Насловна Насловна Коњевић: Ако не буде позива за НАТО – биће избора

Коњевић: Ако не буде позива за НАТО – биће избора

1
ПОДИЈЕЛИ

konjevic

Парламентарни избори били би једино рјешење уколико Црна Гора не добије позивницу за чланство у НАТО и ако не буду испуњени услови за даљи напредак у европским интеграцијама у вези са поглављима 23 и 24, поручио је министар унутрашњих послова и потпредсједник Социјалдемократске партије Рашко Коњевић.

Он сматра да би такав развој догађаја био велики неуспјех Владе, јер би се показало да је изгубила подршку кључних европских партнера.

На питање како коментарише поруку француског предсјсдника Франсоа Оланда да НАТО не треба даље да се шири, Коњевић је „Дану“ казао да су закључци последњег самита у Велсу афирмисали су напредак Црне Горе и до краја 2015. године је остављена могућност да се на министарском нивоу донесе одлука о позиву Црној Гори да постане чланица НАТО.

Ово је први пут да се одлука о позиву за чланство може усагласити на министарском нивоу, што доказује колико је НАТО остао привржен идеји проширења. НАТО је потврдио да је Црна Гора на корак од позива уколико у 2015. години настави са реформа у сектору безбједности и додатно оснажи владавину права. Мање је важно да ли ћемо позив добити крајем ове године одлуком министарског савјета или на самиту у првој половини наредне године. Црна Гора ће у мандату ове владе добијањем позива за чланство у НАТО реализовати свој најважнији циљ након обнове независности“, навео је он.

Према његовим ријечима, припадност НАТО-у додатно ће допринијети стабилизацији региона и послати јасну поруку западним инвеститорима да је Црна Гора стабилна и сигурна за њихове инвестиције.

djukanovic-krivokapica

„Јасно је искуство других држава које су ушле у НАТО након уласка економије оснажене су новим западним инвестицијама које су продуковале привредни раст и нова запошљавања. Постати дио ширег система безбједности финална је потврда црногорске независности и територијалног интегритета и суверенитета“, поручује Коњевић.

Он је одговорио и на питање како ће новонастале околности утицати на стабилност владајуће коалиције, имајући у виду ранији став лидера СДП-а Ранка Кривокапића да су са ДПС-ом због евроатлантских интеграција те колико је реална опција да дође до нових избора.

Кривокапић није рекао да смо са ДПС-ом само због НАТО-а. Он је рекао да је чланство у НАТО кључни разлог за сарадњу са ДПС-ом. Поред тог кључног разлога важан је и онај око заједничког опредјељења да наставимо да радимо на реформама на путу ЕУ интеграција. Рад Владе ће бити посвећен остваривању привремених мјерила у поглављима 23 и 24, као и испуњавању обавеза за добијање позива за чланство у НАТО. Уколико постигнемо резултате који ће обезбиједити наставак ЕУ интеграција и добијемо позивнице за чланство у НАТО Влада је остварила два велика циља и то би био велики успјех. Ако ти резултати изостану то би био велики неуспјех Владе, значио би да је Влада изгубила подршку кључних европских партнера и избори би били једино рјешење„, казао је Коњевић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here