Насловна Политика Конституисан парламент али предсједника још нијесу изабрали

Конституисан парламент али предсједника још нијесу изабрали

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједавајући конститутивном сједницом Скупштине Србије Драгољуб Мићуновић прекинуо је синоћ расправу о избору предсједника парламента и њен наставак најавио за понедјељак, 6. јун.

Владајућа већина кандидовала је Мају Гојковић за ту функцију. Мићуновић је рекао да је сједница почела у 10 сати, да су на списку још 33 пријављена говорника и да, пошто неки од њих могу да дуго говоре по Пословнику, прекида сједницу, која ће бити настављена у понедјељак.

Посланици владајуће већине су негодовали због тога. Једни кажу да је то све по правилима, док су други чак говорили и о „државном удару“, преноси Б92.

Из њихових редова се могло чути да је прекид сједнице „скандал“ и „срамота“, док је Маја Гојковић изјавила да Драгољуб Мићуновић није имао никакву основу да прекине сједницу.

Потпредсједница напредњака Марија Обрадовић одржала је ванредну конференцију за новинаре. Она је тада рекла да је ријеч о најсрамотнијем и најбезобразнијем начину предсједавања.

Иначе, већ негде око 16 часова, Мићуновић, као најстарији одборник у Скупштини односно предсједававајући је упозоравао одборнике да поштују дневни ред и да се истог придржавају, како би се изабрао предсједник. Он је упозорио одборнике посебно из редова СНС-а и ДС-а да уколико се настави „одуговлачење“ и расправа о нечему што није у складу са предложеном тачком да ће сједницу прекинути.  Своју одлуку је образложио ријечима, да неће дозволити да сједница траје касно у ноћ јер према његовом мишљењу то је унижавање високог дома, и нагласио да уколико би се одборници придржавали тачке дневног реда, а то је била избор предсједника и прекинули са међусобним нападима, тај посао би се могао завршити у догледно вријеме.

Парламент Србије је раније током дана конституисан потврђивањем 250 мандата посланика.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here