Насловна Мозаик Комеморација за Манду: С оне стране дуге

Комеморација за Манду: С оне стране дуге

0
ПОДИЈЕЛИ

Комеморација у препуном позоришту почела је песмом „С оне стране дуге“ и сценама из представа, филмова, приказивањем приватних фотографија.

На почетку комеморације обратио се Милан Караџић који је рекао да ће Манда трајати међу нама заувек:

Када је играо своју прву улогу нисам могао ни да сањам да ће бити овакав глумац. Све улоге играо је за људе, децу и све оне који су знали какав је глумац. Ми знамо све цене које је морао да плаћа у Бухи и око Бухе, живео је животе свих нас, запостављајући свој. Сваку улогу која му је поверена одиграо је бриљантно. Све може и уме Манда. У све што ради верујемо, сем у његову смрт. Твој останак с нама је поетска истина”.

Горан Јевтић се од Манде опростио речима: “Стално је био насмејан и стално му је било важно да смо ми добро. Та брига за нас направила је чврсту породицу. Ми смо радили све како би ти рекао , надам се да нећеш бити љут. И када завршимо позориште, остаће нам да се сећамо тебе. Хвала за све што си учинио за нас, ти си наш капетан и без обзира што си последњег одиграо капетана Куку нема везе, јер ти си највећи Петар Пан од свих нас. Путуј, капетане, нећемо те изневерити, вечно ти хвала и волимо те„.

Комеморацији присуствују и државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, градски менаџер Горан Весић.

Манда ће бити сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Опело почиње у 13.30 у Цркви Светог Николе.

Милорад Мандић Манда (1961-2016) преминуо је у среду, након што му је позлило током извођења представе „Петар Пан“ у Установи културе „Вук Караџић“.

Манда је заспао у костиму Капетана Куке, али ми знамо да је он био Петар Пан, вечити дечак који је много желео, много сањао и који је непрестано летео. Зато ипак и даље не верујемо да није више са нама, и обраћамо му се директно, јер знамо да може да нас чује: Мандо, хвала ти, волимо те и чуваћемо те! И чуваћемо наше позориште“, написао је поводом изненадне смрти свог управника ансамбл позоришта „Бошко Буха“.

Од Мандића су се претходних дана опрштале колеге и пријатељи са неверицом примајући вест о његовој прераној смрти.

Милорад Мандић – Манда био је изузетан, непоновљив и велики мајстор глумачке уметности„, исткла је екипа серије „Село гори, а баба се чешља“ на челу са редитељем и глумцем Радошом Бајићем.

Дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић ће памтити Мандића по оптимизму и ведрини које је исказивао при сваком сусрету.

Вољени Манда био је херој детинства глумца Бојана Перића, али и генерација деце која су одрастала уз његову емисију „С оне стране дуге“ и позоришне представе. Речима „с оне стране туге“ Бранислав Трифуновић изразио је своје жаљење за колегом, а глумица Маријана Мићић написала је на свом твитер профилу: „Боже, има ли краја?!“, алудирајући на чињеницу да су нас у кратком временском периоду напустили и Драган Николић, Велимир Бата Живојиновић и Маринко Маџгаљ.

 

 

„По мени је суштина да направиш нешто што ће да остане генерацијама. Не као узор или икона, него да буде идеја на којој ће се после градити. И као човек и као глумац морам да будем искрен и отворен, нема никаквих тајни, нема скривених намера. Бити лицемер у овом послу је катастрофа. Или га радиш или не радиш. Кад ме сретне неко ко је пре двадесет година пратио дечју емисију коју сам радио, прво ме забрине колико сам матор, а онда ме врати у то време кад сам био млад, и буде ми драго. Видим да је и он запамтио нешто, јер сам несебично делио своја искуства са свима“ написао је Мандић о себи.

На својој матичној и на многим другим сценама одиграо је више од 30 позоришних комада, снимио преко 20 играних филмова и више од 15 ТВ серијала.

Поред годишњих награда своје куће, добитник је и Златног ћурана на фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини, две награде „Јоаким Вујућ“, Златне значке Културно просветне заједнице Београда, а 6. јуна ове године му је додељена Плакета Југословенске кинотеке за изузетан допринос филмској уметности.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here