Насловна Друштво Командант специјалне терористичке јединице одговоран за тортуру

Командант специјалне терористичке јединице одговоран за тортуру

2
ПОДИЈЕЛИ

Пребијање Милорада Мија Мартиновића, председника Црногорске професионалне боксерске федерације и бившег боксерског аса, у ноћи грађанских протеста у Подгорици 24. октобра прошле године, поново је усталасало црногорску јавност.

У уторак је заштитник људских права и слобода Шућко Баковић поднео Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против команданта САЈ Управе полиције Радосава Љешковића због сумње да је злоупотребио службени положај невршењем службене дужности и да је ометањем спровођења правде учинио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

У пријави се наводи да се Мартиновић у ноћи протеста са пријатељима В. Р. и К. М. возилом кретао Улицом Јована Томашевића, када га је најмање 14 припадника САЈ брутално претукло и оштетило његов ауто. Прегледом и анализом видео-материјала, Баковић у пријави констатује да се на месту где се инцидент догодио налазило око 35 службеника Управе полиције, од којих 14 непосредно око Милорада Мартиновића, који је беспомоћно лежао на асфалту.

– Један од њих се издваја и свом снагом бије Мартиновића гуменом палицом, а остали посматрају и наизменично му прилазе ударајући га палицама и шутирајући ногама. Упечатљив је тренутак када један од полицијских службеника безуспешно покушава да одвуче за рукав колегу који је ударао палицом грађанина – пише заштитник људских права у кривичној пријави, уз констатацију да за то време 18 полицијских службеника палицама удара по аутомобилу и оштећује га.

Шућко Баковић описује како полицајци уносе непомично тело Мије Мартиновића на носилима у полицијски „дефендер“ и одвозе га.

  • По испитивању свих чињеница и околности, заштитник људских права и слобода констатовао је да су поступањем службеника Управе полиције повређена права грађанина Милорада Мартиновића тако што је више службеника Управе полиције 24. октобра 2015, око 23 часа, у Улици Јована Томашевића у Подгорици, применило прекомерну физичку силу и гумену палицу, док је лежао на асфалту у беспомоћном положају за било коју врсту отпора, ударајући га по читавом телу. Том приликом је задобио велики број удараца и нанете су му тешке телесне повреде – наводи Баковић, додајући и то да су у поступању службених лица УП према Мартиновићу садржани сви елементи нечовечног и понижавајућег чињења, да оваква примена прекомерне силе нарушава људско достојанство и представља повреду права гарантованог Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода.

Поступање полицијских службеника је, према оцени заштитника, било нечовечно, јер је трајало неоправдано дуго и изазвало је тешке телесне повреде и јаке физичке и психичке патње. Исто поступање је и понижавајуће јер је побудило осећај страха, растројства и инфериорности. С обзиром на учешће службених лица, интензитет примењене силе, начин употребе средстава принуде, беспомоћност жртве и тежину последица телесних повреда, овакво поступање према Милораду Мартиновићу представља – тортуру.

Баковић такође сматра да Управа полиције није поступила по његовој препоруци и да још нису идентификовани полицијски службеници (осим двојице по сопственом признању, Горан Зејак и Боро Гргуровић), који су према Мартиновићу применили силу, нечовечно и понижавајуће поступали и нанели ми тешке повреде, нити је покренут поступак за утврђивање њихове одговорности.

Бацање шок-бомбе на аутомобил Мартиновића
Бацање шок-бомбе на аутомобил Мартиновића

У кривичној пријави против команданта САЈ-с наводи се и да из прибављених информација произилази да је Радосав Љешковић изјавио да не зна имена припадника јединице на чијем је челу, који су применили прекомерну силу према Мартиновићу, нанели му телесне повреде и оштетили имовину.

  • Овакво правдање је неприхватљиво, с обзиром на то да се ради о специјалној полицијској формацији чије акције морају бити брижљиво планиране, праћене и контролисане. Осим тога, свака акција захтева извештавање о реализацији надређенима у командном ланцу. Поступање Љешковића, као команданта, представља солидарисање с полицијским службеницима који су учествовали у тортури – пребијењу Мартиновића, и доводи до климе некажњивости и неједнакости грађана пред законом – наводи се даље у кривичној пријави.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here