Насловна Друштво Конкурс ЕУ за истраживачко новинарство

Конкурс ЕУ за истраживачко новинарство

0
ПОДИЈЕЛИ

Делегација Европске уније ЕУ у Црној Гори расписала је конкурс за додјелу награда за истраживачко новинарство у овој години за текстове који доприносе транспарентности и извјештавању о друштвеним питањима везаним за злоупотребу положаја, темељна права, корупцију и организовани криминал.

drobnic

Конкурс ће бити бити отворен до 15. априла и награде ће бити додијељене за најбоље истраживачке приче у 2014., 2015. и 2016. години.

Шеф Делегације ЕУ, Митја Дробнич је рекао да је та иницијатива резултат конференције „Спеак уп то“ која је одржана у јуну 2013. године у Бриселу, преноси МИНА.

„Циљ је награђивање новинара чије истраживачке приче доприносе транспарентности и извјештавању о друштвеним питањима везаним за злоупотребу положаја, темељна права, корупцију и организовани криминал, а које другачијим путем не би доспјеле до јавности“, казао је он.

Како је навео Дробнич, на тој конференцији закључено је да Европска комисија жели да прекине насиље и застрашивање новинара и да очекује да се ранији случајеви тог типа истраже и процесуирају у државама проширења.

„Ми охрабрујемо државе проширења да успоставе јасна правила којима се обезбјеђује транспарентност власничке структуре у медијима како би се спријечила претјерана концентрација и осигурала слобода и фер конкуренција у медијском простору“, поручио је Дробнич.

Према његовим ријечима, истраживачко новинарство, када се ради професионално и уз строго поштовање етичких стандарда, представља додатну вриједност за владавину права.

Како је објаснио, оно доприноси излагању у јавност случајева у којима долази до злоупотребе јавних фондова или који показују како јавни функционери злоупотребљавају положај.

Дробнич је оцијенио да та грана новинарства доприноси одговорности институција и њихових представника.

Он је додао да, иако је истраживачко новинарство посебно важно у државама гдје се још ради на јачању институција, његова улога не смије бити занемарена ни у развијеним демократијама.

Дробнич је поручио да таква улога не значи да новинари треба да раде посао надлежних органа.

„Рад новинара, када је доброг квалитета и заснован на поузданим информацијама, представља додатну вриједност, али не може ни на који начин да замијени рад тужилаштва, полиције или судова“, оцијенио је он.

Дробнич је указао на то да ништа од овога није могуће без слободе изражавања.

Према његовим ријечима, слобода изражавања једна је од кључних индикатора спремности државе за улазак у ЕУ.

Истаживачки новинари, како он сматра, нарочито су рањиви по том питању, морају бити заштићени и не треба их третирати као државне непријатеље.

„Најважније је да правосуђе буде у потпуности независно како би дјеловало као гарант темељних права“, оцијенио је Дробнич.

Дробнич је оцијенио да медији могу бити жртве напада, али и, како је навео, могу бити и починиоци бруталних напада.

Он је објаснио да се то дешава када нема професионалних стандарда и када лични превладају над јавним интересом.

„Апелујем на све медије у Црној Гори да теже ефикасној саморегулацији и на новинаре да се придржавају етичких начела при коришћењу свог оружја односно ријечи у јавном интересу“, поручио је Дробнич.

Директорица Института за медије, који је национални координатор пројекта за Црну Гору, Љиљана Жугић је казала да истраживачко новинарство представља суштину те професије у демократским друштвима и да је то „његов најбољи, најодважнији дио“.

Она је указала на техничке детаље конкурса.

За конкурс се могу пријавити новинарске приче објављене у било ком медију у Црној Гори и могу конкурисати један или група новинара.

Жугић је рекла да је пожељно је да се новинари лично кандидују, али, како је навела, добродошле су и пријаве физичких лица или организација попут медијских удружења, синдиката, Универзитета под условом да су номиновани уз претходну сагласност аутора.

Према њеним ријечима, укупан наградни фонд за државе учеснице је 210 хиљада еура, а за Црну Гору је у 2015. години предвиђено десет хиљада евра.

Додијељују се највише три награде, између три и пет хиљада евра.

Како је навела Жугић, придружени партнер у пројекту је „Гуардиан“ што значи да ће, независно од ових награда, бити додијељена једна регионална награда од награђених прича.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here