Насловна Друштво Комерсант: Багајев, којег је Црна Гора изручила Москви, умијешан у убиства 63...

Комерсант: Багајев, којег је Црна Гора изручила Москви, умијешан у убиства 63 особе

0
ПОДИЈЕЛИ

Члан руске криминалне групе Иван Багајев, којег су власти Црне Горе прошлог викенда изручиле Русији, биће сјутра пребачен из Москве у Владикавказ, гдје ће му бити суђено за учешће у 48 криминалних дјела, укључујући и убиства 63 особе, пише данашњи московски дневник Комерсант.

ivan-bagajev

За Багајевом, са надимком Толик, потјерница је расписана још 2009. јер је, по тврдњама Истражног комитета за Сјевернокавкаски федерални округ, помагао криминалној групи Аслана Гагајева, снабдијевајући је оружјем, муницијом, униформама и обезбеђујући им превоз. Послије извршених кривичних дјела, сакупљао је оружје и аутомобиле и уништавао их, додаје лист, преноси Бета.

Лист наводи да је истрага утврдила да су уз његову помоћ, између осталих, убијени високи функционер полиције Сјеверне Осетије Виталиј Чељдијев и његов син, као и потпредсједник те републике Казбек Пагијев и његов возач.

Комерсант пише да је Багајев ухапшен у Црној Гори 27. јануара ове године, када је имао пасош Украјине на име Дарабан. Без обзира што је документ очигледно био фалсификован, јер је на њему била залијепљена друга фотографија, Багајев је пред црногорским судом, који је разматрао захтјев Русије о екстрадицији, наставио да тврди да је украјински држављанин.

Багајев је тврдио да га у Русији очекују мучења и неправедно суђење и чак је затражио политички азил у Црној Гори, наводи дневник.

Међути, црногорске власти затражиле су од Украјине идентификацију Дарабана и добиле одговор да је Багајев незаконито користио пасош на име Дарабана. На крају је послат у Москву, гдје му је суд одредио хапшење, а истрага очекује да ће уз његову помоћ успјети да расвијетли не само детаље извшених убистава у Москви и Северној Осетији, већ и да утврди којим каналима је набављао оружје, наводи Комерсант.

Црногорски медији су објавили да је Москви Багајев „опонент проруске власти у Северној Осетији“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here