postovani sudijo.
      U tome je u bila sto kazu caka,i nastavi Slavni sude a ovaj moj klijent slusa rijeci pogrde preko 20 godina a vi samo tri puta u dva minuta i izgubiste strpljenje.Eto vidis,necuti nabrajtai sad nesto drugo,nadam se da si shvatio.A sto se tice pisanja Milana to sam je shvatio bolje nego ti,ali neka ljudi pisu imaju pravo mozemo da se slazemo ili ne,nije ni vama iz Katunske nahije sve poznato na Primorje isto kao sto i nama sa Promorja nije sve poznato gore ,pa ja to ne ocekujem od Milana koji nije odavde.
      Tako mozes i ovo shvatiti kao mrznu ,meni je savjest cista ,a reci cu uvjek sto mislim,bolje ponekad ne reci ,ali tako sam naucio,mozda nije ispravno ,ali mrznje nema,onako kao na ispovijedi.Sto kazu prascaj!

   • 0
    0

    Е да ми је знати од које си ти феле! Мора да си латин ил шћиптар! Или можда дедејаш? И то је народ! Дедејаши!
    Нека те, бено, не бенави!

    • 0
     0

     @пранђед
     Е мој пранђеде, баш си пранђед! Што нагрди овог чојка горе, овог Николу, не било те? Е остарило се мој пранђеде те не гледаш више који су наши а који нијесу и не гледаш коме одговараш ил приговараш! Опрости Никола пранђеду што Те нагрди па макар случајно. Ти си наш 100 посто!

 2. 0
  0

  Karadzicu promijeni strazare ima srba koji vole pare (namjerno malim slovima). Bili smo pod turcima stotinama godina pa smo se odrzali kao SRBI uz nasu Srpsku crkvu .Pritisci su bili mnogo mnogo jaci nego ovi sto su danas pa se mnogi kolebaju .Kako objasniti veliki postotak za SPC i SRPSKI jezik a samo 30% SRBA u MILOGORIJI.

 3. 0
  0

  Koji popis iz 1905 ?
  Prvi popis po nacionalnoj osnovi je bio 1948 , to su činjenice , kao što je činjenica da je ovaj Milenković obična paljevina koja na stida i obzira , da ima nebi izmišljao ovakve nebuloze.

  • 0
   0

   Како ти се изговара име кумим те Богом и светим Василијем? Каква ти је то квржица на оно с? Може ли се то писати по Српски? Ако не можа онда ти то биће и није име него нека шифра?
   Питам једнога, он каже да се то не може писат већ само чујат и то само кад бабе и ђедови зборе јербо то се чуја само кад се збори кроз крњаке. Те ми рече да не бринем е ћу и ја још мало да ми зуби вас пропану моћи да то зборим по монтенегрински. А рече да ће инони који су још млади а зуби им здрави морат да иду код зубара да им зубе просврдлају да зборе по монтенегрински. Ја мним, грехота до Бога нашега да се људма зуби сврдлају но ћу предложит властима да се направи какво помагало да се тури вр’ зуба те одма збориш по монтенегрински! И ако ме оће власт слушат да се та квржица тури на свако слово да смо сигурни е зборимо монтенигерски. Имамо ми научника из академије монтенегринске који ће то ласно направити. Па који нијесу монтенигерци да им се продава то помагало по дебелу пару дочим да се нама који смо домаћи а би да зборимо правилно дава попуст. Туристима да се дава под ренту доклијен бораве вође а девизнијем туристима да се поклања трајно. Парадајз туристима који су стопосто Срби такође да се дава мукте да их усојимо те да и они по Велику Србију зборе како треба. А ко ли нијеће да то користи да се каштига и да се то тури у закон и да нам ту око тог закона припомогну из академије врсни стручњаци и правници а ако треба да се тражи помоћ и од јевропе и од нате.
   Нека мене браћо сада волико а имам ја још приједлога за власт да ме само оће слушат’ мада сумњам јербо сам прост чоек.

