Насловна Насловна Комични покушај режимских медија да прикажу „руски империјализам“ у ЦГ

Комични покушај режимских медија да прикажу „руски империјализам“ у ЦГ

5
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Ненад Зорић

Чак и да је став о уједињењу црногорске опозиције потекао из званичног Кремља — а никако није, нити ће — у њему нема ничег што је против државе Црне Горе. Писмо Сергеја Железњака једнако је позивима иних западних званичника на јачање демократије у свим држава бивше Југославије. Устоличење воље народа желе сви. Зар не?

Ниђе ништа. Овако би — да није Србије последњу деценију и по, и Русије последњих неколико година — изгледао одговор на питање шта укалупљене бирократе, морско-брдска олигархија, представници медија без језика, привредници без привреде, кратковиди интелектуалци и сви остали око и уз главаша Мила Ђукановића могу да понуде грађанима Црне Горе.

Гуслање у празно

Знају то, веома добро, и сви побројани. Зато грађанима мало-мало па продају страх. Радња која траје у континуитету је паљење сирена због великосрпске хегемоније која, ето, само што није, а они „док Срби надиру“ деценијама не мичу из фотеља. Пошто и у тако малобројној држави каква је Црна Гора једна те иста прича не може вечно да маже очи народу, а поготову због сплета геополитичких околности, од бирача отуђени властодршци продају страх и од Русије.

Да је политика човек, а у Црној Гори је то чињеница готово четврт века, и да медијске вести нису као у Северној Кореји било би сигурно наслова: „Ништа чоек“.

Међутим, учаурени експеримент од институција је непромењен, а и ближе се избори за које Ђукановић тврди да су пресудни и да говоре о томе да ли ће државу вратити десет година у прошлост или ће ићи у будућност — онда у дневнику „Побједа“ освану „побједоносне“ поруке како је „притисак Русије на Црну Гору ушао у бруталнију фазу“. ′Ајде, има ли живих.

Мило и његова машинерија као да заборављају да је пре десет година Русија била уз Црну Гору и да се није мешала у одлуку о независности од Србије. Или је страх од губитка власти (а можда и слободе) натерао режимску камарилу да алармирају све јер су осетили да ће можда сваки глас бити важан.

Логореична фикција где јој место није

Зато из пера књижевника Милорада Поповића обзнањују како је „репертоар руске империјалне политике према Црној Гори веома разуђен: отворену финансијску, дипломатску, пропагандну, наводно и обавештајну подршку добијају антизападне, панславистичке и великосрпске странке, Српска православна црква, антинатовске невладине организације и медији, али и такозвани независни листови и телевизије са пронатовском реториком и америчким капиталом, те утицајне НВО које имају милионске грантове од институција ЕУ и Америке“.

Надамо се да сте успели да прочитате ову силу од набрајања. Књижевници воле слова, па их зато господин Поповић не штеди јер осим Аца и Мила Ђукановића поброја да Русија финансира све у Црној Гори. Али, не лези враже, изгледа да су Руси — пошто ситуација на терену остаје непромењена и после „улагања“ — лоше газде јер плаћају људе који не доносе резултате. Неће бити, ако је некад и била наивна, Русија то сигурно више није.

Но, све то не спречава логореичног књижевника — усталог у одбрану нације од оних који су им стварање и очување те нације и државе вековима помагали, па и на своју штету — да фалсификује историју. У уметничким штивима фикција је дозвољена, али у озбиљним полемикама, па чак и кад их отварају књижевници, није сврсисходно тврдити како је „ово трећи пут у последњих 160 година да Русија организује опозицију у Црној Гори, са намером да осујети већи степен државне самосталности и прозападни смер спољне политике“.

Тај, наводно трећи пут, односи се на став политичара из Русије Сергеја Жељезнака о стварању уједињене опозиције у Црној Гори.

Џаба, због историје

Да ли Црну Гору чека радикална промена политике? Чак и да је овакав став потекао из званичног Кремља — а никако није нити ће — у њему нема ничег што је против државе Црне Горе. Став Железњака једнак је позивима иних западних званичника и чиновника на јачање демократије, као у Црној Гори тако и у свим држава бивше Југославије, па и предлог за уједињење опозиције није ништа до жеља за устоличење демократије.

То што је господину Поповићу и осталим чаушима режим Мила Ђукановића једнако држава Црна Гора није проблем Железњака, Русије, Србије, опозиције у Црној Гори, оног малог броја честитих новинара и интелектуалаца… Већ искључиво огромна мана еветефендија око Ђукановића. И самог Ђукановића, наравно.

Зато, господо ђетићи, ако вам је већ стало до нације, државе и слободе, понудите народу хлеб. Или му омогућите посао, па ће он сам купити и хлеб и са хлебом. У супротном, ако не на овим, народ ће прогледати на следећим изборима. А тада се неће бројати само гласови. Русија и Србија ће се држати по страни. Па је боље да их и ви сад мање узимате у уста. Хонорар за бесплатан савет је гратис. Због историје. Традиције. И због будућности.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Зато, господо ђетићи, ако вам је већ стало до нације, државе и слободе, понудите народу хлеб. Или му омогућите посао, па ће он сам купити и хлеб и са хлебом. У супротном, ако не на овим, народ ће прогледати на следећим изборима. А тада се неће бројати само гласови. Русија и Србија ће се држати по страни. Па је боље да их и ви сад мање узимате у уста. Хонорар за бесплатан савет је гратис. Због историје. Традиције. И због будућности.

