Насловна Поглед „Конфликт у Украјини се може проширити“

„Конфликт у Украјини се може проширити“

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјинска криза могла би да „прерасте у шири конфликт“ јер ствари „нису птпуно под контролом“, рекао генерални секретар ОЕБС Ланберто Занијер у Давосу.

zanijer

У изјави за Франс прес он је на маргини економског форума у Давосу рекао да је „забринут“ оценивши да је украјински сукоб „елемент нестабилности који може да се развије, и да прерасте у шири конфикт“.

Сукоби јачају на сепаратистичком истоку Украјине где је ноћас, према наводима локалних власти, пет цивила убијено, а 29 повређено у гранатирању Доњецка.

Русија је данас оптужила САД да желе да „доминирају светом“, посебно намећући Европљанима свој став о украјинској кризи.

Занијер је рекао да се доводе у питање границе, и додао се губи елемент стабилности у међународним односима ако поново почне да се расправља о основним принципима на којима је ОЕБС радио последњих 40 година развијајући инструменте за заштиту националних мањина, или прихватајући основне принципе као што је непроменљивост граница и гаранција територијалног интегритета земаља.

Шире од Украјине, велики актери као што су САД и Русија требало би да могу да раде заједно на глобалним питањима, о којима има сагласности, као што је тероризам, животна околина, енергија, питањима од заједничког интереса, додао је Заниер.

Он је поновио да нема „војног решења“ за украјински сукоб и да треба тражити политичко решење у складу са споразумима из Минска од септембра прошле године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here