  • 0
   0

   Ја сам чуја од једнога чојка да се та квржица на слово тура гђегођ има каки глас што га бабе и ђедови зборе кроз крњаке и да то когођ има све зубе не може никако изговорит па сам рад да тебе једну моју идеју повјерим еда је како оствариш а то ти је у овоме што ћу ти сад ријет: да би се омогућило сваком моненигерцу да збори ка што се у монтенигрију збори одкад је чоека и вијека да се тури у закон да се сваком монтенигерцу код зубољекара омогући о државном трошку да зуб просврдла тако да се кадгод што рече да звучи ка што наши стари зборе откад без зубе остануше. Онијем што за Државну Службу конкуришу да се просврдлају и по два да зборе још правилније но обична раја. Туристима да се дава под најам како сокоћало које ни ће смислит Власт преко Акадамије и преко Стручњака еда би чим туре то сокоћало на зуб одма зборили ка прави монтенигерци . Девизни туристи да добију најам упола дочим Парадајз туристи из Србију да плате још пола повише тога и да се њима то одма наплати на Границу. Туристима из Региона и из Еуропе да се дава мукте дочим Русу да се не дава ни да уђе у монтенигрију доклијен не врне они Крим што су отели нашој браћи Украјинцима и бандеристима. Толко од мене Брате и Браћо дајте да се то реализира и да сви зборимо по Закону да нам се Свијет не руга а ја ве не тражим никакву добит на идеју него то дамо да неко реализира а може и Ацо Миљов ако когод други нијеће.

 4. 0
  0

  Brao ti ga Milenkovicu, Nasa Crna Gora je plod muke nasih pradjedova, a oni imaju njihov Montenegro.
  ,,Nije ovo Montenegro , no junacko Srpsko leglo,
  nije ovo Duklja smora no viteska Crna Gora,,

 5. 0
  0

  E ovo bih i ja potpisa , Crnu Goru su stvorili najbolji Srbi-crnogorci, a ne Montenegrini i ovi ostali , da su mogli njhovi djedovi negi od Crne Gore osta kamen na kamenu.
  No su nasi DJedovi sa njihovima preko musice razgovarali vise od 400 godina.

 6. 0
  0

  Milane, to je bio moj tekst i ponavljam ga više puta. Ne tražim da nam se da, već da nam se vrati oduzeto. Jedna grupa, nas slobodnih Srba iz Berana, 2011.godine, tražili smo i da se vrati školovanje na srpskom jeziku po posebnom programu, bez uslovljavanja sa drugim nejezicima, kao i da se vrati srpskom jeziku status službenog jezika. Formirali smo tada Odbor za školovanje na srpskom jeziku u Beranama i ovih dana smo obnovili rad. Prethodno je na njegovom čelu bio pokojni dr Milenko Vujović, a sada je profesorka Stanojka Ojdanić.
  Da smo tada imali podršku stranaka koje glasaju više od 90% Srbi, imali bi srpski službeni i samim tim konstitutivnost. Međutim vodeći ljudi tih stranaka su prvi doveli svoju djecu. Donekle su nas podržali iz Nove, ali ne i punim kapacitetom. Bojkot u Beranama je bio u pojedinim školama od 10% do 30%. U Grblju je bilo više od 95%. To je dalo dobru osnovu za pregovore predstavnika opozicije sa Fileom i Lukšićem, koji su izdejstvovali prevarnu crticu i ništa više.
  Ne treba mi da tražimo konstitutivnost, ni od koga od pomenutih koji su konvertirali, već samo slogom možemo povratiti to i sve što nam je oduzeto. Ali nažalost nas predstavljaju oni koji imaju staža koliko i ovi iz DPS-a i samo mijenjaju stranke, a zadržavaju privilegije. Stalno mu neko od njih uskoči i pomogne kada je ovaj u padu.
  A zašto smo u ovakvom stanju, uzroke treba tražiti u masovnim zločinima koji su počinjeni u Pohari Kuča, vješanju Bratonožića, silovanju djevojaka iz Bjelopavlića i ubijanju njihovih momaka od strane Manitog Zeka. Zatim masovnim ubistvom skupštinara velike Podgoričke skupštine u tzv Božićnoj pobuni kojom je rukovodio i finansirao agent Vatikana Baldaći. Nakon toga slijedi zločin nad više od 20.000 viđenih Srba u Lijevim skretanjima i pokolj od 25.000 do 28.000 vonika Kraljeve vojske u Otadžbini i članova njihovih porodica od Crne Gore do Slovenije. Ne treba zaboraviti ni zločin nad hiljadama nevinih na Golom Otoku, kao ni sve žrtve do današnjih dana. Veliki udarac Srpstvu u Crnoj Gori zadao je isti Vatikan kada je poslao don Franciska koji je tada donio pare i ponudio ih ondašnjim vlastima i mitropolitu Danilu Dajkoviću, da prevjere u katoličanstvo. Mitropolit je odbio i organizovane su mu jedine demonstracije u ondašnjoj SFRJ, drugi su prihvatili i ne prekidaju da uzimaju proklete pare do današnjih dana.

