Насловна Политика Коњевић: ДПС опет вара грађане

Коњевић: ДПС опет вара грађане

2
ПОДИЈЕЛИ

Предлогом буџета за 2017 годину ради се о још једној превари грађана од стране ДПС, имајући у виду да у својим изборним програмима нијесу нигдје спомињали овако рестриктивну мјеру, саопштио је на данашњој конференцији за новинаре потпредсједник СДП Рашко Коњевић.

Истиче да се кључне мјере штедње односе на најугроженије становништво, те да ће највише бити погођен средњи слој.

”Подсјетићу вас да макар двије трећине запослених у Црној Гори прима плату око или испод просјечне зараде. А та плата је испод онога што је цијена потрошачке корпе. Такође, мјера која ће највише погодити средњи, најсиромашнији слој јесте повећање акциза на гориво. Доћи ће до фиксог повећања акцизе на гориво у износу од 90 еура на 1.000 литара. Ово ће се значајно одразити на сва домаћинства у Црној Гори. Могу мислити како ће се то одразити на становништво које нема посао”, каже Коњевић.

Додаје да се ниједна Владина мјера не односи на додатно опорезивање капитала.

“Влада у својим текстовима није ни разматрала опорезивање, а ово је свакако је један од модела гдје би се заштитио средњи слој. Логика је следећа, узимате од оних који имају најмање, а они који имају више њих ће држава третирати у привилегованом положају”, истиче Коњевић.

Према његовим ријечима, најпоразнија чињеница је податак да ће се од 700 милиона пореског дуга, који је у протекле четири године порастао у износу од 160 до 170 милиона, наплатити свега 12 милиона.

“У односу на нацрт закона о репрограму пореског потраживања који је био на јавној расправи ублажен је један од његових најзначајнијих дјелова, а то је да уколико неко не буде плаћао уредно рате у наредних 5 година, против те компаније која је дио репрограма, биће покренут стечај. Те мјере су избрисане из нацрта закона. Данас их немате него остављате надлежним државним органима, у овом случају ПУ да на један дискрециони и најчешће политички начин опредјељује гдје ће покренути стечај”, казао је Коњевић.

Црногорски грађани ће, додаје он, у периоду од 2017- 2021 године задужити за неких двије милијарде еура само да би се финансирале обавезе из претходних задуживања.

“Тако ће у 2017 години задужење износити 220 милиона, 2018 године 146 милиона, 2019 502 милиона, 2020- 743 милиона. Да не говоримо колике ће камате бити. 2017 ћемо плаћати 95 милиона само за камате. Да не говоримо о социјалним издацима. Дакле, 16 милиона еура се жели уштедјети на мајке, а камату плаћамо 95 милиона. У наредној години камату плаћамо 88 милиона, у 2019- 96 милиона, у 2020ој – 84 милиона, у 2021 – 81 милион. Зашто од 700 милиона еура пореског дуга који акумулиран у протеклих 7 до 10 година Влада сматра да у 2017ој може наплатити 12 милиона?”, питао је Коњевић

Преко 60 привредних субјеката дужни су преко пола милиона еура за порезе и доприносе. Укупан износ тих субјеката је преко 120 милиона еура. Дуг за порез на промет непокретности у протеклих 10 година у Црне Горе је 45 милиона еура.

“Црна Гора је због овакве економске политике која се базирала само на распродаји народне имовине и издавању гаранција за пропале инвеститоре платила преко 200 милиона еура гаранције у протеклих неколико година. Не треба нам велико економско знање како би закључили докле је погрешна економска политика довела грађане ЦГ. Довела их је на руб егзистенције и сада се спас тражи кроз непримјену закона за дјечије додатке , неусклађивање минулог рада за људе који су радили по 10, 20 или 30 година. Ни ова ни претходна Влада није утврдила елементарну одговорност било било кога у државној администрацији ко је својим чињењем или нечињењем допринио да грађани ЦГ плате 10 милиона еура”, каже Коњевић.

 

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here