Насловна Политика Коњевић: Питање Суторине резултат политичког „таласања“ у БиХ

Коњевић: Питање Суторине резултат политичког „таласања“ у БиХ

1
ПОДИЈЕЛИ

Иницијатива у вези са Суторином резултат је унутрашњег политичког „таласања“ у Босни и Херцеговини (БиХ) и то питање неће утицати на односе двије државе, поручио је црногорски министар унутрашњих послова Рашко Коњевић.

rasko-konjevic

„Важно је да и грађани Црне Горе, међународна заједница и регионалне државе схвате да Црна Гора води коректну регионалну политику и да смо као такви препознати у међународној заједници“, казао је он у парламенту.

Коњевић је рекао да питање Суторине неће утицати на односе Црне Горе и БиХ, подсјећајући да су двије државе признале једна другу у оквиру тих граница.

Црна Гора и БиХ завршиле су разграничење и у мају прошле године у Сарајеву усагласиле и парафирале документа у вези с границом. Двије владе су у јуну, односно у новембру, утврдиле предлог уговора о државној граници, по којем Суторина, приморска превлака код Херцег Новог, остаје у саставу Црне Горе.

Недавно је Резолуцијом о Суторини, поднијетом на изјашњавање парламенту БиХ, тражено да се међудржавни уговор одбаци као штетан.

Представнички дом је задужио Уставотворну скупштину да до 27. фебруара одржи јавну расправу о Суторини, након чега ће посланици утврдити коначан став о предложеној резолуцији.

Због отварања тог питања званична Подгорица је најприје изразила оштру забринутост, а након тога одгодила слање амбасадора у Сарајево.

Званичници Црне Горе су саопштили раније да је питање Суторине завршено и да очекују скоро потписивање уговора о државној граници.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here