   • 0
    0

    Опет тебе, бено? Какве ти то српске поразе помињеш, ђе си ти то чуја? Мога си да чујеш само за Побједе а за „поразе“ да прочиташ у „Побједу“!
    Него, тебе ћемо прво да описменимо тј. прво ћирилица а онда ћемо да те окадимо. Или оћеш одма на бијели лук?

 7. 0
  0

  Interesantne konstatacije a o zakljukljucima da i ne govorim,bili smo,je proslost a sto smo danas vidimo,sto cemo biti sjutra vidi ovca lezeci.
  Svi vi Srbi Mila Djukanovica i oni Srbi koji se sjetise toga kada je dosao Slobodan Milosevic izgleda da ste mnogo toga predvidjeli,izmedju ostaloga Vama je najvaznije ono JA,to nije za ove krajeve nista novo.Mitropolija trazi promjenu zakona o odnosima Crkve sa drzavom,a Vi koji sam u to ubijedjen ovako na nevidjeno sebe smatrate starije u vaznije od iste,moze to da bidne,samo to je u najmanju ruku smijesno,tom SRPSTVU koje pominjete i kojega prizivate nema ,mozda ja slabo vidom noasim ocale +1 pa mi se ponekad zamaje u glavi.
  Jeste da nam je nacija straija od Crkve to nije sporno ,ali bez nje i ovo jada sto je ostalo bi bilo ko kokoska bez glave,mada koliko Vas ucestvuje u zivotu Crkve tesko mogu suditi.
  Intersantna je cinjenica kada bi se nekim zakonom po opstina dijelio novac za nacije kako bi se to reflektovalo a da te nacije moraju bit unesene u Ustav,bili biste kao ovi nacionalni Crnogorci ,koji drzvau smatraju krava muzara,ne cudi jer drzav kao takva ovdje nije postojal,nju su uglavnom formirali drugi-neprijatelji,a kda su je formirali Srbi isto ste gledali to CRNOGORSTVO da dobro naplatite,to bat znamo iz istorije podataka koliko volite od 1918 do danas.
  Necet u Ustav nego cete da povratite VASKOLIKO SRPSTVo,da mi je znati kako,sa bocom rakije i ratovanje i crtanjem mapa po pepelu.
  Ponasate se gore od male djece,i rewfrendum i sve drugo do danas se iskoristilo za sto kazu benefiteda ne kazem korist,sacuvaj Boze da se to hoce priznati.Da Crnogorci kao nacija od toga zive to je poznato,da ce nama doci Sveti SAVa i donijeti ono sto smo dobacili i povratiti valjda ne vjerujete u to,a kada bi i dosao prije bi se pokupio i otisao nego bi ista reko.Zato sotavite se praznih komunidstickih ispredanja Duh Sveti nijesam vidio ,mada u Njega vjerujem,ali dok ne padne na NAS bolje da za to nesto uradimo na zemlji i postanemo ono sto jesmo,sada koliko to svako zna ponaosobno sta je!

