Насловна Политика Коњевић: Стање безбједности задовољавајуће, иако има ексцеса

Коњевић: Стање безбједности задовољавајуће, иако има ексцеса

0
ПОДИЈЕЛИ

Стање безбједности у Црној Гори је задовољавајуће, иако спорадично има ексцеса, а стопа стопа регистрованог криминалитета у прошлој години била је најмања у региону, саопштили су челници Министарства унутрашњих послова (МУП) на сједници скупштинског Одбора за одбрану и безбједност.rasko-konjevic

Одбор је већином гласова прихватио извјештај МУП-а о раду и стању у управним областима за прошлу годину, против ког су гласали посланици Снежана Јоница и Велизар Калуђеровић. Посланици су једногласно усвојили закључке Одбора .

Министар унутрашњих послова, Рашко Коњевић, казао је да је од септембра прошле године , максимално интензивирана међународна полицијска сарадња, посебно због рјешавања тешких кривичних дјела.

Она, како је казао, у једном дијелу даје резултате, наводећи да ће у једном дијелу врло брзо дати резултате.

„За једно од тих тешких кривичних дјела сам већ рекао, сигурни смо и ја и директор полиције да ће оно бити расвијетљено. Али недостае још дио доказа који ће се обезбиједити кроз међународну полицијску сарадњ у, и да то тешко кривично дјело буде процесуирано“, поручио је Коњевић.

Коњевић је, одговарајући на сет питања посланика о безбједносној ситуацији, казао да се покушава наметнути утисак да се нека дјела дешавају само у Црној Гори, подјсећајући да су нека веома тешка за откривање и да их је у неким сегментима тешко спријечити.

„Премијер Француске, који је бивши министар унутрашњих псолова је након терористичких аката са којима се суочава та моћна држава и њене службе одговорио није питање да ли ће бити нових терористичких напада него када ће се они десити”, подсјетио је он, наводећи да би дошло до салве критика да је тако нешто изречено у Црној Гори.

Коњевић је казао да је немогуће неке ствари спријечити, јер би у противном живјели у идеалном друштву.

„Стање безбједности је задовољавајуће, иако има спорадично ексцеса који у перцепцији ту ствар могу да наруше, ми смо тога свјесни“, оцијенио је Коњевић.

Помоћник директора Управе полиције, Милован Павићевић, казао је да у прошлој години није било примјене прикривених полицијских мјера и радњи.

„Током ове године имали смо у два случаја, када су у питању облици организованог и прекограничног криминала, и у оба случаја та средства су оправдала примјену, и дошло се до података на основу којих су отворене операције, које су у току“, навео је он.

Према његовим ријечима, током прошле године регистровано је 5.701 кривично дјело, а стопа регистрованог криминалитета била је 9,1 „и на основу упоредних података најмања је у региону“.

Павићевић је рекао да је укупно проценат расвијетљености кривичних дјела 56,4.

„Што се тиче убистава, из извјештаја се види да их је било 19, ријешено је 14, а пет је остало нерасвијетљено. Од тих пет, три су посљедица међународних сукоба криминалних група и интензивно се ради на њиховом расвјетљавању у сарадњи са тужилаштвом и партнерским службама региона“, навео је он.

Павићевић је оцијенио да има квалитетног напретка у расвјетљавању тих кривичних дјела, и да у наредном периду треба очекивати резултате.

Коњевић је, одговарајући на питање Јонице, казао да прошле године није дао ниједан писани налог за спровођење прикривених полицијских радњи, подсјећајући да су страни експерти указали да таква врста овлашћења не треба да буде код министра унутрашњих послова јер је он политичар.

„Сходно тој препоруци сам се понашао до тренутка док ту одредбу нисмо промијенили Законом о унутрашњим пословима, а то смо урадили крајем прошле године“, рекао је он.

Јоница је питала министра да ли се стање у коалиционим односима одржава и на стање у сектору безбједности јер су кључна мјеста у Управи полиције у в.д. стању (три од четири помоћника директора).

Коњевић је одговорио да је стање резултат истека мандата и пензионисања људи кој ису радили на тим мјесиам.

Он је подсјетио да је директор полиције, као старјешина органа у пуном капацитету.

„Што се тиче помоћника, конкурсна процедура је у току, и брзо ће бити донешена одлука по једном завршеном конкурсу“, рекао је Коњевић.

Коментаришући питање Калуђеровића о буџету тог ресора, он је казао да им је било опредијељено око 69 милиона еура, а да је потрошено око 73 милиона, због исплата по основи тужби дијела службеника за неисплаћени прековремени и рад у вријеме празника, као и за неискоришћене одморе.

„Био сам запањен чињеницом да до мог и директоровог доласка нећете вјеровати, нијесу се уопште издавала рјешења о годишњим одморима. Ако ме питате како је то могуће, не бих вам умио одговорити, а оно што бих вам умио одговорити јесте да се од 2013. године она уредно додјељују“, указао је Коњевић.

На питање да ли су се, од ступања на снагу Закона о Агенцији за националну безбједност (АНБ) неки бивши службеници Агенције запослили у МУП-у, казао да према његовим сазнањима није ниједан.

Калуђеровић је министра питао да ли ће од Владе тржити да предложи ребаланс, због доношења правоснажне пресуде у предмету „Лименка“, по којој око десет милиона еура треба да се исплати премијеровом брату.

„Из пресуде која је коначна, видио сам да је неко, а не пише ко, па вас питам, ко је и на основу чије одлуке обавијетсио Аца Ђукановића да се Лименка неће селити што је био основ за раскид уговора касније и тужбу на основу које ће он добити десетак милиона“, навео је он.

Коњевић казао да одговоре треба тражити од оних који су тада билиу МУП-у, наводећи да је по доласку у тај ресор затекао пресуду да је Лименка државно власништво. „Могао бих да провјерим ко је тада обавијестио купца, претпостављам старјешина органа, али не знам да ли е тоурадио тадашњи министер унутаршњих послова или директор полиције“.

Он је додао да је понашање државних органа у тој правној ствари која је довела до оваквог трошка, недопостиво.

„И да је моје очекивање да ће заштитник имовинских интерс који је заступао органе државе у том сегменту наћи адекватну адресу код органа за спровођење закона да их о томе званично обавијести и да на тај начин може бити започета процедура да се види да ли је било ко у систему, својим неадекватним поступање, а њега је очигледно било, произвео трошак од девет милиона еура“, казао је Коњевић.

Он је појаснио да министар унутрашњи послова нема обавезу да прдлаже ребаланс у вези са судским исплатама, наводећи да је то у надлежности Министарства финансија.

Посланик Социјалдемократске партије, Борислав Бановић, оцијенио је да је извјештај реалан и да објективно сагледава стање у МУП-у и да је сагласан са оцјеном да је безбједносна ситуација стабилна, али да би волио да буде и стабилнија.

Посланик Демократске партије социјаслита Луиђ Шкреља казао је да је извјештај коректан, реалан, садржински и технички и да нема оцјена да се не оцијени добрим и прихватљивим.

Посланик Бошњачке странке Суљо Мустафић рекао је да је извјештај обухватан и садржински потпун, али да су забрињавајући подаци о степену криминалитета и броју убистава.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here