Насловна Политика Коме су све тражене оставке током 2014. и ко их није дао

Коме су све тражене оставке током 2014. и ко их није дао

0
ПОДИЈЕЛИ

Ако ипак поднесу оставке, то је најчешће кад захтјев дође од неке више силе. У преводу: кад се мора.

20a017606fb9f3d0bfc107b21f74a742

Готово да не прође ни једна радна седмица да у Црној Гори неки државни функционер не буде позван да поднесе оставку. А дешава се да прођу и године без вијести да се неко одрекао функције.

Када их пак поднесу, то је најчешће кад захтјев дође од неке више силе. У преводу: кад се мора. Такав је случај са недавном оставком сефа АНБ-а Бора Вучинића, која је услиједила након разговора са премијером Милом Ђукановићем. У противном, оставке углавном не дају живи.

Најсвјежији је случај министарке науке Сање Влаховић. Не само да се министарка оглушила о захтјеве из цивилног сектора и опозиције да поднесе оставку због утемељених оптужби да је кривотворила научни рад, него није подлегла ни позивима из иностранства.

Директор Међународног центра за истраживање туризма и угоститељства (ИЦТХР) из Велике Британије, професор Димитриос Бухалис позвао је недавно министарку Влаховић да због тога што је дословно преписала дио његовог истраживања, како је рекао, поднесе оставку. Mинистарка каже да неће јер поштује академске процедуре универзитета Медитеран који је тај рад вредновао. А по њима не постоји правни основ да се министар ухваћен у плагијату санкционише. Крај приче.

Министра рада и социјалног старања Предрага Бошковића протекле седмице радници и инвалиди рада са сјевера су по ко зна који пут позвали да поднесе оставку. Он одговара да је неће поднијети јер не види ни трунку своје одговорности: ,,Мислим да је све ово што радим у домену социјалне и дјечије заштите, на добробит свих грађана Црне Горе’’. За сада добробит осјећа једино министар. Радници пропалих предузећа из Рожаја и Бијелог Поља су констатовали да министар Бошковић има намјеру да покаже да је изнад народа и сиротиње и да му нико не може ништа. Очигледно.

Ни министар полиције Рашко Коњевић не помишља да се повуче. И поред ескалације насиља по црногорским градовима и неразријешених убистава. Он, међутим, има бољу стратегију – прави увиђаје и мудро ћути.

Оставку су током 2014. више пута тражили и министру пољопривреде Петру Ивановићу, због нетранспарентног рада и манипулација подацима из пољопривреде. Ивановићу то није пало на памет да уради ни када је оптужен да је пословно повезан са наркобосом Дарком Шарићем.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here