Насловна Политика Коморовски: На Пољацима је да буду захвални Црвеној армији

Коморовски: На Пољацима је да буду захвални Црвеној армији

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Пољске Бронислав Коморовски изјавио је пред 70. годишњицу ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц да није на Пољацима да процјењују која нација је за то имала веће заслуге, већ да са захвалношћу памте да их је њемачке окупације ослобађала цијела Црвена армија и војници свих народности у њој.

komorovski

Нема сумњи да је логор ослободила совјетска армија у цијелом свом националном шаренилу (…) Ослобођење Аушвица било је дио велике операције Првог украјинског фронта под командом маршала Коњева. Црвена армија се борила у Малопољском војводству и шлезији. Није наша улога да оцјењујемо ко је имао веће заслуге. Наша улога је да са захвалношћу памтимо све, такође и Русе и Украјинце, који су окончали њемачку окупацију и све њене гадости“, казао је пољски предсједник у интервјуу дневнику Газета виборча.

Коморовски је поново осудио сваку политизацију 70. годишњице ослобођења највећег концентрационог логора који су Хитлерови нацисти подигли на југу окупиране Пољске, пошто не јењава спор око тога да је због сукоба у Украјини Пољска избјегла да директно позове предсједника Русије Владимира Путина.

Руско Министарство иностраних послова такође тражи од шефа пољске дипломатије Гжегожа Схетине званично извињење за то што је казао да су Аушвиц ослободили Украјинци а Русе није поменуо.

„Међународни савјет Аушвица добио је велика овлашћења а пољска држава се повукла из управљања музејом у логору. Треба бити досљедан и имати повјерење у Савет. Савјет је донио одлуку да се (на годишњицу) нико не позива, него се само обавјештава и то је принцип који треба да важи за све“, објаснио је Коморовски како то да ове године нису позвани директно државници а јавности ће се 27. јануара на

Дан сјећања на жртве холокауста у Аушвицу обратити само преживјели логораши.

„Руска страна је такође примила к знању да упркос томе што нема званичног позива од Пољске, може да буде представљена на одговарајућем нивоу. Шаље шефа администрације Кремља, Сергеја Иванова који представља веома висок ниво руских власти. Сматрам да је тиме ствар закључена“, казао је Коморовски.

Пољски предсједник додао је да је на свакој од обавјештених држава било да сама одлучи ко ће је представљати на 70. годишњици ослобођења Аушвица, 27. јануара а да су неке друге државе одлучиле да пошаљу шефове држава или влада.

„На комеморативну свечаност доћи ће два краљевска пара, четири престолонасљедника, 12 предсједника, шест премијера, представнике ће имати и Европска унија, Савјет Европе, УНЕСКО. Сви они су искористили исту формулацију обавјештења“, казао је Коморовски а сваку политизацију годишњице осудио као неумјесну.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here