Насловна Политика Коњевић: Ванредни избори у овој години угрозили би пут у НАТО

Коњевић: Ванредни избори у овој години угрозили би пут у НАТО

4
ПОДИЈЕЛИ

Ванредни парламентарни избори у овој години угрозили би пут Црне Горе у НАТО, оцијенио је потпредсједник Социјалдемократске партије (СДП) Рашко Коњевић, наводећи да очекује да ће анекс коалиционог споразума са Демократском партијом социјалиста (ДПС) бити потписан у јануару.

rasko-konjevic

Он је казао да не мисли да би за евроатлански пут Црне Горе избори у овој години били добро рјешење.

 „Због тога не разумијем колегу (Игора) Лукшића који каже да избори не би угрозили добијање позива за чланство у НАТО. Избори би угрозили наш пут у НАТО и то је саопштено са више међународних адреса врло јасно и прецизно“, рекао је Коњевић у интервјуу агенцији МИНА.

Он је казао да чуди то да Лукшић више преферира изборе, јер би у кампањи губили вријеме и тако онемогућили наставак реформи и достизање стандарда које Црна Гора треба да има да би добила позив крајем ове године.

„Црна Гора пречесто има државне изборе. Мислим да је боље да ова Влада реализује пун мандат због важности 2015. године на пољу еуроатланских интеграција. Ако не буде позива за чланство крајем ове године, онда се отвара реална потреба за изборима, јер би то био озбиљан неуспјех Владе“, оцијенио је Коњевић,

На питање очекује ли ванредне изборе ове године, Коњевић је рекао да је СДП спреман за изборе након добрих резултата у највећем броју општина на посљедњим локалним, на којима су у највећим градовима наступали самостално или били лидери предизборних коалиција.

„Наш резултат рецимо у Бару, Бијелом Пољу, али и другим општинама охрабрује. На локалним изборима у 2014, гдје је учестовало преко 70 одсто бирачког тијела Црне Горе, освојили смо преко 11 одсто подршке самосталним наступима“, навео је Коњевић.

Он је рекао да је чланство у НАТО финално заокруживање процеса обнове независности Црне Горе. „Оно ће обезбиједити потребну стабилности и бити јасан сигнал западним инвеститорима да је Црна Гора и подручје западног балкана сигурна лука за њихове финансијске инвестиције“, казао је он.

Коњевић сматра да ће то Црној Гори омогућити више коорпоративне културе, радних мјеста и даљи привредни развој.

„Није НАТО само најбољи “кишобран” за безбједност мале државе као што је наша, него и шанса да јачамо економију. То је савез најразвијенијих држава у којем би Црна Гора била уважена својим правом да једнако одлучује као и друге државе чланице“, казао је Коњевић.

Према његовим ријечима, посвећеност евроатлантским интеграцијама и испуњавање свих обавеза на путу до пуноправног чланства у Европску унију и НАТО морају бити приоритети у наредној години.

„Уколико сви који могу допринијети испуњавању тих обавеза ураде свој дио посла, не сумњам да ћемо до краја 2015. добити позив за чланство у НАТО. Крајем године радиће се и евалуацијја привремених мјерила у поглављива 23 и 24“, навео је Коњевић.

Он је оцијенио да уколико она буде позитивна, Црна Гора наставља преговоре у свим отвореним поглављима.

„Да бисмо то остварили морамо ојачати владавину права, а то значи већу иницијативност полиције у откривању кривичних дјела и бољу сарадњу и снажнију улогу тужиоца у формирању оптужница као и правоснажне пресуде судова у кључним случајевима“, казао је Коњевић.

Он је упозорио да не охрабрује да црногорски судови већ годинама не могу да донесу коначне пресуде у неким предметима.

„Владавина права и даља реформа служби безбједности остају кључни изазови за позив за НАТО. Охрабрује да наши партнери запажају реформе које смо у протекле двије године спровели. Изазова ће увијек бити па и када будемо дио ЕУ и НАТО породице“, рекао је Коњевић.

Говорећи о односима у владајућој коалицији Коњевић је рекао да је потписивање анекса коалиционог споразума исказ жеља да се у другом дијелу мандата Владе поново одреде приоритети који ће бити окосница њеног дјеловања.

„За СДП су то чланство у НАТО и наставак динамичних преговора са ЕУ, изградње инфраструктуре и бољи квалитет живота наших грађана“, рекао је Коњевић и додао да је СДП близу договора са ДПС-ом око ових приоритета и начина како их реализовати.

„Постигнут је висок ниво консензуса око питања из области НАТО и ЕУ агенде, изградње инфраструктуре, даљих пројеката у области енергетике након што је на наше инсистирање ЕПЦГ, прије 5 година, остала у већинском државном власништву па нам сада остају могућности да као држава опредјељујемо кључне пројекте у тој области“, казао је Коњевић.

Он је објаснио да је постигнута сагласност око даљег развоја Аеродрома Црне Горе који неће бити продати што је био захтјев једног мањег дијела јавности.

Коњевић је рекао да су око два пројекта у области туризма екпертски тимови наставили разговоре.

Он је казао да је јасно да о питањима пројекта Дубовице уговор на који је Влада дала сагласност мора претпјети измјене јер један дио његових одредби су или незаконите или неспроводљиве.

„Остаје велики проблем у дијелу начина на који је утврђена цијена земљишта на тој локацији. Дакле, не висина цијене како су многи медији интепретирали, него начин утврђивања цијене који је по ставу наших правних екперата супротан члану 43 Закона о државној имовини“, навео је Коњевић.

