Насловна Друштво Коме сметају руски „мигови“ на српском небу

Коме сметају руски „мигови“ на српском небу

2
ПОДИЈЕЛИ

Информација да ће Русија донирати Србији шест војних авиона „Миг-29“ изазвала је праву пометњу у про-НАТО круговима у Београду, који су одмах покренули медијску кампању не би ли како минирали тај изузетно важан посао за јачање одбрамбеног потенцијала Србије.

Тако „Блиц“ и „Б-92“, медији блиски Америчкој амбасади у Београду, свакодневно лансирају приче о томе како је донација руских „мигова“ штетна за Србију.

„Б-92“ објављује текст насловљен „Мигови ће бранити небо Србије, али и Русију од НАТО-а“, у којем се наводи да је „главни интерес Русије за овакав договор са Србијом учвршћивање интереса на Балкану, гдје су већина земаља чланице НАТО“.

„Блиц“ је на истој таласној дужини, па доводи у сумњу исплатљивост читавог посла, јер, наводно, Србију превише финансијски кошта набавка руских „мигова“, иако ће се платити само њихов ремонт.

С друге стране, војни аналитичар Мирослав Лазански каже да ће набавка шест авиона „Миг-29“ из Русије практично представљати поклон вриједан осамдесет милиона евра.

mig-29-2Половни МиГ-29 кошта од 25 до 28 милиона, а нов око 39 милиона евра. Ми добијамо шест авиона по цијени ремонта, а то је вриједност само једног половног“, рекао је Лазански.

Како каже, они ће бити ремонтовани у Белорусији и умногоме ће ојачати Војску Србије.

Нико из региона неће имати ескадрилу овог квалитета. Бивше земље Југославије немају авионе овог типа, а Србија и њена војска ће стајати боље и од Мађарске и од Румуније„, каже Лазански.

Такође, говорећи о томе одакле Србија набавља опрему, Лазански је навео да Србија и даље под „финим санкцијама САД и НАТО“.

Годинама смо покушавали да купимо машину за дубљење топовских цијеви, али то нико из НАТО земаља није хтео да нам да. Такође, не дају нам да вратимо цивилни радар на Копаонику. Зато ми користимо онај на Бесној кобили, али и за то добијамо упите од Брисела„, каже Лазански.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Кад „Блиц“ и „Б-92“ нешто похвале код нас, ја се дубоко замислим и забринем!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here