Насловна Колумне Коме нудимо Луку Бар?

Коме нудимо Луку Бар?

Дакле, преговарати са Србијом око "уласка" у Луку Бар спасоносно је и за пругу и за ауто -пут Београд - Бар, а о Луци да не говоримо

8
Даниловић у редакцији портала ИН4С

Пише: Горан Даниловић

Сарадња земаља Централне и Источне Европе са Кином, у оквиру Механизма „16+1“ обиљежена је конкретном понудом насег предсједника Владе Дуска Марковића. Дакле, за ту сарадњу ми смо спремни да понудимо Луку Бар?

Било би заиста охрабрујуће да нађемо стратеског партнера, мада збуњује став предсједника дрзаве Ђукановића који се колико јуче жалио на економски утицај Кине и Русије у региону? Наравно, била је то изјава за дневну славу и властито профилисање предсједниковог европског персоналитија. Рекло би се да је ова Марковићева изјава одговор Ђукановићу који се у својим спољнополитичким активностима понаша као предсједник Владе, а не као прилицно церемонијални предсједник државе.

Ипак, несто сумњам да је бас тако, те да ово није порука типа; Влада води домаћу и спољну политику или, Влада води економску политику, а ти Ђукановићу обуздај хормоне. Било би добро да јесте, али некако сам убијеђен да није.
Тешко је међутим, без обзира на наводно разилажење са Ђукановићем и то стратешког типа, изузев као бомбастичну, прихватити овакву понуду премијера Марковића по којој лука Бар треба да буде нова капија азијске и европске сарадње. Бомбастицно али празно. Лука Бар то скорије неће бити и њена једина нада је директно преговарање са Србијом.

Лука Пиреј, откако су је узели Кинези, доскочила је много озбиљнијој конкуренцији на Јадрану и у Средоземљу. Многи су схватили да тај растући гигант меље конкуренцију те да се пропустене шансе неће вратити. Италијани су приступањем миленијумском пројекту „Један појас један пут“ наљутили Европљане али, ипак, хватају прикључак прије других – воде рачуна о себи. Конкурентност Пирејске луке су добро осјетили. Само Србији, и то можда, дугорочно, Лука Бар може бити занимљива. Остали би од ње могли направити сто и Турци од Жељезаре или домаћи инвеститори од Комбината Алуминијума.
Ова власт је својевољно и једнострано, не водећи рачуна о стратеском еконономском планирању нарушила коректност политичких веза са Србијом обесмишљавајући и домаћи пројекат аутопута Бар – Београд. Домаћа терминолошка, па и суштинска, „иначица“ тог ауто пута је Бар – Бољаре? А Бару треба Бољаре скоро колико и Бољару Бар. Прије него од Пожеге настави са ауто-путем до Бољара Србија ће добро размислити. Очигледно је много важније од Прељине код Чачка кренути у изградњу ауто-пута преко Краљева, Крусевца и Трстеника до коридора 11 и петље на Појатама. Нашем ауто-путу пријети опасност да остане слијепо цријево чија „операција“ ће коштати најскупље икада.

Дакле, преговарати са Србијом око „уласка“ у Луку Бар спасоносно је и за пругу и за ауто -пут Београд – Бар, а о Луци да не говоримо.

Могло би се лако догодити да Србија модерном саобраћајницом буде повезана са Јадраном много прије преко Приштине и Призрена кроз Албанију него спајањем ауто пута код Бољара. Ако изостане мудрост и економсла прагматика умјесто најскупљег ауто – пута, неко је давно рекао, могли бисмо се хвалити најлуђим и најскупљим метроом на релацији Подгорица – Матесево!

Дакле, бомбастичне најаве и нуђења нам неће помоћи него, док смо на вријеме, пут под ноге па у Београд јер вам се, и нам се, једино исплати.

Аутор је посланик УЦГ

8 КОМЕНТАРИ

 1. 21
  1

  Diktator je ukopao i u crno zavio Crnu Goru,samo nas Bog moze spasiti,majka Srbija i bratska Rusija.. U pamet se braco Srbi u CG,drzimo se jedinstva srpskog roda,Srbija i Rep Srpska su nasa buducnost! Smognimo snage i dokrajcimo diktatora,svejedno mu je kraj,dotucimo magare dok je u blatu!

 2. 2
  23

  Vrlo je zanimljivo kada ovaj pop u pokušaju i filozof primitivizma razmišlja o ekonomiji. Otkud mu ideja da on o tome nešto zna? Jedine pare koje je zaradio u životu zaradio je šupljom pričom i prdnjavom i ono što je ukrao od Koštuničinih donacija i on sada drži lekcije o ekonomiji. Zemljo otvori se.

   • 3
    10

    Povezivanje auto puta kroz CG i Srbiju je dogovoreno između dvije vlade. Izgleda da je dogovoreno i da ga završe kinezi kroz privatno-javno partnerstvo (završiće ga i naplaćivati putarinu na ‘svojoj’ dionici do podmirenja dugova). Srbija nikada nije imala dovoljno novca da kupi luku Bar a nema ni sada. Imaju druge prioritete i kratak budžet. Šta će biti sa lukom odlučivaće oni kojima je to posao. Mislim da luka može imati samo neke manje poslove jer su je svi u okruženju pretekli, od Kopra do Drača, i da nikad ne može do ‘zvijezda’.

    • 12
     0

     Okreni , obrni jedini koji imaju interes oko Luke Bar su Srbi , odnosno Crna Gora nema kome drugom da je ponudi ukpliko nema mogucnosti , a nema , da samostalno upravlja lukom.Ako dobro shvatam , nema veceg neslaganja izmedju dva autora teksta kad se stvar ogolo do kraja.

 3. 4
  1

  Islamističko-teroristički „kolumnista“ i propagator „velike Albanije“, „Islamske države“ i NDH zvani „Komljeni“ nas ovdje „obogaćuje“ svojim „epohalnim“ otkrićima, konstatacijama i analizama u maniru „baba Smiljane“, pardon, „nane Nedžmije“!

 4. 4
  0

  Meni Danilović zaista nije simpatičan pa mi je jako žao što i tako antipatična osoba kod mene mora dobiti plus zato što ga napada velikoalbansko-džihadističko-ustaški „virtuelni bojovnik“ i psihički bolesnik kao što je Komlen.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here