Насловна Политика Комисија Бундестага тужи Меркелову Уставном суду Немачке

Комисија Бундестага тужи Меркелову Уставном суду Немачке

0
ПОДИЈЕЛИ

Комисија немачког Бундестага за конролу деловања националне обавештајне службе (BND) најавила је да ће уставном суду поднети тужбу против владе Ангеле Меркел, због открића да да се BND бавила шпијунажом по целој Европи за рачун Американаца и по њиховим наруџбинама.

deutschland_bundestag

Формални разлог је – одбијање Меркелове да тој комисији Бундестага дости списак „објеката“ које је BND у тим тајним аранжманима шпијунирала. Најчешће на захтев америчке Агенције за националну безбедност (NSA).

Одбијање је изазвало незадовољство већине чланова комисије. Немачки медији су већ објавили да је то радно тело Бундестага – ради обраћања Уставном суду Немачке – „већ ангажовало правне експерте“.

По немачким законима, комисија контролише деловање свих обавештајних служби на целој територији Немачке, а њен резон је овај: ако су неки „објекти“, на захтев NSA, праћени без нашег знања – онда је то кршење закона о специјалним и тајним службама.

Овај немачки закон, иначе, тајним службама даје широка овлашћења: поред осталог, да пресрећу мејлове и прислушкују телефонске разговоре „ради заштите демократских вредности или одбране државног интегритета“.

Према том закону, сарадња са тајним службама других држава није законски основ за обавештајно деловање, поготово ако о томе нису обавештене надлежни државни органи (у овом случају комисија). Влада Меркелове већ се суочила са ултиматумом комисије: или ћемо добити списак лица која су праћена на захтев NSA – или ће овлашћења BND бити „суштински смањена“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here