Насловна Поглед Комерсант: Руси већи Срби од Срба

Комерсант: Руси већи Срби од Срба

3
ПОДИЈЕЛИ

rusija_i_srbijaГрупа руских посланика намерава да предложи Думи да не призна изборе на Косову, а поједини политичари и новинари желе да се прикажу као веће српске патриоте од самих власти у Београду, које су, супротно томе, позвале косовске Србе да изађу на изборе, оцењује данас московски радио Комерсант ФМ.

У коментару се подсећа да су водећи српски медији објавили упадљив наслов „Русија не признаје резултате избора на Косову“ и додаје да ће многи Срби, видевши наслов и не процитавши пажљиво текст остати убеђени да су Русија, Кремљ, председник Владимир Путин саопштили да су избори на Косову нелегитимни и да тиме иду против председника
Томислава Николића и владајуће коалиције.

„Испада да су руске власти показале да су веће српске патриоте, него умерени националиста Николић и његова екипа“, додаје се у коментару.

Радио, међутим, указује да о нелегитимности избора нису говорили ни Путин, ни министар спољних послова Сергеј Лавров, већ само посланик Михаил Јемељанов, из Праведне Русије. он је обећао да ће већ 12. новембра та партија предложити Думи предлог резолуције о непризнавању избора на Косову.

„С тим у вези, поставља се питање да ли је посланик усагласио своју позицију са администрацијом председника или са министарством спољних послова. Јер, уз сво уважавање Јермољева, он нема овлашћење да иступа у име целе Русије“, додаје радио Комерсант.

„Изгледа је код неких наших сународника много јак великосрпски политички свраб. И не само код посланика“, наводи се у коментару и додаје да је на дан гласања на једном руском државном каналу објављена репортажа чији је аутор „фактички оптужио власти у Београду за издају косовских Срба, у замену за интеграцију са ЕУ“.

Аутор коментара указује да се може „заменити, уступити, продати“ само оно што се поседује, а да Београд већ 14 година не контролише Косово, те да се ситуација неће променити без обзира на репортаже руских телевизија. С друге стране, додаје се у коментару, ако је већ Николић који је дошао на власт са патриотским паролама, заузео управо такву позицију о Косову, очигледно да је имао јаке разлоге.

„Тог човека, који је почео политичку каријеру под знамењима ултанационалисте Војислава Шешеља, тешко је назвати западним политичарем, космополитом, либералом. За Николића, као и за већину Срба губитак Косова је лична трагедија И вечни бол. Али шта сада чинити? Ратовати са целим НАТО за област где су 90 одсто становништва Албанци?“, наводи се у коментару.

Аутор оцењује да је „живот научио Николића да постане реалиста, да одбаци ефектне, али празне пароле и да покуша да спасе оно што се још спасти може, на пример да Косово не постане чисто моноетничко, и да у органима власти буде максимално могуће Срба“.

„Можда је то погрешна рачуница. Можда, без обзира на сва обећања Запада, Косово и не постане цивилизовано, мултиетничко, можда се Албанци неће зауставити у кршењу права Срба. У сваком случају, ми не треба да судимо оне који данас седе на власти у Београду, не треба ми да их оптужујемо за издају српског народа“, наводи аутор.

У коментару се додаје да је ‘веома згодно“ позивати на конфротацију са целим светом, на вечну самоизолацију, на рат до последњег Србина, седећи у кабинету у Думи, или у телевизијском студију“.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here