Насловна Политика Колинда Грабар-Китаровић у Берлину: Тито је био диктатор

Колинда Грабар-Китаровић у Берлину: Тито је био диктатор

1
ПОДИЈЕЛИ

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је јуче на предавању у Берлину, завршавајући једнодневну посјету Њемачкој, како је подршка Њемачке Хрватској у борби за независност и приступање Европској унији била вриједна труда. Ипак, Китаровићева се дотакла и теме прошлости.

gauk-kitarovic-ap_f

Она се током посјете састала с њемачким предсједником Јоакимом Гауком и канцеларком Ангелом Меркел.

„Подршка Њемачке се исплатила. Приступ Европској унији има учинка, можда не тако брзо као што смо се надали, али данас имамо транспарентније тржиште и стабилност – рекла је Грабар-Китаровић у предавању у Европској академији у Берлину осврћући се на процес стицања независности, одбране и пута Хрватске у Европску унију.

Предсједница Хрватске је том приликом изјавила да ће Титова биста из предсједничког двора ускоро бити премештена на друго место.

На питање због чега се опредијелила за такав потез, Китаровићева је дала, по многима, крајње оштро објашњење.

“ Тито је био диктатор. Његова биста ће највјероватније бити премјештена у његово родно место“, изјавила је Грабар-Китаровић, након чега је подсјетила на политику бившег предсједника Фрање Туђмана који се „заузимао за национално јединство због потребе за одбраном земље“.

Посебну пажњу она је посветила је Босни и Херцеговини, искритиковавши ову државу због „положаја који Хрвати тамо имају“.

“ Босна и Херцеговина је држава која не функционише добро, а заштита Хрвата у БиХ је наша обавеза. Позивам грађане те државе да се договоре како ће изградити своју земљу“, нагласила је Колинда.

Хрватска ће дати свој допринос напретку земаља у југоисточној Европи, а отворена питања са сусједима треба да се ријеше, рекла је хрватска предсједница.

Гаук и Грабар-Китаровић нагласили су да је посета знак интензивних односа између Хрватске и Њемачке а разговарали су о билатералној сарадњи, заједничким европским питањима и односу према југоистоку Европе, преноси агенција Хина.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Тито је био диктатор. Његова биста ће највјероватније бити премјештена у његово родно место“, изјавила је Грабар-Китаровић, након чега је подсјетила на политику бившег предсједника Фрање Туђмана који се „заузимао за национално јединство због потребе за одбраном земље

    Gauk „argumenti su u redu ako pogledam ovu moju suhorepicu“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here