Насловна Политика Колико близу НАТО?

Колико близу НАТО?

0
ПОДИЈЕЛИ

Ступање на снагу Индивидуалног акционог плана за партнерство (ИПАП) са НАТО само недељу дана уочи обележавања 16. годишњице од како је та Алијанса бомбардовала Србију отворило је дилему да ли се наша земља превише приближила Алијанси.dacic-gasic-stoltenberg

Док део опозиције тврди да власт гура Србију према чланству, противно вољи грађана од којих већина, према анкетама, не жели учлањење у НАТО, министри спољних послова и одбране, који су у среду посетили седиште Алијансе и разговарали са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом, то одлучно негирају:

„Србија није променила своју политичку позицију. Наша неутралност се не доводи у питање овим планом“, рекао је Ивица Дачић новинарима у у Бриселу, а врло слично се изразио и министар одбране Братислав Гашић.

“ИПАП је највиши ниво односа који нека земља може да има, а да не буде чланица”, рекао је Гашић и додао да је план вишеструко користан за Србију, пре свега због сарадње са КФОР и отварања нових могућности за наменску индустрију.

Са друге стране, извори НАТО у Бриселу признају да је близина овог догађаја обележавању годишњице бомбардовања “мало незгодна”, али да је реч о чистој коинциденцији.

Они подсећају да се Србија на усвајање ИПАП обавезала још 2008. године, приликом приступања Партнерству за мир, али је из низа техничких, али и политичких разлога, то више пута одлагано.

“ИПАП је требало да ступи на снагу крајем прошле године, али је Албанија једно време то блокирала због инцидента са Едијем Рамом на утакмици у Београду”, казе Танјугов извор и додаје да су Дачићеви и Гашићеви разговори са Столтенбергом били изузетно срдачни.

“Генерални секретар је као син норвешког дипломате део детињства провео у Београду, а Дачић га је пријатно изненадио поклонивши му уметничку слику Београда да га подсети на то доба”, рекао је за Танјуг функционер НАТО који је желео да остане анониман.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here