 8. 0
  0

  Први попис по националној основи у ЦГ је био 1905. године. У Правилнику о спровођењу пописа наведено је да ће се сваки говорник српског језика уједно сматрати Србином по народности. Ово се тумачи жељом тадашњих власти да спријече да се један дио становништва изјасни као Турци, будући да су се црногорске потурице у то вријеме тако изјашњавале.

  Зашто припадници измишљене црногорске нације инсистирају на комунистичком попису из 1948. јасно је, тиме чак и сами признају да су као нација бастард комунистичког режима и да нема помена о Црногорцима прије тога.

 9. 0
  0

  Одличан текст Милане, сјајно познавање менталитета становника ЦГ. Моралне норме најбрже се бришу тамо гдје је сиромаштво највеће а територија авнојевске ЦГ је до 1918-те била материјално најбиједнија и културно најзапуштенија област Европе. То дјелимично објашњава због чега у малој ЦГ има толико неморала сваке врсте који иде до мјере да се мијења вјера и нација преко ноћи. Ви данас можете наћи човјека из Васојевића, Дробњака, Пиве или Пљеваља, дати му посао у државној управи и направити од њега највећег Црногорца и поред тога што ове области немају претјеране везе са ЦГ. Шта тек онда очекивати од оних из јужног дијела авнојевске ЦГ, посебно што они и иначе имају свијест о некадашњем конвертитству својих албанских предака (Пипери, Бјелопавлићи, Комани, Загарач, Кучи, Братоножићи, Зећани, Љешњани, Цеклињани…). Смјер који Миленковић сугерише смо заузели након референдума и стварања Српске листе али се са тог смјера политичком преваром руководства некадашње СНС (Мандић, Даниловић) скренуло у замлаћивачке приче о „српскоцрногорском помирењу“. На програм Српске листе се морамо вратити али и на дезинтеграцију у социолошком смислу у односу на припаднике измишљеног идентитета, слажем се са аутором. Све да то подразумјева занемаривање рођачких веза, занемаривање слава, свадби и сахрана.

  • 0
   0

   Говорићу сада за Бјелопавлиће пошто знам да је ово што је Секула написао за њихово поријекло бајка. Дакле, не кажем да исту грешку није направио пишући о Пиперима, Команима, Загарчанима, Кучима, Братоножићима, Зећанима, Љешњанима и Цеклињанима али пошто се у вези њих нисам детаљније упућивао, нећу ништа тврдити, иако ми не би било неочекивано да је и у вези њих прихватио лажно знање пошто му се то на овим темама, очигледно, дешава лакше него што би требало.

   Бјелопавлићи немају претке албанске националности. Та прича има везе са стварношћу исто толико као и прича да постоји дједа мраз те да он са ирвасима сваког 31 децембра долази са сјеверног пола да би дјелио пакетиће. Бјели Павле је дошао са српског Косова за вријеме када је је на њему још било сједиште Немањића. Да се прича не би завлачила у непотребним смјеровима треба рећи да постоје и непобитна историјска документа која дисквалификују бајку о неким албанцима као прецима Бјелопавлића.

   Требам да кажем и то да сам примјетио да иначе имам више разумјевања за Секулина писања у коментарима на овом порталу од огромне већине осталих коментатора. Не знам да ли је код Секуле , као послиједица честих дискалификација од других коментатора, дошло до губитка жеље за одговорнијим писањем али сматрам да ни то не би било оправдање већ да увјек у сваком јавно изнешеном тексту треба имати свијест о одговорности у односу на оно што се износи. Рекла, казала приче неће допринјети квалитету јавног дијалога.

 10. 0
  0

  Sekula, Kuci su od Skenderbega (Djuradja Kastriota) a Skenderbeg je bio Srbin par exelans.
  Tako da ako dansas negdje u Evropi postoji aristokratija, to su onda pripadnici plemena Kuci.

