Насловна Политика Конатар: Предлог буџета показао у коликој смо кризи

Конатар: Предлог буџета показао у коликој смо кризи

0
ПОДИЈЕЛИ

Предлог закона о буџету за 2017. неприхватљив је за Грађански покрет УРА, поручио је члан координационог одбора Грађанског покрета УРА Милош Конатар.

„Предлог буџета показао је да се јавне финансије наше државе и даље налазе у забрињавајуће лошем стању. У крајњем Влада је овим предлогом опет показала да је ништа више до интересна каста која брине само о малом броју привилегованих, а не о свим грађанима и општем добру и напретку Црне Горе. Одавно је јасно да су Црној Гори под хитно неопходне реформе, снажан заокрет у економији и нова социјална политика.

Влада планира да све грађане у 2017. години задужи за додатних 454 милиона еура (25% укупног буџета), док у наредне четири године, до 2020. планирају укупно да задуже Црну Гору за 2,2 милијарде еура. Овим темпом задуживања јавни дуг ће већ на крају 2017. године достићи ниво од 3 милијарде еура (74,75% БДПа)! Посебно забрињава чињеница да ћемо у 2017. години само за камате на кредите платити 95,3 милиона еура, а у наредне четири до 2020. укупно 365 милиона еура! Како да се не запитамо колико је то само нових школа, вртића или болница. У каквом стању се тренутно налазе државне финансије, можда најбоље говори податак да ће се Црна Гора током 2017. године, и током наредне четири године, дневно задуживати 1,5 милиона еура!“, навео је Конатар на пресс конференцији.

Како је рекао, Црна Гора данас није ни праведна, ни солидарна земља.

„Нажалост, постајемо земља апсурда, јер како другачије назвати предлог за укидањем дјечјих додатака за дјецу незапослених родитеља, њих око 4.300? Како назвати предлог да се мајкама са троје и више дјеце накнаде смање за 25%, а државним функционерима само за 8%? Шта рећи о предлогу да се замрзну плате, стопира обрачун минулог рада, запосленима у просвјети, науци, здравству, судству, јавној управи, а да тајкуни, пријатељи и људи блиски бившем премијеру Дјукановићу и врху ДПСа држави Црној Гори дугују 770 милиона еура неплаћеног пореза!? Морамо рећи само једно – промјене, и то што прије!“, наводи Конатар.

Како је додао, ми и даље живимо у земљи гдје се више даје на службена путовања функционерима, него што се даје дјеци преко дјечјих додатака.

„Чак је буџетом за 2017. годину предвидјено повећање издатака за службена путовања за 297 хиљада еура (+6%), док је за дјечје додатке предвиђено смањење за чак 1,3 милиона еура (-27%). Колико се водило рачуна о рационализацији и штедњи говоре и следећи подаци: трошкови репрезентације се у 2017. години повећавају за 92 хиљаде еура (+20%), трошкови адвокатских и нотарских услуга се повећавају за 1,1 милион еура (+33%), док се нетранспаренте, а неријетко и сумњиве консултантске услуге повећавају за 10 милиона еура (+34%) на 40 милиона на годишњем нивоу. Осим смањења дјечих додатака, што је за нас у Грађанском покрету УРА неприхватљиво, Влада је одлучила да у 2017. години смањи ионако мала давања за материјално обезбјеђење породице за 4,8 милиона еура (-30%). На овако неправедан начин Влада “брине” о социјално угроженима у Црној Гори, мјере штедње спроводи и узима од оних којима треба помоћи. Ови бројеви најбоље говоре о “искрености” потпредсједника Владе Симовића када је рекао да “неће резати тамо гдје је најтање”, у ствари је мислио да неће резати тамо гдје њих највише боли, а то су њихови новчаници и привилегије. Јавно питам потпредсједника Владе Симовића: зашто не уштедите на десетинама милиона еура којима коруптивно додјељујете поклон станове вашим послушним политичким функционерима из ДПСа и сателита, умјесто што сте терет штедње превалили на мајке, дјецу и социјално угрожене грађане Црне Горе?“, пита се Конатар.

Он сматра да је неморално и неодговорно смањивати накнаде мајкама, укидати дјечји додатак, замрзавати плате, а да истовремено порески дуг износи 770 милиона еура, од чега је Влада планирала да у 2017. години наплати само 12 милиона еура.

„Умјесто солидарности са грађанима, Влада показује солидарност са њима блиским тајкунима и пропалим бизнисменима, опраштајући им 650 милиона еура, јер је својим санационим планом као наплативи порески дуг предвидјела само 120 милиона еура. О наплати царинског дуга (6 милиона еура) и дуга по основу концесија (6 милиона еура) у Влади очигледно ни не размишљају. Да иронија буде већа на дјечје додатке се планира уштедјети 1,65 милиона еура, што је суштински показатељ карактера ове владе континуитета ДПСа. По ко зна који пут, цијену погубне Владине економске политике, платиће грађани Црне Горе. Најављено повећање акциза ће довести до повећања цијена горива, што ће условити даља поскупљења, а истовремено са тим Влада смањује социјалне накнаде, укида дјечје додатке и замрзава плате. Нажалост, овај начин ће бити угрожени најрањивији слојеви становништва и сви грађани Црне Горе који немају функционерске плате и привилегије, и не припадају уском кругу људи блиских власти. На сцени је још једна изборна превара ДПСа, по којој ће грађани опет извући дебљи крај. Зато су нам неопходне хитне реформе, водјење домаћинске и одговорне економске политике, која ће се заснивати на знању и производњи нових вриједности. Вријеме је да од Црне Горе коначно направимо солидарну и праведну државу која брине о грађанима“, закључио је Конатар.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here