Насловна Политика Коњевић: У финалној смо фази договора са ДПС

Коњевић: У финалној смо фази договора са ДПС

0
ПОДИЈЕЛИ

Преговори Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП) о анексу коалиционог споразума су у финалној фази, саопштио је данас потпредсједник социјалдемократа Рашко Коњевић.

rasko-konjevic

Он је, након састанка са колегиницом из Финске Паиви Расанен, на питање кад ће бити настављени преговори СДП и ДПС-а, и да ли су у оквиру анекса предвиђени и медији, рекао да су разговори скоро свакодневни и да су у финалној фази.

„О медијима се разговара из разлога што је то једна од обавеза коју имамо кроз процес приступања са ЕК“, казао је Коњевић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је једна од тема данашњег састанка са финском колегинцом било и питање медијских слобода, и одговорности медија и нњихов професионализам са друге стране.

„Мислим да у задње вријеме, посебно у дијелу одговорности медија, морате, или морамо заједнички, и држава и медији покушати да те стандарде подигнемо на задовољавајући ниво, онакав какав је у Финској, која је у том сегменту водећа у ЕУ“ , рекао је Коњевић.

Упитан да ли има помака у расвјетљавању случајева убистава Баранина Армина Османагића и Андрије Мрадака , да ли су она повезана, као и да прокоментарише ранију изјаву начелника подгоричког центра безбједности, Војислава Драговића, да је полиција на трагу да пронађе починиоце убистава Мрдака, Коњевић је казао да је сагласасн са његовом констатацијом.

„Његова изјава је на бази оног што је досадашњи рад сектора криминалистичке полиције, и вјерујем да ћемо у пристојном временском интервалу моћи да конкретније изађемо са разрешењем тог дјела“, казао је Коњевић.

Он је навео да је за разрешење таквих случајева, који имају тај степен организованости, потребно вријеме.

„Вјерујем да ћете се наредних дана и мјесеци увјерити да црногорска полиција приљежно ради на расвјетљавању неких тешких кривичних дјела из претходног периода и напоран рад који је некада дуготрајан,и имамо разумијевање од јавности, свакако даје резултате“, поручио је он.

Упитан да прокоментарише став хрватских парламентараца из Европског парламента који наглашавају потребу разрјешења границе на Превлаци, као и могућност да та држава условљава даљи европски пут Црне Горе, Коњевић је рекао да је то питање у надлежности Министарства вањских послова.

„То да ли ће нека држава чланица користити одређену врсту механизма према Црној Гори, који сте назвали условљавање, мислим да неће, јер он није у духу добросусједских односа и оног што је основна политика ЕУ у том сегменту“, одговорио је он.

Говорећи о разграничењу са КiM, Коњевић је казао да је то у надлежности МУП-а, и да је са том државом завршен огроман дио посла.

„Остало је још неких пет километара усагалашавања протезања граничне линије, на оном принципу који вам је познат- да административне границе из периода Социјалситичке Федеративне Републике Југославије остају непромјењиве. То је приступ који је афирмисан и прихваћен са обе стране“, подсјетио је он.

Коњевић је рекао да се и са Србијом се остварује контакт. „Вјерујем да ћемо ове године отворити ту комплексу област усаглашавања, не само протезања граничне линије, већ низа других важних споразума у вези са граничним прелазима“.

Новинари су указали да је на Одбору Европског парламента јуче оцијењено да су Црној Гори потребни конкретни резултати у области корупције и криминала, а да је Дирк Ланге рекао да је Црној Гори увијек потребно да је неко подстиче и мотивише да би постигла резулате.

Коментаришући те наводе, Коњевић је рекао да је потребо имати континуиране резулатате да би они били вредновани.

„Европска комисија жели да види да су наше институције довољно снажне да могу константно да дају резултате у одређеним областима. Заједнички смо се сагласили да је то процес који подразумијева адекватну легислативу, а у другој фази јачање капацитета институција, а у трећој ће оне бити способне да промјењујући закон дају конкретне резултате“, додао је он.

Коњевић сматра да се то не може десити годину након отварања поглавља 23 и 24.

„То ће се цијенити кроз различите фазе, а једна од њих је крај ове године и евалуација привремених мјерила, гдје вјерујемо да ће она бити остварена са наше стране, али се са тим процес неће завршити“,, указао је он.

Коњевић је казао да Црна Гора испунајвајући мјерила из акционих планова достиже одређене стандарде.

„Увијек је лакше када вас неко мотивише да одређене ствари радите. Није једноставно очекивати од институција које немају искуства са одређеним стандардима, или имају недовољну традицију спровођења стандарда, да самоиницијативно могу да ураде све“, рекао је он.

Упитан да прокоментарише судску праку су вези са пресудама о недозвољеном држању оружја, Коњевић је подсјетио да је Влада на последњој сједници утврдила Предлог закона о оружју.

„Влада је сугерисала судској власти, као независној грани власти, да је потребно да се значајно озбиљније пооштри казнена политика, јер анализа коју смо разматрали сугерише да је у 2013.години око 60 одсто осуђујућих пресуда било условног карактера, а прошле је тај проценат око 70 одсто„, указао је он.

Према ријечима Коњевића, око 20 одсто осуђујућих пресуда, које су исказане казном затвора, дужина затворске казне је мала, испод године.

„Уочавајући генерално друштвени проблем који се препознаје, Влада је препоручила оштрију казнену политику. Вјерујем да ће судска власт размотрити препоруке, а моја лична оцјена је да је та казнена политика недопустиво блага„, закључио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here