  Ne zelim da se hvalim, to nama Kucima nije svojstveno, ali ako cemo posteno, onda bi mi trebalo da vladamo ovom drzavom i da iz plemena Kuci bude buduci srpski kralj.

 11. 0
  0

  I trebalo bi pod hitno da se urade sledece stvari:

  1. Da se haskom tribunalu podnese tuzba zbog genocida nad Kucima (druga pohara Kuca) i da se trazi materijalna odsteta koju ce montenegrini placati narednih 1000 godina.

  2. Da se trazi autonomija za pleme Kuci a kasnije da se ide ka odcepljenu od Montenegra, ukoliko montenegrini ne budu molile za oprostaj zbog genocida. Crna Gora je genocidna tvorevina i mi Kuci ne mozemo prihvatiti jednu drzavu koja je stvorena genocidom nad nasim plemenom i unistenjem prvenstveno porodice Cejovic, koja je najvise nastradala u tom genocidu.

  3. Da se podigne veliki spomenik Djuradju Kastriotu.

  4. Da se sa ostalim brdjanima i Srbima iz Boke stvori nova drzava kojja bi bila ujedninjena sa Srbijom, pod uslovom da novi srpski kralj bude iz Kuca. U toj drzavi ce Montenegrinima i njihovoj maloj teritoriji, oko Cetinja biti data sva gradjanska prava a buduci srpski kralj iz Kuca ce se licno zaloziti radi privrednog razvoja montenegrinske oblasti, prije svega kreditima koje ce poboljsati uzgoj zmija i gustera u kamenjaru montenegrinsko-dukljanskom.

 12. 0
  0

  Браво Вуле, црногорски геноцид у Кучима је један од највећих злочина који се десио у Европи икада. Одсјецати главе дјеци у колијевкама није забиљежено нигдје у Европи од Старог вијека на овамо, и то у 19. вијеку, времену технолошке и индустријске револуције. То потврђује ону моју тезу о Црногорцима као најнижем ступњу културне и духовне развијености у Европи.

 13. 0
  0

  Da Sekula, trebalo bi otvoriti neki memorijalni centar o tom zlocinu i sve lijepo dokumentovati, kako su silni crnogorci sjekli male bebe u kolijevkama a neke bebe bacale u oganj, samo zato sto su od Drekalovica.
  Kazu ocevici da je boj plamena od tih bebe bio plave boje.

  Eto cisto, posto oni vole svima da trube i da sve uce ko su, odakle su i kojim jezikom govore, takav jedan memorijalni centar i tuzba pred medjunarodnim sudom bi im dobro zacepila usta.

  Crna Gora manitoga Zeka i jos ludjeg mu brata Mirka sazdana na bacanju beba u plamen i ubistvu zena i staraca.

  Pravo kazes, tako nesto nigdje u Evropi nije zabiljezeno.

 14. 0
  0

  Za vašu informaciju, u Sloveniji i na Lijevča Polju, „crveni crnogorci“ , zajedno sa braćom ustašama,su pobili nenaoružane i ranjenike, pripadnike Vojske u Otadžbini, svih uzrasta i pola, na najsvirepiji način. Postoje dokazi, masovne grobnice, od kojih su neke otkopane. Samo je bio cilj pobiti što više Srba. Uvijek napominjem da je bratoubilaštvo u Crnoj Gori započeto Poharom Kuča. Ne treba zaboraviti da su perjanici nakon zločina u Kučima, povješali viđene Bratonožiće, koji su sakrivali Kuče, koji su izbjegli genocid.
  Zato uz tužbu za genocid nad Kučima, treba i pokrenuti postupak za ratni zločin počinjen u Lijevim skretanjima i genocid počinjen do Zidanog Mosta. a ne treba zaboraviti ni zločin počinjem u tzv. Božićnoj pobuni, kada su plaćenici Vatikana, pod komandom Baldaćija pobili sve skupštinare velike Podgoričke Skupštine.