Он је рекао да вјерује да ће интересовање Роyал групе за тај пројекат остати када се коригују пропусти који су у претходном периоду направљени.

„Очекујем да потпишемо анекс споразума током јануара. И да се анекс не потпише, двије партије имају коалициони уговор који је на снази“, казао је Коњевић.

Он је истакао да су у овој години приоритети СДП-а добијање позива за НАТО као и јасни резултати које ће партнери у ЕУ препознати да би истом динамиком наставили процес преговора.

„За реализацију ових циљева неопходна нам је пуна политичка стабилност и посвећеност свих државних институција. Јачање владавине права остаје обавеза – то је процес и у свакој години морамо имати резултате који ће значити снажније и ефикасније институције за спровођење закона“, рекао је Коњевић.

Он је казао да Црну Гору очекује почетак изградње аутопута као највећег инфратруктурног пројекта у протеклих неколико деценија и да ће реализација пројекта на дуги рок бити значајан генаратор развоја.

„Министар (Андрија) Ломпар а посебно министар (Иван) Брајовић пуно су енергије уложили у реализацију овом пројекта, а СДП је сигуран у његову оправданост. Раст запослености остаје изазов за Владу у наредној години, посебно медју младима до 25 година. Ово остаје најозбиљнији проблем који Влада и владајућа коалиција мора боље рјешавати“, истакао је Коњевић.

На питање који су кључни аргументи да ће политика СДП-а наставити да јача, Коњевић је рекао да та странка није правила крупне грешке кад су у питању магистрални правци политичког дјеловања.

Он је казао да једино СДП може да цитира изјаве неког свог представника и из 1992, 1999, 2006. или 2011. и да их данас пошаље у јавност са пуним увјерењем у њихову потврђеност у кључним политикама.

Сјетите се само колико је било неразумјевања коалициног партнера да не треба продати већински пакет ЕПЦГ. Сјетите се појединих медија колико су нас нападали да заустављамо развој у области енергетике. Данас на срећу грађана Црне Горе показало се колико смо били у праву када то нијесмо дозволили“, казао је Коњевић.

Упитан постоји ли бојазан да новоосновани Грађански покрет уђе у бирачко тијело СДП-а Коњевић је одговорио да не постоји.

Он је казао да су слични пројекти покушани и од сличних иницијатора и 2006. и 2012, али нијесу се потврдили у времену. „Слична су питања била и након формирања Позитивне, па видите данас шта је резултат тог политичког пројекта“.

„Оснивање нових политичких субеката који у својим вриједностим политикама дијеле наше вриједности само је потврда исправне политике коју је СДП водио – стрпљиве, која некад није наилазила на разумијевање дијела јавности, али истрајне која је увијек доводила до циља“, закључио је Коњевић.

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „Избори би угрозили наш пут у НАТО и то је саопштено са више међународних адреса врло јасно и прецизно“, рекао је Коњевић у интервјуу агенцији МИНА.
  Зна Коњевић да је рејтинг СДП-а такав да у случају ванредних парламентарних избора неби прешли цензус за улазак у парламент. То су резултати политике којој су „међународне адресе“, попут НАТО-а, важније од грађана Црне Горе.
  За разлику од њих ДПС је партија којој је од „међународних адреса“ ближи организовани криминал.
  Боже драги ко влада Црном Гором.

 2. 0
  0

  SDP, e ovo se usled svog politickog nacina rada I funkcionisanja u praksi zove anticrnogorska politicka organizacija.
  Oni su se kroz lice gospodina Konjevica u ovom slucaju, nasli da govore o izborima.
  Mozda ima nekoga bliskog DF koi se nada da ce SDP u skorijoj buducnosti, ponoviti scenario nedavnih lokalnih izbora u Podgorici. Vecina, gradjana zna da se to ponavljanje nece dogoditi sve dok se eventualno politicke okolnosti ne postave tako da SDP zadrzava makar istu moc u vlasti koju ima sada sa buducim novim koalicionim partnerom.
  Medjutim, jasno je da je pomenute kombinacije svjestan I DPS!!
  Prema tome, SDP je do daljnjeg apsolutno pasiviziran u koaliciji sa DPS I pod punom je kontrolim…

 3. 0
  0

  Господин Рашко Коњевић је потпуно свјестан да после преваре грађана на изборима у Подгорици, на било којим наредним изборима СДП не може достићи цензус. Знајући да им је најсигурнија прича у кревету са ДПС-ом, господа из СДП-а изналазе разлоге да се не распишу избори. Али су даске у кревету протруле, брзо ће се стропоштати на под!

 4. 0
  0

  Коњевић: Ванредни избори у овој години угрозили би пут у НАТО

  Put u NATO ide samo putem REFERENDUMA ,-voljom CRNOGORACA

  , jer ako na silu nam dovedete NATO TENKOVE I AVIJONE mi SRBI CRNOGORCI
  pruzicemo adekvatan OTPOR- srazmjeru STEPENA IZDAJE CRNOGORSKOG vrha!
  Naravno zvacemo u pomoc RUSE!
  Ali mislim da do toga nece doci jer HENRI KISINDZER je sjetova BIJELU KUCU da se povuku sa BALKANA i sa RUSIJE i ISTOCNIJA GRANICA jer je MNOGO OPOASNO PO NJIH .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here