  Hvala za ovaj zakljucak,ali je suvise blag,ovom nesretnom narodu ntreba reci istinu onakvu kakva je,medjutim iako je velika vecina zna javno nece da se o tome cuje.
  Pola miliona ili nesto malo vise umislilo da je nesto pa hoce da razgovra na ravne casti sa EU Amerikom Rusijom i Kinom,saka jada koja je uglavnom izucavala i izucava laznu istoriju a 80% naroda nema porodncno stablo ili bilo kakv dokument unazad 200 godina.Nasuprot tome hoce svakome da dijele lekcije bilo istorija bilo cojstvo junastvo i vjera.Nije dovoljno imati dvas Sveca i na tome temeljiti svremenu drzavu i njeno funkcionisanje ,nije dovoljno pljackati turske karvane i na tome temeljiti pobjedu nad Otomanskom impreijom.Nije dovoljno hvaliti sebe a ruziti druge i time dokazivati svoje postojanje i svoj neki ponos ,treba sacekati da jos neko nesto drugi o tebi kaze,a ko kaze.
  Najbolji smo u isinuacijama i prevarama.sujetan narod sujetna vlast.sve u jednom a to je dobar kljuc za propast!

 2. 0
  0

  Strah od zlocestih i imperijalnih Rusa je roba, vrlo trazena roba, ne bjelosvjetskim pijacama opsena i obmana!
  Kako je to jos od onda, od Napoleonovih ratova, Oktobarske i komunisticke Rusije.
  Tako kako su oni zajahali pola svijeta, kolonizovali!?
  Bas valah, i meni je dosta tijeh Rusa, sto plase cestit i fini anglo-saksonski svijet.
  Kako su straasnii!
  Samom pojavom strasni, imenom svojim,
  Najstrasniji!
  Krv lede u venama svijeta, koji je, vidimo, Bozja basca i Misir raznoga, sarenoga naroda.
  Vec da nije Rusa da remete idilu.
  Kako ja to razumijem, samo mi ne ide u glavu, sto se toliko jos plase i NAS SRBA!!!
  Mnogo je dva straha za mirnu i bericetnu planetu.
  Mnogo brate.Mnogo!

 3. 0
  0

  Ruski predsjednik Vladimir Putin je zabranio prodaju Microsoftovih proizvoda u Rusiji i stavio Bill Gatesa na nadzornu listu Federalne sigurnosne službe
  Navodeći zbog “zabrinutost zbog sigurnosti i pouzdanosti”, Putin je naredio da uklanjanje tvrtke softvera Microsoft, krene odmah.
  Glasnogovornik vlade Sergej Zheleznyak objasnio da je Microsoft bio uhvaćen u obavljanje “minutnog nadzora” milijuna građana Rusije – kao i građana drugih zemalja.
  “SAD, koji se predstavlja kao bastion demokracije, a u stvari provodi minutni nadzor nad desecima milijuna građana Rusije i drugih zemalja.”
  “Sve glavne internetske tvrtke koje su nastale u SAD-u su uključene u ovu ružnu priču, a ta tvrtka posluje na teritoriju naše zemlje”, rekao je glasnogovornik Kremlja.
  Microsoftovog osnivača Billa Gatesa je također Rusija stavila na nadzornu listu Federalne Sigurnosne Službe (FSB) zbog daljnje istrage, uz nadu Kremlja da će se Gates pridružiti George Sorosu i Jacob Rothschildu na crnoj listi Ruske Federacije.
  Potpora domaćoj industriji
  Bloomberg je izvijestio da su Artem Ermolaev, voditelj informacijske tehnologije u Moskvi, i ruski ministar komunikacija Vlade Nikolaj Nikiforov, izjavili je da će Moskva u početku zamijeniti Microsoft Exchange Server i Outlook na tisuće računala sa sustavom e-pošte razvijenim od strane ruske tvrtke Rostelecom PJSC.
  Sljedeće godine će se instalirati softver koji je razvila tvrtka “New Cloud Technologies” – drugi ruski dobavljač softvera – na milijune kompjutera. Čak će i Microsoft Office i Windows biti zamijenjeni s domaćim verzijama, rekao je Ermolaev.
  “Želimo da se novac poreznih obveznika i državnih poduzeća prvenstveno troši na lokalni softver”, rekao je Nikiforov, dodajući da od sljedeće godine država stisnuti remen firmama i državnim institucijama koje se ne odluče za domaće alternative softvera.
  Microsoft nije odgovorio na zahtjeve za komentarom.

  NoviSvjetskiPoredak.com

 4. 0
  0

  Милорад Поповић, „Русија, лирика“

  „Složenjicin je desno od ruskih careva“
  a levo
  lijevo su Pasternak, Pugačov i Cvetajeva
  lijevo je Don
  lijevo od Dona je srce
  lijevo su astronomi, filozofi, lijevo, lijevo, lijevo
  desno su burlaci
  desno je mjesec
  desno je Astapovo
  lijevo i desno su smrt

  Rusija, lirika, zaštitnice
  divno li u nebo lete
  komsomolci, bojari, akmeisti

  Песник, замало да проговори екавицом… (ако није штампарска грешка)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here