 15. 0
  0

  Od 247 zrtve „slavne“ pohare Kuca zlikovca vojvode Mirka bilo je svega 17 vojnika.
  Sve ostalo su bili zene, starci i djeca, cak i u kolijevkama.

  Eto na tom temelju je sazdana Crna Gora.
  Drugi temelj Crne Giore je pasije groblje, lijevce polje, Radovce i mnoge jame sirom Crne Gore.

  A sada zele da podignu spomenik zlocincu vojvodi Mirku i to usred Podgorice.

  Kucin nisu Crnogorci, nisu nikada bili Crnogorci niti ce ikada biti Crnogorci.

  Kuci su Srbi!

  Evo jedne istinite price u vezi slavnih crnogoraca: koji se jos dice i hvale poharonm Kuca, pa hoce i glavnom mesaru da podignu i spomenik:

  “Jedna žena je nosila dijete iz kolijevke na leđima, kada joj je prišao jedan od Crnogoraca i upitao je đe će. Ona mu je odgovorila da vodi dijete na krštenje, na što joj je rekao: ‘Nema potrebe, ja ću ti ga prekrstiti.’ Nije ni vidjela šta je učinio, jer je dijete bilo na leđima, i nastavila je da hoda. Međutim, ubrzo je osjetila da joj nešto toplo teče niz butine, i kada je odmotala krpe na leđima, zatekla je obezglavljeno dijete”, ispričao je.

 16. 0
  0

  „Asinus asinum vricat“ или Магарац магарца глади – стара латинска изрека. На њу ме подсјетише коментари ових што подржавају будалаштину и болештину од писаније овог несрећног Миленковића што православном народу у Црној Гори (Србима, Црногорцима и ,како вели. Моненегринима) упорно нуди јабуку раздора. За побједу српства из прошлости.
  Боже драги чуда великога!

  • 0
   0

   Śole , ti si jedini normalan ovđe , ovaj bi Čejović da se sveti za nešto iz prošlog vijeka , ovaj drugi bi da se ponovo igra partizana i četnika , kada nam je malo bratske krvi ?
   A ovaj Milenković ih pali ko mlade znaš koje , a ovaj bivsi kadar DPS-a Sekula propisuje , ali sve u svemu da nije tako tužno bilo bi smiješno.

    • 0
     0

     Može biti , mada se mene čini da ih viđeh da peku krme na bulevar ispred Skupštine, još su sa šubarama i nekim šarenim tuđim zastavama šetali po Podgorici, jurišali su na Skupštinu , a ovđe tek koliko ih je , e sad jeli to „opsjednutost “ ili realnost ?

     • 0
      0

      hahaha pa kazem ti…od one mladjarije iz Bara ti se pricinjavaju Bulajicevi cetnici.Evo i jadnog Djokovica optuzuju da je ćetnik,Boze moj,pjevao je mars na drinu.Tako i ti bi, nas koji volimo nasu bracu da proglasavas ekstremima.

 17. 0
  0

  Само сам желио да кажем :

  „Постојаће Црна Гора , док је Ловћена и Дурмитора , док је мора под Баром и Котором , док је сунца , и док је Граховца “ !

  Не дамо те Црна Горо !!!!

 18. 0
  0

  Вуле, не само меморијални центар него и скупштинска декларација о осуди црногорског геноцида у Кучима.

  Сале, назив племена Бјелопавлићи је релативно нов, у млетачким документима га називају албанском варијантом племе Палбарси.

  Слобо, Миленковићев текст је врхунски а упућен је глупанима попут тебе којима се привиђа православни народ ЦГ. Нема тога народа, имамо само ми Срби и наш искот који себе назива црногорци.

  Шајо Гојунове, п***** ти се на Црну Гору. Прошетајте са Мирашем да Дурмитора, Бара и Котора да видимо колико вас има.

