Насловна Политика Комаданту САЈ-а посао процвјетао након пребијања грађана: Фирма Љешковића зарадила 219.000 евра

Комаданту САЈ-а посао процвјетао након пребијања грађана: Фирма Љешковића зарадила 219.000 евра

2
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Владимир Оташевић

Компанија суспендованог команданта Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) Радосава Љешковића остварила је у прошлој години нераспоређену добит од 219.731 евра. Ради се о никшићкој фирми „Krupac – Mont“, у којој Љешковић има 50 одсто власништва.

То се може видјети у финансијском извјештају те компаније за прошлу годину, достављеном Пореској управи Црне Горе, а у који је увид имала Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – Лупа. Интересантно је да је та фирма годинама уназад биљежила само губитке у пословању, што је промијењено након грађанских протеста одржаних 24. октобра 2015. године.

Љешковић је осуђен на пет мјесеци затвора јер је прикривао припаднике његове елитне полицијске јединице, који су брутално тукли грађане након разбијања протеста Демократског фронта (ДФ). Љешковић се скоро 20 дана налази у Заводу за извршење кривичних санкција (ЗИКС) у Спужу, на издржавању затворске казне.

Страница финансијског извјештаја фирме “Krupac Mont“

У финансијском извјештају његове компаније за 2014. годину пише да нема нераспоређене добити и да су те године остварили губитак од 87.248 евра. Годину раније губитак је био нешто мањи 74.506 евра. И у години протеста – 2015. ситуација са пословањем није се мијењала на боље, губитак се увећавао и достигао 122.071 евро.

Тек у 2016. години, док је увелико трајала истрага против Љешковића и сајоваца који су пребијали грађане, пословање фирме „Krupac – Mont“ драстично се промијенило на боље. Те године остварена је по први пут „нераспоређена добит“ од 219.731 евро, док је уписан и губитак од 127.077 евра. Може се закључити да је увећање пословног губитка у прошлој години знатно мање него у годинама које су претходиле.

Интересантно је да је у 2016. години компанија „Krupac – Mont“ увећала и укупну активу и капитал. Укупна актива увећала се за 174.226 евра у односу на 2015. годину, док је капитал из минуса нарастао, за исти временски период, на износ од 196.854 евра.

Некада државно предузеће „Оногошт“ у стечају 2010. године продало је непокретну имовину – туристички комплекс (земљу и ресторан) на обали никшићког језера Крупац, фирми „Krupac – Mont“ за 329.600 евра. У вријеме продаје имовине нето књиговотствена вриједност земље и ресторана процијењена је на 463.220 евра. То значи да је Љешковићева компанија те некретнине купила 30 одсто јефтиније.

Туристички комплекс Љешковића на језеру Крупац Фото: Фејсбук

Према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС), „Krupac – Mont“ је у августу 2008. године основао Љешковићев пословни партнер Радован Марковић. Суспендовани командант САЈ-а у августу 2011. године је постао власник 50 одсто дијела те фирме.

Током кривичног поступка против Љешковића, тужилаштво је утврдило да је сачинио заједнички извјештај о употреби средстава принуде са још 54 припадника САЈ-а, након протеста ДФ-а и тиме свјесно прекршио прописе и од јавности сакрио специјалце који су мучили, тукли и злостављали грађане након разбијања протеста. Утврђено је да су сајовци на три локације тукли Милорада Мија Мартиновића, Бранимира Вукчевића, Андрију Рачића, Момчила Баранина, Марка Ракочевића и Дарка Шћепановића.

Крши Закон о спријечавању корупције

У Централном регистру привредних субјеката (ЦРПС) може се видјети да од 2011. године нема промјене у власничкој структури фирме „Krupac – Mont“. Радосав Љешковић и Радован Марковић дијеле власништво над том компанијом. „Дан“ је крајем августа ове године писао да Љешковић крши Закон о спријечавању корупције, јер није пренио право власништва и управљања на неку другу особу, која није јавни функционер као он.

Према Закону о спрјечавању корупције, лице које је власник, односно оснивач привредног друштва, установе или другог правног лица дужно је да у року од 30 дана од дана избора, постављања или именовања на јавну функцију, пренесе своја управљачка права у тим субјектима на друго правно или физичко лице. За такав прекршај предвиђена је казна од 500 до 2.000 евра.

Лупа објављује финансијске извјештаје компаније „Krupac – Mont“:

Финансијски исказ 1

Финансијски исказ 2

Преузето са сајта Мреже за истраживање организованог криминала и корупције – Лупа.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here