Насловна Друштво Колинда брани Томпсона: Његова музика спаја људе

Колинда брани Томпсона: Његова музика спаја људе

1
ПОДИЈЕЛИ

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић разговарала је с предсједником Словеније Борутом Пахором о забрани концерта контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона у Марибору и оцијенила да су забране контрапродуктивне.

„Предсједница је разговарала са својим словеначким колегом протеклих дана и пренијела му је своје мишљење да је музика ту да спаја људе, а да су забране контрапродуктивне“, рекао је портпарол хрватске предсједнице Лука Ђурић, јавља регионална телевизија Н1.

Предсједница Хрватске раније је у једном интервјуу рекла да јој је управо Томпсон омиљени пјевач. Забрану концерта због „безбједносних разлога“ јуче је коментарисао и хрватски премијер Андреј Пленковић који је на питање новинара рекао да је од хрватске амбасадорке у Љубљани тражио да испита о чему се ради и да га о томе извијести.

Упитан како гледа на забрану Томпсоновог концерта, Пленковић је одговорио: „Никако добро.“ Хрватска министарка културе Нина Обуљен Коржинек изјавила је јутрос, уочи сједнице Владе, да је „неуобичајено да се таквим аргументима забрањују концерти“, али је додала да то није питање којим се бави њено министарство.

Како су пренијели хрватски медији, Министарство вањских и европских послова и хрватска амбасада у Љубљани у контакту су са словеначком ради осигурања једнакоправног третмана хрватских држављана у њиховим пословним активностима у Словенији, па тако и у случају Марка Перковића Томпсона.

Пјевач који је познат по томе што у својим наступима велича усташтво, изјавио је за Нову ТВ да очекује да га „држава заштити као хрватског грађанина“.

„Очекујем од хрватских политичких структура да учине нешто и да заштите мене као хрватског грађанина који жели да ради у европским државама, као и да заштите моју публику која се жели окупљати око моје музике. Волио бих да хрватски политичари објасне да ли прихватају тезу да смо ми нацисти, фашисти и да ширимо мржњу“, рекао је Томпсон.

Дио јавности и неки опозициони политичари критиковали су на друштвеним мрежама реакцију државног врха на забрану Томпсоновог концерта.

Функционер Социјалдемократске партије Бојан Главашевић написао је на Твитеру да „Томпсону у цијелој Европи забрањују концерте бесплатно, једино у Хрватској ХДЗ (Хрватска демократска заједница) плати пола милиона евра да Томпсон не пјева“. Он је тиме алудирао на дио једне од оптужница против бившег шефа ХДЗ-а и хрватског премијера Ива Санадера у којем се наводи да је та странка својевремено уочи избора платила Томпсону пола милиона еура да не наступа ни за једну политичку странку.

Одлука локалних власти о забрани Томпсоновог наступа у Марибору услиједила је пошто су се против тог концерта изјаснила нека удружења и странке, а посредно у медијима и словеначки премијер Миро Церар и предсједник парламента Словеније Милан Брглез из Странке модерног центра. Они су навели да Перковић и његови фанови на концертима шире нетолеранцију и „говор мржње“, на шта је реаговала и полиција препоруком о забрани наступа због „повећаног безбједносног ризика“, пренијели су медији. Саопштавајући препоруку о забрани Томпсоновог концерта, словеначка полиција је навела да такву одлуку доноси због информација које указују на „повећани безбједносни ризик“ и „опасности да ће концерт бити искоришћен за кривична дјела“.

(Н1ТВ)

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here