 19. 0
  0

  Секула, не знам који временски период у твом мјерном систему обухвата појам „релативно нов“, али рећи ћу ти да се први писани документ са поменом имена Бјелопавлићког племена јавља на самом почетку 15 вијека, тачније 1411. године. Поменути документ се налази у дубровачком архиву и представља писану поруку коју дубровачки кнез и властела упућују „славној и вељможној госпођи Јеле“ (Јелени Балшић). Дубровчани у писму изражавају своје очекивање да ће Јелена Балшић тражити да „Бјелопавлики, Озрихники…“ и други дозволе њима, Дубровчанима, и њиховим караванима, безбједан пролазак.

  Горе поменути докуменат је битан и због тога што показује да никакве веза са стварношћу нема прича како је предак Бјелопавлића члан албанске капетанске породице, Паљи Барди, јер се он није ни родио када су се дубровчани жалили господарици Зете Јелени Балшић да им Бјелопавлићи плијене караване. Не само да се поменути Паљи није тада још био ни родио већ је и његов отац капетан Лека Дукађини тада био беба од око годину дана.

  Помнути документ није једини документ из тог периода већ, међу више њих, имамо нпр. документе из Которског архива из 1435. године. У документу из 1455. године., који је споразум о регулисању односа Зете и Млетачке републике, међу потписницима се јављају српска Брдска племена – Бјелопавлићи, Лужани, Малоншићи, Пјешивци, Пипери, Никшићи и други. У том документу ова српска племена између осталог одлучно траже „Да не буде никаквог попа или архиепископа католичког над нашим црквама…јер се онај Митрополит из Крајине назива митрополитом Зете и он поставља наше свештенике, без којих не можемо бити“. Потом се помињу Бјелопавлићи у преписци Стефана Црнојевића са млетачким вођством из 1460. године, па у турским дефтерима из 1477. итд…

  Запис Данила Павковића из 18. вијека свједочи како је родоначелник племена Бијели Павле у ове крајеве дошао послије сукоба који је властела која се окупила око принца Душана Немањића имала са краљем Стефаном (Дечанским) Немањићем. Бјели Павле у том периоду није био у завјереничком табору већ је, напротив, био међу блискима краљу Стефану. Након што је краљ од завјереника убијен, Бјели Павле је, расуђујући да му се спрема освета од властеле окупљене око Душана, напустио Косово и дошао у ове крајеве.

 20. 0
  0

  Sasvim slucajno sam saznao nesto u vezi Albanaca sto je veoma interesantno.
  Moja supruga je radila u jednoj firmi koja je pravila haube za istrazivanje mozga.

  Ti eksperti za istrazivanje mozga su dosli do nekih veoma zanimljivih informacija.
  Naime ljudske lobanje se dijele na nekoliko vrsta, naprimjer na kavkaske, azijatske i na jos par drugih, koji pripadaju Kinezima i ostalim egzoticnim narodima.
  U svijetu su zastupljene dvije vrste lobanja, kavkaska i azijska.

  Evropljani imaju kavkaski oblik lobanje A ALBANCI IMAJU AZIJATSKI TIP LOBANJE.
  Ovo nije nikakvo fantaziranje nego cista nauka.
  U istoj firmi gdje radi moja supruga radi i jedna albanska familija (otac i sin), sa kojima smo mi u veoma prijateljskim odnosima i koji su probaöli te haube i tacno utvrdili da im odgovaraju one haube za azijski tip lobanje. Dakle, Albanci imaju azijatski tip lobanje.
  Ako pogledamo fizionomije Albanaca videcemo da medju njima ima ogromne razlike. Mnogi Albvanci, pogotovo sa sjevera Albanije imaju fizionomiju veoma slicnu nasoj, dok drugi imaju vise azijsku fizionomiju.

  To znaci da odredjeni broj Albanaca ima srpsko porijeklo a ovi ostali su narod koje su nekada Turci doveli iz Azije i naselili na ovim prostorima.
  Ovo sto pisem nije neki sovinizam, nego ciste cinjenice.
  Mi iz Kuca smo se mijesali sa Albancima, ali vecinom sa onima srpskoga porijekla sa sjevera Albanije.

  Malisori su u velikoj vecini pokatoliceni etnicki Srbi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here